Vad är slow fashion?

Slow fashion är när kvalitet går framför kvantitet, när vi prioriterar färre och finare plagg med hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus.

Så definierar jag, Johanna Nilsson, och Jennie Johansson slow fashion i vår bok "Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode" (Ordfront förlag, 2016). Slow fashion är ett tankesätt som sammanfattar allt det jag tror och arbetar efter. 

Slow fashion handlar inte om att sluta handla, konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst. 

Slow fashion handlar om inspiration

Jag tror stenhårt på inspiration och att det är enda sättet att skapa verkliga förändringar. Jag är också övertygad om att du själv måste hitta ditt eller dina favoritsätt till en mer hållbar garderob. För vi är alla olika, och vi har alla olika stil. Både vad det gäller färgen på tröjan som sättet vi konsumerar på. Och för bestående beteendeförändringar är det vad vi måste utgå ifrån - och hela tiden skapa nya mer hållbara vanor!

Det här är slow fashion

  • Kunskap och inspiration. Tänka på hur och var dina kläder, skor och accessoarer kommer ifrån. Läsa, lyssna och leta information och inspiration.

  • Kvalitet framför kvantitet. Ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet. Färre plagg men i bättre kvalitet så att de håller längre är oftast billigare i längden.

  • Långsiktigt. Välja intressant och tidlös design och att se mode som något långsiktigt. Vackra ting är vackra oavsett om du bär det idag eller om tio år.

  • Handla hållbart. När du handlar nytt: välj hållbart. Att välja plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

  • Shoppa på nya sätt. Hitta nya sätt att uppdatera din garderob: hyr, byt, låna och köp second hand. Endast fantasin sätter gränser!

  • Förläng livslängden. Ta hand om dina kläder så att de håller längre. Tvätta mer sällan samt laga hål och putsa skor.

  • Hylla den personliga stilen. Ju mer bekväm du är i dina kläder och din stil - desto längre håller den!

Vill du lära dig mer om slow fashion och hållbart mode?

Slow fashion och hållbart mode är det absolut roligaste jag vet - och om du inte redan känner samma kärlek som jag gör, så hoppas jag kunna inspirera och peppa dig till det!  Jag har 15 års erfarenhet av hållbart mode, och det mesta av min vakna tid handlar om det. (Mer om vem jag är, vad jag har gjort och gör hittar du här: Om mig.) 

För dig som vill lära dig mer kommer här mina bästa tips och länkar så att du kan ta nästa steg:

BLOGG: Slowfashion.nu

Här på min blogg Slowfashion.nu skriver jag om hållbart mode: svarar på dina frågor, tar reda på fakta samt vänder och vrider på perspektiv och tankar. Slow fashion upptar som sagt det mesta av tid - och att jag älskar ämnet tror jag inte är någon hemlighet. Några bra direktlänkar:

  • Slow fashion - här hittar du alla mina inlägg om slow fashion, uppdelade på tydliga underkategorier.

  • Hållbara shoppingtips - en lista där jag har samlat företag och märken som gör ett bra och genuint jobb när det gäller hållbarhet och transparens! Använd gärna listan som inspiration när du är på jakt efter något nytt till garderoben.

BOK: Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode

I september 2016 gav jag och Jennie Johansson ut vår bok Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode på Ordfront förlag. Boken är den första på svenska i ämnet, och finns på de allra flesta bokhandlar och bibliotek. 

INFOGRAFIK: Slow fashion-uppropet

Jag vill inspirera dig till en lite mer hållbar modevardag, så därför har jag skapat www.slowfashionuppropet.se

Klicka dig in på sidan för lära dig mer om hur klädindustrin fungerar, vilka problem som finns samt vilka steg du kan ta för att förändra. Skriv under uppropet, som ett steg att lova dig själv att tänka lite mer på det här! Och dela gärna till nära och kära. Se gärna också filmen: 

E-MEJLSERIE: Slow fashion i 10 delar

Gör som över hundratals andra och skriv upp dig på min e-mejlserie Slow fashion i 10 delar. Prenumerationen är helt gratis och skickas ut under sju veckor i tio delar. Ett perfekt sätt för dig som både vill veta mer om slow fashion men också vill hitta inspiration till att förändra såväl ditt tankesätt som din garderob när det gäller kläder!

FÖRELÄSNING: Föreläsning, workshops, panelsamtal eller konsultuppdrag?


Om slow fashion är det jag brinner för sådär i allmänhet så är att föreläsa något jag älskar i synnerhet (inte för inte som jag har en halv lärarutbildning i botten...)! 

Vill du veta mer vad jag kan göra samt också vad andra sagt om mig? I så fall får du gärna klicka dig vidare hit till johannanilsson.se

Om du har några frågor eller funderingar som du inte hittar svar på här eller via någon av länkarna ovan är du alltid välkommen att höra av dig!

Kram
Johanna