Vad är slow fashion?

Slow fashion är ett begrepp och ett tankesätt som sammanfattar allt det jag tror och arbetar efter. Slow fashion är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt.

Slow fashion handlar inte om att sluta handla och konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar helt enkelt om mode när det är som bäst.

Låt dig inspireras

Jag vill istället uppmana till inspirations. Och kortfattat kan Slow fashion förklaras så här: 

  • Tänka på hur och var dina kläder, skor och accessoarer kommer ifrån.
  • Läsa, lyssna och leta information och inspiration.
  • Ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet. Färre plagg men i bättre kvalitet så att de håller längre är oftast billigare i längden.
  • Välja intressant och tidlös design och att se mode som något långsiktigt. Vackra ting är vackra oavsett om du bär det idag eller om tio år.
  • När du handlar nytt: välj hållbart. Att välja plagg som tillverkats under bra villkor och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.
  • Hitta nya sätt att uppdatera din garderob: lånegarderober, second hand och klädbyten. Endast fantastin sätter gränser!
  • Ta hand om dina kläder så att de håller längre. Tvätta mer sällan samt laga hål och putsa skor.
 

Vill du veta mer?

Jag har samlat några riktigt bra tips och länkar här nedanför. Och här på min blogg Slowfashion.nu skriver jag kontinuerligt om hållbart mode och allt vad det innebär. 

BOK: Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode

I september 2016 gav jag och Jennie Johansson ut vår bok Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode på Ordfront förlag. Boken är den första på svenska i ämnet, och finns på de allra flesta bokhandlar och bibliotek. 
 

INFOGRAFIK: Slow fashion-uppropet

Jag vill inspirera dig till en lite mer hållbar modevardag, så därför har jag skapat www.slowfashionuppropet.se

Klicka dig in på sidan för lära dig mer om hur klädindustrin fungerar, vilka problem som finns samt vilka steg du kan ta för att förändra. Skriv under uppropet, ett perfekt sätt att lova dig själv att tänka lite mer på det här! Och dela gärna till nära och kära.

E-MEJLSERIE: Slow fashion i 10 delar

Gör som över hundratals andra och skriv upp dig på min e-mejlserie Slow fashion i 10 delar. Prenumerationen är helt gratis och skickas ut under sju veckor i tio delar. Ett perfekt sätt för dig som både vill veta mer om slow fashion men också vill hitta inspiration till att förändra såväl ditt tankesätt som din garderob när det gäller kläder!

 

Föreläsning, panelsamtal eller konsultuppdrag?

Det allra mest av min vakna tid går åt att tänka på hållbart mode, och om det är något jag älskar att prata och sprida ordet om så är det just det!

Så om du vill veta mer om mina föreläsningar eller workshops, eller behöver någon för exempelvis ett panelsamtal eller konsultuppdrag på ämnet. Tveka inte att höra av dig! Mer om vad jag gör hittar du här: Om mig