Hållbara shoppingtips

Att handla hållbart kräver en hel del kunskap. Det är ett rätt komplext (och väldigt roligt!) ämne, och att veta exakt hur en ska tänka eller var en ska börja är inte det lättaste. Därför hoppas jag att den här guiden ska vara till hjälp, ja, lite som en kompis att hålla i handen på din resa mot en mer hållbar garderob.

Mina hållbarhetskompisar

Här har jag samlat mina bästa tips och tankar, jag länkar till blogginlägg som du gärna får läsa och till företag och märken som jag tycker gör ett grymt jobb. Alla företag som är med här är mina hållbarhetskompisar. Vi har alla samma mål: en schysstare och mer hållbar modeindustri. Du hittar dem uppdelade på dessa kategorier:

Företagen i listan betalar för att synas, och anledningen är helt enkelt att de alla vill stötta mitt arbete med att prata och sprida kunskap om hållbart mode. Mer om hur jag gör mitt urval har jag skrivit om här: Vilka får vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips?

Sidan innehåller annonser

Minimera

Vi konsumerar överlag alldeles för mycket (i genomsnitt köper vi 13 kilo textil per person och år i Sverige, varav 8 kilo hamnar i soporna) – så genom att minimera mängden nyproducerat som följer med dig hem så gör du en snabb och lätt insats för en mer hållbar värld. Köp därför bara sådant du verkligen älskar och behöver! Och när du köper nytt: stötta de företag som vill göra skillnad, så att de kan växa! Rösta med plånboken! Och tipsa andra om dessa change-makers!

Läs mer: Världens enklaste grej för en lite mer hållbar garderob 

Minimera och förlänga (1).png

Förlänga

Inte nog med att vi köper alldeles för mycket nytt, vi använder det också för kort tid. Exempelvis får Stockholm Stadsmission in 30 ton textil i veckan, och det är bara en av alla second hand-aktörer och i bara en av alla svenska städer. Så därför är att förlänga livslängden på det som redan är producerat nästa sak du ska göra för en mer hållbar garderob.

Och kom ihåg: att förlänga livslängden på våra kläder kan både handla om att du använder det du äger länge men också att vi är många som delar på samma plagg! D v s du kanske är den som faktiskt ledsnar ganska snabbt på plaggen i din garderob (jag är så!) och då är ju hyra, byta, låna och second hand ultimata sätt att förnya!

Hitta din konsumtionsstil.jpg

Eller så har du dina favoriter i många år, och ja, då är ju att köpa kvalitet och sedan ta hand om genom klädvård och att laga supertrix! Samt såklart: få gärna stenkoll på vilka plagg du på allvar gillar och faktiskt använder. Att ha koll på sin stil innebär färre felköp och ett större stilsjälvförtroende!

Läs mer: Är din garderob plaggets slutstation eller bara en hållplats på vägen?
Garderobsrensning - steg för steg
Inventera din stil och analysera din garderob

Byta

Sakerna du tröttnat på eller kanske aldrig kände dig helt bekväm i: låt de få flytta vidare till ett lyckligare hem. Och gör det genom att byta med andra! Ett perfekt sätt att stilla sina egen shoppinglust: gratis och hållbart!

Läs mer: Klädbyte - varför du ska och hur du gör

Låna och hyra

Ibland behöver en ju inte ens äga det en ska använda – särskilt inte när det gäller saker du bara vill eller behöver använda en eller ett fåtal gånger.

 ANNONS 

Something Borrowed

Hos Something Borrowed kan du hyra kläder online, perfekt för dig som vill uppdatera garderoben men utan att köpa nytt! Du skräddarsyr själv din prenumeration eller hyr enstaka plagg.

Laga och vårda

Att laga och ta hand om det som redan finns är finfint! Det är också ett toppensätt att stötta den lokala ekonomin: lär helt enkelt känna din lokala skomakare och skräddare. Eller så lagar du själv! Det finns inget bättre sätt att öka värdet i ett plagg än att investera tid och kärlek i det – och det gör du varje gång du lagar och tar väl hand om det.

Läs mer: Laga kläder - och verkligen göra det
Förvara - så håller du ordning i garderoben

 ANNONS 

Repamera

Repamera är en skräddartjänst online, som lagar och syr om kläder över hela Sverige. 

Återanvända

Att köpa second hand alla gånger det är möjligt är inte bara en lätt hållbarhetsinsats, det är också roligt: att hitta unika saker som du är hyfsat ensam om kan göra vem som helst lycklig!

Läs mer: Second hand i första hand

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

Återbruka

Att skapa nytt av befintligt material är både klokt och skojigt. För visst vet du att det här med återvinning av textil i princip är obefintligt? D v s vi behöver helt enkelt återbruka det som redan är producerat och skapa nytt och snyggt av det!

Läs mer: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

 ANNONS 

 ANNONS 

Nytt och schysst

Ibland vill och behöver en köpa nytt, och då vill jag verkligen slå ett slag för att stötta de företag som vill göra skillnad. Som på allvar gör ett grymt jobb: där design, kvalitet och hållbarhet går hand i hand. För modeindustrin är en smutsig bransch, så enkelt är det, så därför ska vi självklart ge våra pengar till dem som tänker nytt och smart. För utan pengar, så krasst är det, kan de inte fortsätta förändra! Och när du dyker på företag och märken du gillar: sprid gärna vidare ordet så att fler hittar dem!

Läs mer: Vad är problemen i klädindustrin?
Hur hållbara är några av våra vanligaste kedjor?
Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete
Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

 ANNONS 

Vill du veta ännu mer om hållbart mode?

För dig som vill läsa ännu mer om  hållbart mode så hittar du alla mina blogginlägg på ämnet här:

Samt såklart: lyssna gärna på min podcast och läs min bok.

Sidan innehåller annonser