Yawama of Sweden - färgglada och hållbara leksaker

Yawama of Sweden pop up shop hos JohannaN på Frejgatan 47 - ekoreko leksaker och inredning från AfrikaVeckans hållbara tips är inget klädmärke, men om du gillar inredning och fina barnsaker är det absolut något för dig! Yawama of Sweden är ett svensk/zambiskt märke som jobbar ekologiskt och rättvist, allt tillverkat småskaligt hos olika hantverkare runtom i Afrika. Nicola som står bakom Yawama är själv uppväxt i Zambia och också en vän till mig från Umeå. En finare och mer sprudlande person går knappt att hitta! Och så här beskriver hon själv sin historia:

"På 70-talet flyttade min svenska pappa Rolf Eriksson från Kalix till Zambia för att jobba med jordbrukskooperativ. Där träffade han min zambiska mamma Dorothy Findlay och kärlek uppstod. De fick fyra barn och jag är nummer tre i syskonskaran. Jag är född och uppvuxen i Zambia men bor sedan flera år i Sverige där jag också fått min utbildning vid Handelshögskolan i Umeå.

Under många år jobbade jag med utvecklingsarbete i Afrika, för att bekämpa fattigdom och skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. På nära håll har jag sett vilken skillnad det gör när människor ges möjlighet till försörjning och att på egen hand ta sig ur fattigdomen. Det var ur den insikten som iden om Yawama of Sweden föddes: ett företag som tar tillvara på den afrikanska hantverksskickligheten och anpassar den för en skandinavisk marknad. Utan att tumma på kvalitet, design eller arbetarnas villkor."

Det nära arbetet med produktionen syns bl a genom att Yawama har en jättefin lista på alla sina hantverkare. Där du tydligt hittar information om dem som står bakom produkterna. Mina personliga favoriter är de bedårande gosedjuren, perfeka presenter till alla som tycker om söta små djur i härliga färger (exempelvis barn och nyblivna föräldrar) Djuren är stickade av en grupp grymma kvinnor i Zambia, och är helt i GOTS-certifierat bomullsgarn. D v s bra och fina på så många sätt.

Och vet ni vad det bästa är: om ni är i Stockholm under 27 och 28 november har ni möjlighet att se finheterna IRL! Då gästar Yawama of Sweden nämligen butiken på Frejgatan 47 med en två dagars pop up! Fredag kl 12-18 och lördag 12-16.

Frejgatan 47 pop up Yawama hållbara och färgglada gosedjur och inredning