Vill du ha betalt när du jobbar? Bra, då är hållbart mode för dig!

Detta inlägg presenteras i samarbete med Fair Action
 

Förra veckan inledde jag stolt ett samarbete i tre delar med en av mina favoritorganisationer Fair Action under kampanjen #FairAgenda. Del 1 hittar du här: Är du feminist? Bra, då är hållbart mode en grej för dig! och nu är det alltså dags för del 2. Den tredje och avslutande delen kommer nästa vecka. 

#FairAgenda handlar om att lyfta tre av de Globala målen för hållbar utveckling, som är en fortsättning och uppdatering på FN:s millenniemål och också det som världens ledare genom FN:s utvecklingsprogram, UNDP, har förbundit sig till under de kommande 15 åren. Och oavsett om du är lagstiftare, politiker, företagsledare eller konsument bör du känna till och arbeta för dem.

Så, dags att spana in ett av målen lite närmare: 

Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor

Anständiga arbetsvillkor - de globala målen - hållbart mode

Vi vill alla ha betalt för det jobb vi gör. Och vi vill kunna leva på vår lön. Precis som att varken du eller jag vill ha en arbetsmiljö som är farlig, som gör oss sjuka eller får oss att dö i förtid. Ja, att ha anständiga arbetsvillkor helt enkelt. Svårare än så är det faktiskt inte. 

Om jag, här i Sverige, tycker att det är självklart att få lön om och när jag jobbar, ja, då borde det rimligtvis gälla alla andra i hela världen också. 

Men faktum är att väldigt många runtom i världen jobbar många timmar men inte alls har en lön som de kan leva (eller ens överleva) på. Och då pratar vi inte några extravaganser utan grundläggande grejer som mat på bordet och någonstans att bo. Att jobba heltid eller ännu mer men trots det gå hungrig är på riktigt vardag för många av världens textilarbetare. 

Någon annan betalar priset för dina billiga kläder

För om ni inte redan vet det, så är det exakt dessa personer som betalar priset för att du och jag ska få möjligheten att köpa billiga kläder här i västvärlden (Läs gärna mitt inlägg från förra veckan där jag berättar om textilbranschens grundläggande problem och som alla på olika sätt har sitt upphov i den osunda prispressen). Vilket såklart känns sjukt orättvist!

För mig handlar det därför rätt och slätt om en enda grej: global solidaritet. Och det är nog också anledningen till att jag snöat in mig på det här med hållbart mode från första början (för snart 15 år sen när jag var 16 år.)

Hållbart mode - anständiga arbetsvillkor - de globala målen - fair action

Det handlar om global solidaritet

Enligt Svenska Akademins ordlista betyder "solidaritet" gemensamt ansvar. För mig betyder det ansvarig för att det egna valen i vardagen påverkar andra - på såväl en lokal som en global nivå. Ofta ser vi själva inte konsekvenserna av våra val - och då är det självklart svårt att förstå eller ta in just känslan av att vara ansvarig.

Men det är vi, oavsett om vi gillar det eller inte. Och kanske gör det tanken på en global solidaritet än viktigare. Att sätta sig själv i ett större perspektiv. Vi kan inte påverka allt det som sker i vår liv - men i vissa saker har vi full frihet att välja samt välja bort. Välja det som gör andra människor gott och välja bort det som gör dem ont.

Självklart är det svårt, både rent praktiskt och känslomässigt, att fullt veta och kunna ta in vad ens val leder till - men jag tror att grundtanken är viktig: att försöka så ofta det går. Och att alltid utgå från idén om att världen är internationell och att jag är en del av den.

För mig är hållbarhet en konkret metod för just detta - genom att välja sociala och miljömässigt hållbara alternativ påverkas mina medmänniskor positivt. Och genom att inte göra det påverkas de allra oftast negativt.

I min vardag betyder det att konsumera så genomtänkt och klokt jag bara kan.

Global solidaritet - hållbart mode

"Det kunde ha varit jag"

Det betyder också att så ofta jag kan utgå från insikten om att "det kunde ha varit jag". Genom att tänka den tanken lite oftare får, i alla fall jag, en helt annan blick på min omvärld. Det är tydligt för mig vad jag ser som acceptabla arbetsvillkor och ett värdigt liv - och hur ska jag kunna förneka andra att också eftersträva det?

Bara för att vi har olika bakgrund betyder det inte att vi har olika sätt att se på vad vi exempelvis tycker är skäligt betalt för vårt arbete eller vad vi anser är okej levnadsvillkor.

Jag tänker att alla nog vill leva ungefär som jag - och då måste mina val i livet grunda sig på det. En solidaritet mot mig själv och min omvärld. Det tror jag är grunden för en mer hållbar och långsiktig värld. 

Och att inte förvägra andra anständiga arbetsvillkor genom min konsumtion är definitivt det minsta jag kan göra. 

Vad har du för tankar om det här? Håller du med eller inte alls? Låt mig veta!

Detta inlägg är ett samarbete med Fair Action, men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Del 1 hittar du här: Är du feminist? Bra, då är hållbart mode en grej för dig! och del 3 i detta samarbete kommer nästa vecka. Vill du läsa mer om kampanjen så gör du det här: #FairAgenda. Mer om hur jag arbetar hittar du här: PR, press och samarbeten.

PS. Om du gillar inlägget får du gärna klicka på hjärtat så att jag vet vad du vill läsa mer om. Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.