Vilket material i kläder är miljövänligast?

Frågan vi alla undrar över: vilket material ska en välja till sina kläder om en vill vara så schysst och hållbar som bara är möjligt?

En snabbguide till textila material

Här kommer en snabbguide till våra vanligaste textila material, samt mina tankar om vad som är bäst respektive sämst. Om du vill fördjupa dig lite ytterligare så länkar jag också till alla de längre och rejält djupgående materialguider jag har publicerat här på bloggen bredvid varje material. Samt: lyssna gärna på mina poddavsnitt: Slow fashion: #5 Material – vad är mest hållbart? och Slow fashion: #4 Vegan – hållbart mode och avvägningar där jag snackar mer om allt detta!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Två kategorier av textila material

Först och främst, lite grundläggande materialkunskap:

Materialen vi använder till våra kläder går att dela upp i två kategorier:

Naturmaterial

Här hittar du allt som har ett naturligt ursprung: sådant som är växter (bomull, linne och hampa) och sådant som kommer från djur (ylle, siden och läder).

Syntetmaterial

Här finns de tyger som har skapats på konstgjord väg. Även denna kategori går att dela in i två: helt syntetiska fibrer samt så kallade regenatfibrer. Bland de helt konstgjorda fibrerna hittar du polyester, polyamid, akryl, elastan och nylon med mera. De är alla gjorda på olja, och är helt framställda på kemisk väg.

Regenatmaterial i sin tur är syntetmaterial men med naturligt ursprung, och där sorteras viskos, tencel och lyocell med mera in. D v s dessa fibrer har celluosa (trä) som grund men för att omvandla detta till textilfibrer krävs en kemisk process.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Bomull

Vårt absolut vanligaste material till kläder är bomull. Av jordens jordbruksmark används 2,5 % till att odla bomull, men hela 25 % av världens alla insektsmedel används på samma yta. Bomull kräver också stora mängder vatten: bara en t-shirt kräver i snitt 2700 liter vatten att producera. Och 2700 liter vatten - ja, det är vad du dricker på ungefär tre år…. Dessutom kan en ju fundera på rimligheten i att använda jordbruksmark för att odla kläder…

Det finns såklart en anledning att vi använder så mycket bomull: det är helt enkelt ett himla härligt, bekvämt och praktiskt material. Men tyvärr är det alltså inte riktigt lika snällt för miljön.

Mitt råd om bomull

 • Köp inte konventionellt odlad bomull: det krävs enorma mängder bekämpningsmedel, vilket såklart inte är speciellt bra för miljön. Och med allra största sannolikhet är inte arbetsvillkoren för den som odlat speciellt bra (Bomull från Uzbekistan produceras exempelvis under slavliknande förhållanden)

 • Köp tredjepartscertfierad ekologisk bomull när/om du handlar nytt: GOTS är den starkaste märkningen enligt mig då de tar in såväl sociala som miljömässiga aspekter. Det finns en hel del märkningar när det gäller bomull. En vanlig märkning som jag tycker att du ska undvika är BCI, den är helt enkelt alldeles för mesig (läs gärna mer om varför: BCI, Better Cotton Initiative - vad betyder det?)

 • Även ekologisk bomull kräver enorma mängder vatten, därför bör du alltid klura på: när exakt måste du köpa ny bomull?

 • Köp mindre och ta hand om det du har. Köp second hand.

Läs mer om bomull här: Bomull – allt du vill veta och lite till

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Polyester, akryl och polyamid

Vårt näst vanligaste material till kläder är polyester och alla dess varianter. Akryl som ofta används för att ersätta ylle, polyamid och nylon som hittas i bland annat strumpbyxor samt elastan för att ge stretch. De olika polyestermaterialen är alla slitstarka och tåliga, och billiga att producera - mycket p g a det rådande oljepriset. Så det är lite därför du hittar polyester i så väldigt mycket. Och ja, polyester är gjort på olja - en inte förnybar källa.

Polyester är rätt praktiskt i form av sin tålighet och funktion, däremot är det kanske inte det härligaste du kan ha på dig i form av svett. För nej, det andas inte, så om du är peppad på känslan av att bära en plastpåse, ja, då är polyester närmast huden materialet för dig….

Mitt råd om polyester

 • Undvik om du kan. Polyester släpper mikroplaster, vilket vi ännu inte har helt full koll på hur det påverkar naturen. Men att små mikroplastbitar inte fångas upp i reningsverken och följer med ut i haven där det mer eller mindre blir fiskmat är knappast något jättebra. Allra värst är polyesterfleece - så köp aldrig detta nytt!

 • Det finns återvunnen polyester vilket såklart är bra om en vill slippa olja, men mikroplastproblemet kvarstår såklart.

 • Polyester och alla dess varianter kan vara smart emellanåt: exempelvis att en gnutta polyamid i strumporna gör livslängden längre, vilket är hållbart. Eller att funktionsjackan kanske kräver denna typ av material - men välj med omsorg. Så fundera alltid på: när exakt måste du köpa polyester?

 • Köp mindre och ta hand om det du har. Köp second hand.

Läs mer om polyester, akryl och polyamid här: Polyester - allt du vill veta och lite till

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Viskos, tencel och lyocell

För att producera ett kilo viskos går det åt 5,5 kilo kemikalier, d v s nog för att det här materialet har ett naturligt ursprung (görs på trä), men speciellt miljövänligt är det inte. Vanlig viskos produceras lite var som helst och utan någon speciellt restriktiv kontroll, så hur mycket som åker vidare ut i vattendrag utan att renas vet vi inte riktigt. Lyocell (Tencel är samma sak men ett registrerat varumärke) är en viskosvariant, men med högre kemikaliekrav samt krav på slutet system. D v s lite snällare mot miljön (däremot inget sagt om hur tyget har färgats eller vävts)

Bambu brukar ofta marknadsföras som ett miljövänligt material, låt oss säga så här: det är en sanning med modifikation. Det är smartare att använda snabbväxande bambu än att odla bomull, men att sedan omvandla bambun till ett tyg, ja, då görs en helt vanlig viskos….

Viskos är ett av mina personliga favoritmaterial: det har ett fint fall och är skönt att ha på sig. Ja, himla bekvämt! Men jag köper det inte nytt - däremot är det mitt bästa second hand-trick!

Mitt råd om viskos

 • Undvik att köpa nytt. Välj de mer kontrollerade varianterna istället: lyocell, Tencel etc (det dyker också upp nya varianter och varumärken hela tiden, så håll utkik efter det!) Men glöm inte det kritiska konsumentögat: hur lyocellen vävts och färgats är också superviktigt att fråga i butik om!

 • Som alltid, fundera på: när exakt måste du köpa viskos?

 • Köp mindre och ta hand om det du har. Köp second hand.

Läs mer om viskos etc här: Viskos, tencel, lyocell och modal - allt du vill veta och lite till

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Ylle

Ylle är tyget och ull är fibern, och den kommer från får. I denna kategori sorteras också andra ullvarianter in som mohair, alpacka, kashmir, merino och angora in.

Ull är ett av de smartaste funktionsmaterialen som finns: det håller dig varm och torr, men ser samtidigt till att du inte blir svettig. Däremot är det alltid klokt att fundera på det här med djurförhållanden vid produktion. Plus, ta väl hand om dina ylleplagg: vädra ofta och när du väl måste tvätta (cirka 1 gång per år?!), använd då enzymfritt tvättmedel.

Mitt råd om ylle

 • Köp 100 % ull och skippa sådant som är uppblandat med skitmaterial som akryl och polyamid. Om du inte köper strumpor förstås: då är det snarare smart att köpa sådant som är uppblandat eftersom strumpor slits så förbaskat fort (och exempelvis polyamid och elastan gör att strumporna håller passform och går sönder långsammare)

 • Och som alltid: köp inte mer än vad du verkligen kommer använda! (om du tycker att ylle kliar prick hela tiden - ja, då kanske det inte är materialet för dig eftersom du antagligen inte kommer att bära plagget så ofta)

 • Fråga i butik efter vilken typ av ull och hur det har producerats. Köper du merino ska du absolut fråga efter mulesingfri (se mer om detta via länken nedan)!

 • Köp gärna second hand och ta hand om det du har så håller plaggen mer eller mindre i evighet!

Läs mer om ylle här: Ull - allt du vill veta och lite till

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Siden

Siden är tyget och silke är fibern, och den kommer från silkeslarven. För att få loss silkestråden (och lösa upp silkskokongen) kokas silkeslarven levande, och för ett enda kilo siden sägs det att det behövs över 3000 kokonger. Så ur ett etiskt och djurrättsligt perspektiv är det viktigt att fundera på det här med användandet av siden tycker jag!

Siden är behagligt och lite lyxigt att bära, inte för inte som det varit ett favoritmaterial i tusentals år! Det här är ett av mina personliga favoritmaterial - och perfekt att leta efter second hand! Siden tar du hand om på lite liknande sätt som ylle: handtvätt och enzymfritt tvättmedel.

Mitt råd om siden

 • Ta väl hand om dina sidenplagg så de håller så länge som möjligt!

 • Köp endast det du verkligen kommer använda ofta och mycket - och köp gärna second hand eller välj så kallad Peace Silk när du handlar.

Läs mer om siden här: Siden - allt du vill veta och lite till

Läder

Läder är materialet som håller länge länge om du tar väl hand om det. Det håller dig torr om fötterna när det gäller skor och en väska i bra kvalitet kan du nog ha resten av livet. Men läder är huden på ett dött djur - vilket är viktigt att ha med sig. 85 % av allt läder i världen garvas med hjälp av krom - något som är extremt giftigt och rejält dåligt för såväl miljö som människorna i produktionen. Välj därför naturgarvat eller vegetabiliskt garvat när du handlar.

Veganläder är ett alternativ för den som inte vill ta på sig ett dött djur, tänk dock på att det mesta veganlädret som finns idag oftast är plastbaserat och därmed gjort på olja (det dyker dock upp många nya material och tekniska innovationer inom detta, så håll utkik efter det!)

Mitt råd om läder

 • Välj bara naturgarvat eller vegetabiliskt garvat läder.

 • Fundera på när exakt du behöver läder? D v s när fyller dess egenskaper en funktion? I skor javisst. Men i dragkedjedetaljer eller den där lappen bak på jeansen? Kanske värt att välja bort när lädret inte uppenbart har egentlig betydelse?

 • Köp bara det du kommer använda länge, välj rejält bra kvalitet och ta hand om det.

 • Köp gärna second hand!

Läs mer om läder här: Läder - allt du vill veta och lite till

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Linne

Linne är tyget och lin är fibern. Lin behöver knappt någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Så allt detta i kombination med att det inte behövs konstgödsel eller bekämpningsmedel gör det till ett miljösmart material.

Ett härligt material som i alla fall jag tycker förtjänar ett rejält uppsving. Hampa är också det ett material som finns i en del kläder, och det har lite liknande egenskaper som linne.

Mitt råd om linne

 • Köp bara sådant du verkligen kommer vilja använda. Och ta väl hand om det.

 • Även om linne är ett mer miljösmart material än exempelvis bomull ska du självklart alltid vara en kritisk konsument: fråga i butik hur det odlats och var samt hur det har beretts, vävts och färgats.

 • Köp gärna second hand

Läs mer om linne här: Linne - allt du vill veta och lite till

Vilket material är bäst för miljön?

Så, om en ska sammanställa allt detta då: vilket material är bäst för miljön?

Jo, det du använder och gillar bäst. Inget material är direkt bra för miljön om det har producerats helt i onödan. Och allt det som ligger oanvänt tycker jag faktiskt inte har ett existensberättigande. Hårt men sant.

Så svaret på frågan är alltså högst personlig, fundera därför så här i jakten på vilket material som är allra bäst för miljön:

 • Vilka kläder i din garderob använder du mest och gillar bäst? Vilket material är de gjorda i?

 • Vilka kläder som du redan äger har hållit längst? Vad kan du lära dig av det?

 • Vilka kläder och material uppfattar du har ett andrahandsvärde? Välj det när du handlar! D v s vilka typer av material väljer du själv först när du är på klädbyten eller second hand? Och vad brukar ligga kvar sist och som ingen vill ha? (Svar: billiga polyesterkläder och sladdriga bomullsgrejer) Låt bli att köpa allt sådant från första början!

 • Tänk funktion! Vad exakt ska dina kläder göra för dig? Och välj material utifrån det. Rätt material på rätt ställe i bra kvalitet är en bra utgångspunkt.

Det spelar ingen roll om du köper världens schysstaste och mest certifierade bomullsskjorta om du sen använder den två gånger - så enkelt är det. Så tänk alltid, även när du väljer material:

 1. Minimera

 2. Förlänga.

D v s köp mindre nyproducerat (om alls?!) och se sedan till att plaggen används så länge som bara är möjligt. Om du ledsnar snabbt: ja, både köp och skänk till second hand då. Själv kommer merparten i min garderob från second hand och klädbyten: det är där jag haffar materialen jag älskar att ha på mig men inte vill köpa nytt: siden, viskos och bomull och så vidare.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

För dig som vill veta mer

Om du vill grotta ner dig mer i det här med material så hittar du som sagt mina fullständiga och längre materialguider i slutet på respektive material här ovan, samt att jag pratar om detta i två av mina poddavsnitt (länk längst upp i det här inlägget) För dig som vill djupdyka i form av studiecirkel med några vänner så har jag precis släppt en sådan i samarbete med studieförbundet Bilda, mer om den hittar du här: Bilda Slow fashion.

Har du några frågor eller funderingar om det här med material? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.