Vikten av att ta ledigt - även när det känns som att det inte går

Min senaste månad (eller ja, egentligen ända sedan början på det här året) har varit minst sagt intensiv. Att avsluta JohannaN, skriva bok och rodda allt vanligt jobb har varit lite fler timmar än vad som är härligt. Men det har gått. Ja, det har gått riktigt bra till och med.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

En sak i taget

Kanske för att jag på allvar har praktiserat en sak i taget. Jag har hela tiden prioriterat det viktigaste, och alla de där projekten som jag vill göra men som inte varit prio ett har jag skjutit fram. Exempelvis spela in säsong 2 av min podd, bygga en ny hemsida för mina föreläsningar samt finlira med bloggens utseende och kategorier. Plus en drös annat.

Och som med allt: när det är temporärt mycket jobb så blir allt också mer överkomligt. Redan nästa vecka är mitt schema så mycket lugnare (mycket p g a att det i söndags var sista dagen för mitt smyckesmärke samt att vi har nästa inlämning av boken nu på måndag den 8:e) och det känns helt ärligt så förbaskat skönt. Nästa vecka ska jag jobba ifatt allt det där som jag har tvingats trycka undan senaste tiden. Det ser jag framemot.

När ledigt är den en behöver mest

Mars då? Ja, inte nog med mycket jobb, dessutom hade jag råkat boka in två resor hem till Jämtland för att åka skidor. Något som kändes så jädra korkat dagen innan vi skulle åka båda gångerna. För att känslan “fan, det här har jag verkligen inte tid med“ låg som en stor blöt filt över hela mig (vilket jag berättade om här: En vecka ledigt - vi ses 4:e mars)

Men samtidigt vet jag också, vis av erfarenheten?!, att det är när den känslan dyker upp som en nog behöver vara ledig som allra mest.

Och om det är något jag har tränat mycket på genom åren med eget företag så är det att när jag jobbar så är det alltid 100 % jobb som gäller (Något jag skrivit om tidigare: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda) Med den logiken har jag därför också bestämt mig för att när jag är ledig så är det 100 % ledig som gäller.

Koppla ned helt för att koppla av

Inget jobb, ingen mail, inga sociala medier, inga jobbsamtal. Utan helt koppla ner och bort. Så det gjorde jag! Det är alltid lite kämpigt första dygnet, men att åka bort hjälper. Byta miljö och förflytta sig någonstans gör att hjärnan och kroppen på något sätt fattar att den ska varva ner. (Exakt hur jag tänker för att lyckas vara ledig berättade jag om i somras: Vågar jag ta ledigt i tre veckor?)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och några insikter som jag fick när jag var ledig nu i mars, trots att det kändes både dumt och onödigt innan var:

  • Jag får perspektiv på vad som är viktigt i livet (läs: jobbet är inte allt, min unge är det. Typ så.)

  • Jag är inte oumbärlig i mitt jobb. Det är en bra känsla.

  • När jag är ledig tankar jag energi och är extra peppad på jobb när jag är tillbaka = mer effektiv än innan!

5 tips för att lättare vara ledig

Och så några bra tips som gör det lättare att våga ta steget:

  • Planera bra inför och efter ledighet.

  • Ägna de sista 1-2 timmarna innan du går på ledighet att avsluta allt samt planera upp första arbetsdagen/arna när du är tillbaka. Det skapar lugn.

  • Sätt autosvar på mailen och berätta för alla berörda att du ska vara ledig.

  • Planera in ledigheten när andra är lediga, det gör att förväntningarna på att du ex ska svara på mail snabbt försvinner. Storhelger, skollov och sommar är bra tillfällen!

  • Koppla helt ned och bort när du är ledig: det du inte vet om lider du inte av!

Så ja, med facit i hand: det bästa och sämsta med stressen i mars var att jag var ledig så mycket. Det gjorde det lite mer stressigt med jobb, men samtidigt var det de lediga dagarna som gjorde att jag orkade putta in lite extra energi de där kvällarna jag var tvungen att jobba för att hinna ifatt!

Vad är dina tankar efter att ha läst mitt inlägg? Berätta och kommentera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.