Vi åker på produktionsresa till Thailand

2014 är året då jag verkligen ska arbeta och utveckla vår smyckesproduktion. Mitt är mål är, som många säkert redan vet, en helt igenom hållbar produktion. Ett av mina nyårslöften är att jag ska ta flera betydande steg på den vägen, och steg ett är en tre veckor lång produktionsresa till Bangkok. Jag åker den 2 februari och kommer tillbaka den 20e, och under de dagarna ska mycket hända. Även om jag försöker vara realistisk och bara planera för det jag vet att jag kan uppnå på den korta tid som tre veckor ändå är, så är det många trådar som det ska dras i. Jag har laddat för det här länge nu. Jag vet, och har länge vetat, att det kommer att krävas hårt arbete och stor envishet för det här. Att hitta information och rätt kontakter, ändra och förfina dagens produktion är stora utmaningar. Det handlar om så vitt skilda saker som ledarskap och kulturell förståelse som tillgänglighet av information och bättre alternativ.

2014-01-20 18.08.09 Alla som på olika sätt är en del av JohannaN och vår produktion måste känna och förstå vart vi är på väg och varför, att vi alla är överens om att en tillverkning efter Fair Trade-standard är målet. Det är stora skillnader mellan hur vi arbetar, tänker och lever i Sverige respektive Thailand. Och därför måste jag förstå vad som kanske är en viktig fråga för mig är en icke-fråga för någon annan - och det som är en självklarhet för någon annan inte är det för mig och tvärtom. Det handlar också om att hitta rätt kontakter och stöd - vilka kan tänkas ha information om det vi behöver. Här gäller det framförallt att tänka lite kreativt - det som med de kulturella olikheterna ser ut att inte vara rätt informationskanal kan mycket väl vara det osv.

Vi ska tillsammans bygga och utveckla en hel verksamhet - och då är det så vansinnigt många saker som måste kollas upp och planeras kring. Och dessutom, det som kommer att vara den absout största utmaningen: tillgängligheten. Smyckesbranschen är inte alls så utvecklad som textilbranschen när det gäller hållbarhetsfrågor. Om ekologisk och Rättvisemärkt-certifierad bomull är något som är hyfsat lätt att hitta så gäller motsatsen mina material: mässing och silver. Och den resan ska självklart bli extra spännande och utmanande.

Så, det kommer att vara mycket att göra under mina dagar. Men med en bra planering, som jag redan startat här hemifrån, och en prioriteringslista så tror jag att vi kommer att hinna något eller några steg i alla fall. Och, självklart kommer jag under dessa veckor att blogga och dela med mig extra mycket från min resa och det som händer. För själva berättelsen och transparensen mot er som följer och stöder oss är minst lika viktig som den hållbara produktion vi nu ska skapa är. För det är tillsammans med er som JohannaN överhuvudtaget är något.