Veja - sneakers på bästa hållbara sätt

Denna veckas hållbara tips är Veja, som tillverkar retroinspirerade sneakers på bästa hållbara sätt. För mer än 8 år sedan ägde jag ett par Veja, men tyvärr råkade jag efter en tvättincident krympa dem så att de blev för små. Förhoppningsvis hittade någon dem på Myrorna och blev lycklig, och jag har såhär några år senare kommit fram till att nästa par sommarskor definitivt blir ett par nya. Veja är ett fransk-brasilianskt märke som verkligen ligger i framkant när det gäller hållbar och transparent produktion - och det tillsammans med snygg retrodesign, bra kvalitet och att de är sköna att gå i. Älskar't! Veja

Veja använder sig av ekologisk bomull som odlas av Fairtrade-certifierade bönder. Odlingen sker i Sydamerika där skorna också tillverkas. All bomull kommer från så kallade "small scale-farmers", vilket är bönder som odlar på ca 1 hektar land.

Naturgummit i sulorna på Vejas skor kommer från Amazonas, det enda stället på jorden där gummiträd växer vilt. Veja samarbetar med små organisationer som utvinner gummit ur träden och sedan förvandlar gummit till latex utan några industriella mellanhänder. Gummit går alltså direkt, utan mellanhänder, från arbetarna till Veja, vilket gör lönsamheten rejält bättre för gummiarbetarna. Att använda naturgummi istället för oljebaserat gummi är desutom ett bra och rätt enkelt sätt att slå ett slag för bevarandet av Amazonas regnskog (Dessutom är ju allt som är gjort på olja inte sådär jättebra för miljön) Anledningen är att det oljebaserade gummit de senaste decennierna har pressat ner priserna på naturgummit till den grad att bönderna i området inte kan försörja sig på det. De har istället blivit tvingade till att livnära sig på andra sätt, och ett av dem är att ägna sig åt boskap vilket leder till att stora delar av Amazonas skövlas för att ge plats åt djuren och betesmark.

Veja _SS14-Megalopolis-Fr22-tt-width-756-height-534-bgcolor-ffffff

Skinnet i Vejas sneakers garvas ekologiskt och vegetabiliskt, till skillnad från många andra företag som använder exempelvis krom - vilket förorenar vatten bl a. Veja är väldigt ärliga med att det är svårt att ha samma kontroll över lädret och vart det kommer ifrån, till skillnad från bomull och naturgummi. Men de är också noga med att inte skinnet kommer ifrån Amazonas eftersom uppfödning av boskap är en av det största orsakerna till skövling av regnskogen. Målet för Veja är att ha full kontroll och vetskap av det läder som de använder, från boskap till färgning, men ännu är Veja inte riktigt där. Och alla gånger företag och märken berättar det de inte gör bra och där de bör utvecklas - ja, det gör att jag gillar dem ännu mer!

Alla Vejas sneakers tillverkas i fabriker som ligger i delstaten Rio Grande do Sul, en väl utvecklad region i södra Brasilien. Fabriksarbetarna har rättigheter enligt ILO, alla extra timmar betalas och de har rätt till fyra veckors betald semester varje år. 80% av arbetarna är med i ett fack och man genomför så kallade "social audits" där oberoende parter besöker fabrikerna oanmält för att undersöka de sociala förhållandena.

Veja tillverkar även väskor och accessoarer på samma villkor som deras sneakers. Gå gärna in på Vejas hemsida för att läsa mer om deras produktion, hur de jobbar och såklart spana in alla grymma skor och produkter.

Du hittar delar av Vejas sortiment i en del butiker här i Sverige, vilka de är ser du här: Återförsäljare - Veja - Sverige, men de levererar också till hela världen via sin webshop: www.veja-store.com