Varje vecka ska vara Fashion Revolution Week

I år är det fem år sedan fabriksbyggnaden Rana Plaza kollapsade i Dhaka, Bangladesh. Över 1100 textilarbetare miste livet och 2500 skadades.

I Rana Plaza:s fall hade det konstaterats stora sprickor i väggarna men istället för att stänga den åtta våningar höga fabriken valde ledningen att fortsätta arbetet som vanligt. För att det fanns deadlines för stora ordrar att hålla.

Fashion Revolution Sverige

Rana Plaza är tyvärr inte unikt

Rana Plaza förkroppsligar på något sätt det osunda system som modeindustrin är idag. Där vårt, vi konsumenter i väst, behov av nytt och billigt i klädbutikerna uppenbarligen går före andra människors liv. Rana Plaza är inte heller något undantag, det är nämligen varken första eller sista gången textilfabriker faller samman eller brinner upp. Allt p g a undermålig och farlig arbetsmiljö.

Det är så här det ser ut. Med den enda skillnaden att Rana Plaza nådde ända fram till oss och våra nyhetssändningar. Lite då och då plockas det upp liknande saker av olika TV-program och tidningar. Skandaler om att människorna som syr våra plagg inte kan leva på sin lön. Att de blir sjuka på arbetet. Att floder och vattendrag förorenas. Att det är slavarbete som ligger bakom bomullen från Uzbekistan. Och så vidare. Varje gång blir vi lika upprörda. 

FashRev Who made my clothes

Och lika snabbt glömmer vi. För att det är lättast så. Det är nämligen så förbannat jobbigt att se sanningen. Särskilt när det gäller mode och kläder. Något som bara ska handla om lust. Kläder ska vara roligt och härligt. Att se bakgrunden och hela kedjan innan plagget landat i din garderob – det är inte skoj.

Fashion Revolution Week

Men just därför måste vi prata om det. Om och om igen. Och om det har kommit något enda litet gott ur Rana Plaza så är det Fashion Revolution. Det började som en dag, Fashion Revolution Day, till att numera innefatta en hel vecka. Och därmed är också namnet på den världstäckande kampanjen just Fashion Revolution Week.

En vecka för att uppmärksamma människorna i textilindustrin. Alla dessa händer och ögon som alla kläder har passerat innan plagget når dig och mig.

Fashion Revolution

Att visa respekt för människorna bakom

För mig handlar Fashion Revolution Week om att visa den respekt alla dessa textilarbetare runt om i världen faktiskt förtjänar. Och att återupprätta respekten för våra kläder. Även en tröja som kostar nästan noll har en historia. Och just därför ska vi inte bara slita-och-slänga, trots att vi säkert har råd att köpa aldrig så många.

Jag ser också Fashion Revolution Week som en möjlighet att på bred front visa att textilindustrin ser ut exakt så som den ser ut även när TV-teamen dragit vidare och de sensationella avslöjandena tystnat.

Who made my clothes

Vad du kan göra under Fashion Revolution Week

Sen såklart, om jag fick bestämma skulle det vara Fashion Revolution Week varje vecka. Men i väntan på det tycker jag att vi alla ska börja med att göra denna vecka till det bästa, största och mest högljudda året hittills!

Klicka dig vidare till Fashionrevolution.org. Där hittar du massor av bra fakta, bilder att dela i sociala medier och massvis med annat bra och användbart.

Så, läs på, sprid ordet och fråga de butiker och märken du handlar ifrån #whomademyclothes. Och du, jag lovar dig: de företag som står på din sida, de kommer själva att visa upp #imadeyourclothes. 

Transparens är det modeindustrin så desperat behöver mer av - och det är exakt vad våra sociala medier kan hjälpa till med. Så nu kör vi - tillsammans! 

Vad gör du under Fashion Revolution Week? Berätta och tillsammans peppar vi varandra!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.