Varför vi tycker att höstkollektion är en dålig idé

JohannaN står för Slow Fashion: vi tror på långsiktighet och personlig stil. Vi är en del av modevärlden och våra smycken ska alltid kännas intressanta och trendiga, men vissa saker gör vi annorlunda. Vi byter nämligen inte ut hela kollektioner eller följer modesäsongernas rytm, utan gör det i vår egen takt. Idag snurrar modebranschen oerhört fort. Nya kollektioner släpps höst och vår och kompletteras allt som oftast också med sk. försäsongskollektioner (pre-season). Ibland adderas det t o m ytterligare nya plagg mellan dessa fyra kollektioner. Allt för att hålla intresset uppe. Tanken om att tidningar och kunder vill se nya saker gör att designers pressas att prestera nytt precis hela tiden. Stressen är enorm: så fort en kollektion är färdig är det dags att börja med nästa. Och alltid med huvudet flera år fram i tiden. Denna hösts modeveckor dikterade våren 2015.

Personligen har jag svårt att förstå hur denna stress kan vara bra för kreativiteten. Att samla intryck, influenser och inspiration samt ha tid att omvandla dessa till något nytt, spännande och framåtsträvande kräver sin tid och eftertanke. Det är inget som görs på en sk. kaffekvart.

JohannaNInspirationJag kände mig tidigare väldigt stressad över att prestera nytt och bra flera gånger per år. Med ett så litet märke som JohannaN så är det så många olika saker som ska göras varje dag och att släppa minst två kollektioner per år är därför oerhört slitsamt. Pressen att leverera ofta och alltid på topp gjorde att jag helt tappade peppen och min kreativitet. Och utan de två - vad skulle JohannaN vara då? Men där någonstans hittade jag lösningen i begreppet Slow Fashion, och det blev nog min räddning.

Att se på mode som något långsamt där kvalitet alltid går före kvantitet gjorde att jag även kunde börja se designprocessen på exakt samma sätt. Det betyder konkret att jag kan vänta med att släppa nya kollektioner och smycken tills jag är riktigt nöjd med resultatet - att jag aldrig behöver släppa något pga tidspress utan istället har möjlighet att vänta tills allt känns rätt och genomarbetat. Där såväl den kreativa kvaliteten som möjligheten att bearbeta kollektionerna med eftertanke kan stå i fokus. Det om något känns väldigt befriande - och jag hoppas att ni står ut med att vi aldrig kommer släppa speciellt mycket speciellt ofta. Däremot kan ni lita på att när vi väl gör det så tror vi på det till 100 %.