Varför tillverkar vi våra smycken i Thailand?

Vi producerar alla våra smycken i Bangkok, Thailand och har gjort så ända sedan jag startade JohannaN 2009, och en relevant fråga är såklart: varför just Thailand? Och ingen annanstans? Svaret är: slumpen, och de idéer, möjligheter och relationer den har skapat åt mig. Våren 2007 bodde jag tre månader i en liten by utanför Bangkok – jag deltog i ett ungdomsutbyte och bodde i en thailändsk värdfamilj (som jag besökte senast i februari)

Under en av mina sista helger under utbytet tog min äldsta värdsyster med mig på en marknad och vi köpte både med oss några smycken gjorda i mässing. Smyckena var verkligen något annat än vad någon av oss tidigare hade sett och väl hemma i Sverige fick jag många komplimanger och frågor om vart jag köpt just de smyckena. Inget liknande fanns då i Sverige – och det var en tanke som i sig triggade igång något hos mig.

Jag har alltid varit intresserad av mode och sedan gymnasiet främst hållbart mode. Jag hade under flera år varit engagerad i bl a Röda Korsets Ungdomsförbund där hållbar utveckling och rättvis handel var det jag brann allra mest för. Genom Röda Korset engagerade jag mig i ett nätverk som hette Rena Kläder (Clean Clothes Campaign) och jag föreläste mycket om produktions- och arbetsvillkor inom textilindustrin. Så mode med inriktning mot hållbarhet och bra produktionsvillkor tog (och tar) en rätt stor del av min tankeverksamhet.

Väl tillbaka i Sverige efter utbytet föddes något slags idé om att det borde gå att kombinera mitt intresse för mode och schysst produktion med de kontakter  jag fått Thailand. Jag började klura på olika varianter av kläder och eget klädmärke – bygga en egen fabrik, importera?

Några månader efter att jag kom hem från utbytet i Thailand bestämde jag mig för att åka tillbaka – jag längtade helt enkelt dit igen. Tillbaka på samma marknad som jag och min syster besökt dök jag på smyckena igen – och jag började prata med Boy som var designern bakom dem. Jag fick hans visitkort och senare samma höst kontaktade jag honom för beställa de första smyckena jag behövde till försäljning.

Nu är det 2014 och jag och Boy har känt varandra och arbetat tillsammans i snart sju år. JohannaN startade jag 2009 och det var då det tog fart på riktigt. Både jag och Boy har utvecklat det vi gör från små hobbyprojekt till att bygga något professionellt och riktigt. Boy är utbildad smyckesdesigner och att skapa moderna former i en traditionstyngd teknik som handsågad mässing var från början en del av hans examensprojekt från Silapkorn University i Bangkok.

Mässing,  som är det material vi arbetar i tillsammans med silver, är ett material som traditionellt används till många olika saker i Thailand. Buddhastatyer i templen gjuts på samma sätt som vi gjuter våra BJÖRK- och HORN-kollektioner. Polisbrickor och gatuskyltar handsågas i stora mässingsark på exakt samma vis som vi tillverkar smyckena för kollektionerna SKOG, BLAD, KUGG och UMEÅ samt de uppmärksammade FATTA-smyckena.

Boys idé och vision om att plocka in den uråldriga tekniken och materialet in i nutiden är det som fortfarande driver oss. Det tillsammans med det jag står för: den norrländska känslan och formspråket gör att vi tillsammans skapar det som är JohannaNs design.

Jag och Boy arbetar tätt tillsammans – ett samarbete som växer och utvecklas år för år och förenklas med nya tekniska lösningar som smartphones och Skype. Boy omvandlar den design och vision jag har i huvudet till en skiss eller ett prov som vi sedan bollar mellan oss tills vi är helt nöjda med såväl form som funktion. Och tillsammans med alla de otroligt erfarna och duktiga hantverkare som vi har i vårt team i Bangkok skapar vi de smycken som du eller någon du känner sedan bär.

Så svaret på frågan ”Varför tillverkar vi i Thailand?” är som sagt ”slumpen” men också svaret på varför JohannaN överhuvudtaget finns.