Varför struktur är det mest kreativa du kan göra

Jag har några kompisar som också har egna företag som alltid skämtar med mig för att de tycker att jag är strukturerad i överkant. De garvar och säger saker som: "har du en manual för det här eller?!" Och det har jag ju oftast...

För jag tycker verkligen att det är fullt naturligt att försöka uppfinna system för i princip allt jag gör. Och grejen är den att ju mer strukturerad jag är, desto mindre behöver jag tänka aktivt och lägga tid på vardagssaker (läs skitsaker) i jobbet. Ja, jag är liksom ambitiös och lat på samma gång.

Silverring bockhuvud hjortring

Att ha tydliga strukturer, planeringar och strategier i det mest jag gör betyder att allt går så mycket snabbare. Det kanske går sjukt mycket långsammare just i början (för det tar ju tid att ta fram allt sådant), men i längden är det så värt. 

Om inte annat för att ju mindre jag behöver tänka när det gäller vardagsprylar desto mer kreativ kan jag vara. Lite som om att en bara har ett visst mått av kreativitet. Och om jag lägger allt det på att lösa saker som att svara på mail eller packa webshopsordrar - ja då har jag ju liksom förbrukat allt när det väl är dags att göra det som faktiskt för mig framåt: komma på nya idéer och utveckla mitt företag!

Så för mig handlar den där (till synes fjantiga) strukturen om att frigöra hjärnkapacitet. Och det är när vardagsrutinerna fungerar som jag får tid till allt det där andra. Och ju mer effektivt saker fungerar desto mer ser det ut som att en får gjort - trots att antalet jobbade timmar är lika många eller till och med färre.

För jag är liksom inte så peppad på springa runt och leta grejer pga dåliga rutiner när jag istället kan lägga all den energin på att göra saker som verkligen kan spela roll!