Varför kan inte den fria marknaden producera det jag vill ha?

En märklig sak som slår mig lite då och då är att om jag behöver en specifik produkt med en viss storlek i en speciell färg så kan jag få tag på det genom bara några klick via internet. (Hej alla såna där sidor som har poppat upp på sistone: Wish etc etc. Nyhetssajten KIT har skrivit en tokbra artikel om just dem: Wish är tokbilligt men någon betalar priset

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Allt är tillgängligt, eller?

Allt finns tillgängligt - och världen ligger minst sagt öppen. Och om en produkt inte finns i exakt det utförande som jag vill ha går det enkelt att ordna - det finns så många producenter och fabriker och företag i världen som gladeligen skräddarsyr mått, färger, material och pris så att det passar just mig. Jag antar att det är ett fantastiskt resultat av den fria marknaden och globaliseringen - och den totala tillgängligheten är minst sagt häftig.

Men vet ni, i samma ögonblick som jag inser detta går också en annan tanke upp för mig. Och det var att om en lägger till en enda pytteliten annan variabel på den efterfrågade produkten eller tjänsten så är utbudet i princip lika med noll. Möjligheten (eller är det villigheten?) att ordna exakt det jag letar efter är nu inte alls samma. Och det är när en börjar prata hållbarhet.

Om jag absolut vill ha en produkt som, låt oss säga, ska vara grön, gjord i trä, mäta 15*15 cm och inte kosta mer än 28 kr så går det att ordna. Jag kan antagligen googla mig fram till detta. Men om jag också vill att ingen eller inget ska ha skadats under tillverkningen. Exempelvis att träet som används ska vara schysst odlat och inte vara skövlad regnskog och personen som har tillverkat produkten ska ha en rättvis lön och ofarlig arbetsmiljö. Ja då kan jag helt plötsligt inte få tag på min produkt. Då står ingen i kö för att hjälpa mig.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Varför är hållbarhet så svårt?

Det här gör mig självklart sjukt arg och ledsen, men kanske mest förvånad. För det är när en jämställer rättvisa med vanliga kriterier som pris, storlek och färg som det blir så oerhört märkligt och bisarrt. Att all denna tillgänglighet av produkter och tjänster i princip aldrig någonsin inberäknar människor, att schyssthet mot sin omgivning inte räknas som ett säljargument (eller USP - unique selling point som det brukar snackas om).

Hur kan jag ha möjligheten att välja exakt vad som helst utom just det? Och hur är det möjligt att en enda ytterligare kriterium helt plötsligt gör det omöjligt. Det är som att vi, kollektivt, verkligen satt i system att aldrig räkna med just det kriteriet. Och att vi tyvärr nästan alltid kan vara säkra på att om inget sägs så har det inte gått schysst till.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Rättvisa och val av färg är typ samma sak

Vissa skulle kunna säga att det beror på det skulle vara någon slags grundläggande egenskap hos oss människor att vilja utnyttja andra - men det tror jag inte på. Jag tänker att det istället kan handla om något så enkelt som att den fria marknaden har lärt sig att anpassa sitt utbud och erbjudande till det som efterfrågas. D v s färg, storlek och pris. Skulle det förändras så kommer erbjudandet också att göra det.

Och just därför är det kanske inte svårare än att vi som letar, frågar och köper konstant bör lägga till den där ytterligare variabeln - den som så oerhört få beaktar: hållbarhet på riktigt Just för att visa att rättvisa faktiskt är jämställt med vilken färg jag vill ha. Konstigare än så är det inte.

Därför är jag såklart lite extra stolt över att min lista av hållbara shoppingtips växer och växer. Fylld med företag som alla jobbar stenhårt med kriteriet hållbarhet. Och som jämställer det med färg, form och funktion. För att det ska vara lika självklart som allt det andra.

Och det gör mig så förbannat stolt. Att de finns. Och att fler och fler upptäcker det de gör.

Vad är dina tankar efter att ha läst det här inlägget? Berätta! <3

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.