Varför jag inte tror på köpstopp

I veckans avsnitt av Stil i P1 “Modets framtid – fyra historier om kreativitet och innovation” pratar jag slow fashion, konsumtion, avvägningar och köpstopp.

Om avvägningar

Jag pratar om att det ibland, trots en ambition om en helt igenom hållbar garderob, landar i att en måste köpa det minst dåliga. För att det riktigt bra alternativet saknas. Att passformen hos de hållbara alternativen exempelvis inte funkar på den egna kroppen - och att en då måste välja plagget som har producerats på ett allt annat än schysst sätt (jag har så själv när det gäller underkläder). Och att det bästa en då kan göra är att bära plaggen så länge det bara går, laga och ta om hand. Göra det bästa utav det dåliga så att säga. Något jag har skrivit om förut: Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

För hållbarhet handlar, tyvärr, rätt ofta om att välja. Just för att ämnet är komplext. Men att just dessa avvägningar ändå innebär långsamma och genomtänka inköp - eftersom en i allt processar flera olika alternativ och det tar ju sin tid. Och detta att låta saker ta tid är ju en viktig beståndsdel när det gäller att bryta vår allt för snabba konsumtion.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Köpstopp då?

Sen var det här med köpstopp. Något som ofta lyfts när vi pratar hållbart mode. Jag har själv aldrig haft ett köpstopp, helt enkelt för att jag känner mig mer begränsad än motiverad av själva förbudsgrejen. Jag förstår såklart att detta är något individuellt (vi är alla olika!) - och det är utifrån det jag inte heller tror att köpstopp per definition är en lösning för alla.

Så det jag verkligen vill lyfta kring köpstopp är just när och om det används utan en tanke på framtiden. D v s hur ska jag göra när köpstoppet är slut? Ska jag återgå till samma beteende som innan eller har jag en tydlig plan för beteendeförändring. För det är lätt att en period av förbud slår över i tankar som “när köpstoppet är slut - då kan jag shoppa!“ eller “jag har varit så duktig under mitt halvår med köpstopp att jag verkligen får unna mig en ny garderob nu“ Och då har ju köpstoppet inte skapat någon förändring.

Och det är just alla köpstopp utan fokus på just reflektion, beteendeförändring och framtid som jag inte tror på. Däremot, om köpstoppet används som ett sätt att stanna upp - som en detox och kickstart för en tydlig livsstilsförändring, ja, då är det såklart något annat. D v s att om köpstopp är något som du känner genuin motivation inför - och som ett sätt att bryta det gamla och påbörja det nya: ja, då är det nog rätt väg för dig.

Men inte annars.

Och allt det plus mycket annat handlar veckans Stil i P1 om.

Har du lyssnat på veckans Stil i P1, berätta gärna dina tankar om avsnittet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.