Varför är det så dyrt att laga och hyra?

Det smartaste vi kan göra miljömässigt är att förlänga livslängden på det som redan finns. D v s vårda och laga. Byta ut en trasig del när något går sönder och inte kasta hela grejen. Lämna in skorna till skomakaren istället för att köpa nya. Och för de saker som en själv inte kan eller vill ha länge och ta hand om, ja, de ska vi kanske inte ens äga. De borde vi dela med andra - allt för att se till att livslängden blir maximal.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Från produkt till tjänst

Så ja, att gå från produkt till tjänst är klokt. Vi behöver helt enkelt köpa färre prylar nytt och använda det som redan finns. Och här finns det såklart massor av spännande möjligheter för den som vill starta företag. Häftiga affärsmodeller där en kan tjäna pengar utan att uppmana till ännu mer nykonsumtion.

Sammanfattat kan en säga att idag gäller det att sälja sju t-shirts, i framtiden snackar vi nog snarare att sälja en t-shirt sju gånger. Genom att hyra ut, laga, sälja klädvårds- och lagningskit, sälja second hand, återbruka till ny produkt och så vidare. Endast fantasin sätter gränser.

Plus en sak till.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Det är för billigt att köpa nytt

Det är för billigt att köpa nytt.

Ja, det är tyvärr den största pucken. Alla dessa spännande och innovativa affärsmodeller som sätter hållbarhet i centrum konkurrerar på helt andra premisser än allt nyproducerat.

Att skapa en tjänst, för det är vad vi snackar om när vi pratar ex uthyrning och reparation (men också second hand), betyder helt andra omkostnader än att köpa en ny pryl. Svenska löner och skatter ska betalas och det blir lätt i våra konsumentögon snordyrt. 200 spänn för att laga ett par skor är rimligt för den tid och kompetens det kräver. Men 200 spänn kan också betyda ett par sprillans nya skor.

Att välja tjänst framför produkt är det mest miljösmarta, plus att det också skapar arbetstillfällen och skatteintäkter i Sverige. Ändå väljer vi det så sällan. Trots att det skulle vara det klokast av allt.

Så på frågan: “varför är det så dyrt att laga och hyra?” vill jag istället ställa en motfråga: “Varför är det så billigt att köpa nytt?“

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Varför betalar vi inte det verkliga priset för nytt?

Ja, varför är det så billigt att köpa nytt? Det korta svaret är att vi aldrig betalar det verkliga priset. Det är någon annan som gör det.

Varje gång vi beställer billigt på exempelvis nätet så är det någon annan som pröjsar: miljön och/eller människorna som producerat. Vattendrag som förorenas när kemikalier släpps rakt ut. Sömmerskor som inte kan leva på sina löner och så vidare. (Maria Soxbo på Husligheter.se skrev i början på det här året en förbaskat bra text Om Wish och en önskan om eftertanke, läs den!)

(Obs! Det finns ingen relation mellan prislapp och kvalitet/hållbarhet. Så bara för att du betalar ett högre pris så behöver det inte betyda något. Däremot kommer det säkert kännas rimligare med den där 200 kronors-lagningen på ett par skor för 2000 kr.)

Det finns en anledning till att du hos de flesta butiker får en ny produkt istället för att de lagar den när du reklamerar (och vad tror du händer med den trasiga?!) Ja, det är billigare att ge ut en ny än att åtgärda. Hanteringskostnaderna är alldeles för stora.

Så hur löser vi det här? När och hur ska saker kosta sitt verkliga pris? Först då kommer vi ju att välja det mest hållbara alternativet.

Vad är dina tankar efter att ha läst det här inlägget? Berätta! <3

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.