Vår bok släpps 10 september - och här är titel och omslag!

Det har gått sju månader sedan jag, Emma och Maria startade Klimatklubben. Och hej vilken resa det varit! Och om någon hade sagt till mig den 8 oktober i höstas att jag nu ett drygt halvt år senare skulle ha skrivit en hel bok som kommer ut den 10 september på Norstedts förlag och att jag idag kan visa upp omslaget, då hade jag trott att personen skojat. Men så är det. Och här är det:

Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft.

Foto: Emma Sundh (och yep, omslaget är photoshoppat in i bilden)

Foto: Emma Sundh (och yep, omslaget är photoshoppat in i bilden)

För sju månader sedan startades Klimatklubben

Den 8 oktober släpptes FN:s IPCC-rapport om klimatet, och plötsligt kokade hela mitt social medier-flöde av en enda sak – klimatångest. Så jag, Emma och Maria pratade ihop oss lite snabbt. Vi hade ju tänkt sätta oss senare samma vecka och spåna ihop ett koncept för klimatengagemang, men det var ju NU det behövdes. Inte sen. Vi bestämde oss för att starta ett instagramkonto och försöka fånga upp den där klimatångesten och kanalisera den till engagemang istället. Samma kväll registrerade vi kontot @klimatklubben.se och delade det i våra kanaler. När vi vaknade nästa morgon hade vi över 1 000 följare.

Sen hände allt på en gång. Vi blev inbjudna till tv, uttalade oss i radio, kvällstidningar och magasin, blev inbjudna av flera politiska partier och gjorde gemensam sak med andra organisationer i olika debattartiklar. Och så skrev vi på ett bokkontrakt! För Norstedts var blixtrande snabba – bara två veckor efter första inlägget på instagram hörde förlaget av sig, ville vi inte skriva en bok om klimatengagemang? Klart vi ville!

10 september släpps boken

Nu börjar boken bli klar, det har varit en omtumlande och hektisk resa men också fantastiskt lärorikt, roligt och inspirerande. Vi har intervjuat mängder med experter och försökt förpacka allt vi lärt oss på ett så tillgängligt, peppande och inspirerande sätt. För omställningen till hållbarhet kan ju inte bara bli ett pliktskyldigt uppoffrande av allt vi vant oss vid, vi behöver ju känna oss motiverade! Se poängerna, vinsterna, allt det härliga med att skapa ett liv inom planetens gränser helt enkelt. Och inte minst – inse att vi behöver hjälpas åt. Inte bara ställa om oss själva utan också inspirera andra – skapa ringar på vattnet.

Fy tusan vad vi har jobbat (januari och februari satt jag banne mig varje kväll!), men om det är något jag är så otroligt glad för så är de den här möjligheten. Att förhoppningsvis kunna bidra till att klimatfrågan frontas på en mängd bokhandlar och boken ska bidra till fler samtal och mer engagemang.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft

Jag som är aktivist i hjärtat är extra stolt över att boken både fokuserar på individ och att förändra samhället. Att vi inte stannar vid vilken mat du köper hem (även om det är skitviktigt - och det pratar vi såklart massor om!) utan att vi också tar det vidare: hur du påverkar din arbetsplats, hur du förändrar politiken och hur du gör gemensam sak med andra som vill engagera sig. För det är ju exakt det Klimatklubben alltid har handlat om och alltid ska handla om. Att vi måste jobba på alla fronter - för det är så vi vänder den där klimatångesten till något mycket härligare: handlingskraft.

Det här dryga halvåret har också varit en rejäl resa för mig, något jag är evigt tacksam för. Att jobba så tätt och intensivt med två personer jag aldrig egentligen har jobbat med tidigare (eller ens kände!), och nu nästan känner mig som syskon med efter dessa intensiva månader. Det är på riktigt helt sjukt. Att arbeta så bra ihop med två andra är, ja, jag vet inte, tur? Och varje dag lär jag mig mer och mer om klimatfrågan och hur komplex den är.

Det fina bokomslaget är skapat av megagrymma Kristin Lidström (som bland annat gjort omslaget till de fantastiska nyutgåvorna med kvinnliga nobelpristagare!), och 10 september är det alltså dags! Det kommer så klart att gå att förbeställa boken också, men inte riktigt än – återkommer om det.

Idag firar vi att vi snart är i mål med detta, en delseger efter sju månaders roligt, hårt slit med Klimatklubben! Och du, om du inte är med än – gå gärna med! Ju fler vi är desto enklare blir det ju att göra skillnad. Följ oss på instagram och gå med i facebookgruppen som kokar av klimatengagemang varje dag!

Lämna gärna en kommentar med tankar, hejarop eller något annat bokrelaterat!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.