Välj dina strider och ta på dig skygglapparna

Om det är något som är så vansinnigt svårt så är det att inte tappa hoppet. Det räcker, i alla fall för mig, att läsa en morgontidning eller titta på nyheterna på teve för att bli verkligt ledsen. För att så många saker är helt galna, att det absolut inte känns rättvist i världen och att så många har det verkligt pissigt. Och där sitter jag nöjd och glad i min trygga lägenhet.

Vem är jag att ha det härligt - bara för att jag hade turen att födas där jag gjorde? Har jag rätten att överhuvudtaget fundera på triviala saker som vilken tröja jag ska ha på mig imorgon eller vad jag ska göra på semestern när världen konstant blöder? Svaret är ja!

Än hur svårt det kan vara att inte bli helt apatisk och nedstämd (med känslan av att det enda jag borde göra är att ligga i ett mörkt rum och stirra upp i taket). Alternativt att helt stoppa huvudet i sanden och aktivt låta bli att konfronteras med bilder och information från världens alla hörn.

Båda metoderna är, tycker jag, dåliga. Ingenting blir bättre av att jag ger upp eller sluta tänka på det. Det handlar i stället om att försöka hitta metoder. Sätt att tänka och verktyg att använda för att vända uppgivenhet och ilska till någon konstruktivt och smart. Det är klurigt - och allt annat än lätt. Men sjukt värt i slutändan. Så fyra saker som funkar för mig, och förhoppningsvis också för dig är:

1. Börja med dig själv.

Tänk inte "varför ska jag när ingen annan gör något" (sjukt lätt när en ser grannen knöla ner glasflaskor i vanliga soporna och du själv bara hatar världen för att det knappast spelar roll att du källsorterar maniskt), utan vänd på det: "om alla gjorde som jag, vore det bättre eller sämre då?" (dvs om alla källsorterade som du, shit vad härligt det skulle vara!) Ett bra citat på samma tema är:

“Det finns bara ett hörn av universum du kan vara säker på att förbättra, och det är ditt eget. Så du måste börja där, inte utanför, inte med andra människor. Det kommer efteråt, när du har arbetat på din egen hörna”
— Aldous Huxley

2. Välj dina strider.

Möjligtvis en gammal klyscha, men just därför väldigt sant: Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Ta inte hela världen på dina axlar. Det hjälper knappast någon att du efter ett tag saknar energi och tappar peppen pga att saker är som de är ("vad spelar det för roll att ett rädda ett barn från krig när tiotusentals andra dör?" är ett enkelt sätt att helt gå in i väggen...)

Så välj dina strider - plocka ut några saker som du verkligen tror på och håll dig till dem. Gärna något där du enkelt kan se förändring och framsteg. Mer om det kan du läsa i ett tidigare blogginlägg jag skrivit: Det här med att konsumera hållbart – vem fan orkar och hur börjar en?

Jag pysslar ju exempelvis väldigt mycket med hållbart mode - och jag fattar ju att det inte hindrar världssvälten eller får slut på kriget i Syrien. Men vet du, det är många i världen som gör så många olika bra saker, så om alla fokuserar på varsin del så borde det ju bli hur bra som helst. Och det bästa sättet för mig att förhoppningsvis göra skillnad är såklart inom det område jag tycker är allra mest intressant.

3. Bär skygglappar.

Det är inte samma sak som att stoppa huvudet i sanden - utan handlar istället om att aktivt välja att inte se den stora bilden. Just för att den så lätt gör en bedrövad. Att bära skygglappar betyder att du blickar framåt - mot dit du ska och på det sätt du ska dit. Oavsett vad det gäller. Och då kan du inte störas eller distraheras av vad som händer på sidorna - för det är då det är så lätt att tappa peppen och tron på det som är framåt!

4. Bygg en bubbla.

Omge dig med människor som tror på samma sak som dig. Känner du att det saknas - leta på internet. Läs bloggar, kommentera och disktuera i forum osv för att hitta likasinnade. Jag lever definitivt i en bubbla - och det är så himla skönt.

All den pepp och kärlek ni exempelvis delar här i bloggen gör att jag tror på förändring och framsteg när det gäller just ett förändrat synsätt på konsumtion av kläder. Utan det skulle jag inte orka. Så att umgås med likasinnade är både smart och en ren överlevnadsstrategi. Plus att det såklart är sjukt kul och en lär sig massor av bra saker!

Hoppas du får en bra vecka förresten! Och du, har du något grymt tips som andra borde få veta? Kommentera och diskutera!