Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig?

Det är en fråga som jag får ganska ofta, så dags att reda ut den tänker jag. 

Det snabba svaret: jag jobbar med hållbart mode och slow fashion.

Och som med de flesta som har eget företag är det inte supersvårt att fylla sin tid – det riktigt kluriga är att fylla plånboken. D v s att få betalt och därmed en lön. Därför är en ännu intressantare fråga såklart:

Hur tjänar jag pengar?

Mitt smyckesmärke JohannaN

JohannaN startade jag 2009 – och jag är därmed inne på över nio år med mitt smyckesmärke. Grunden är precis som då: Att skapa smycken i mötet mellan norrländsk design och thailändsk hantverkshistoria. Alltid med kvalitet, service och transparent produktion i fokus.

Jag är född och uppväxt utanför Östersund och startade mitt företag när jag bodde i Umeå: så Jämtland och Västerbotten är tydliga influenser för mig (Hur jag lärde mig smyckesdesign). Och produktionen har jag i Bangkok, Thailand (Om produktionen och #IMadeYourJewelry - JohannaN och hållbarhet)

Smyckena säljs i min egen webshop samt hos återförsäljare runt om i landet. Och de står idag för ungefär hälften av min lön.

Hur försörjer man sig som bloggare?

Den andra halvan av min lön kommer från det som är kopplat till det jag gör med bloggen som paraply: Slow fashion

Boken ”Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode”

Den här tjänar jag inga pengar på (eller ja, några kronor har den såklart gett. Skulle gissa att timpenningen på att skriva den ligger på några kronor. Före skatt.) Men den har gett mig och fortsätter att ge mig otroligt många möjligheter: dvs min och Jennies bok har öppnat många dörrar. Något jag är oerhört tacksam för. Det var också vår förhoppning när vi började skriva: och om allt det har jag berättat om förr här: Hur du skriver en bok - och får den utgiven Så boken gör alltså att dessa andra saker är en del av min försörjning:

Föreläsningar

Det senaste året har jag i snitt föreläst ungefär 1-2 gånger per månad: om såväl slow fashion som hållbart entreprenörskap. Föreläsningar är något jag verkligen verkligen älskar att göra - och min dröm är att få föreläsa ännu mer! (även om det såklart kan vara lite slitigt att åka över halva Sverige med tåg fram och tillbaka på en dag)

Konsultuppdrag, workshops och coachning

På temana hållbart mode och hållbart entreprenörskap får jag också fler och fler andra uppdrag. Exempelvis var det ett sådant som gjorde att jag fick åka till Moldavien i höstas (en av mina absolut bästa resor!). Jag är också bollplank till några nystartade företag som har fokus på hållbarhet. Samt coachar privatpersoner som vill ta sin garderob till nästa nivå.

Bloggen

Jag gör reklamsamarbeten här på bloggen samt har en lista med hållbara shoppingtips där jag samlar företag som jag gillar. Här berättar jag mer om mina tankar och kriterier för det: Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det

Jobba med hållbart mode

Många bäckar små - en förutsättning

Alla de här sakerna handlar om många bäckar små. D v s jag gör inte alla de här sakerna varje vecka eller ens varje månad. Men att kunna leva på sitt företag handlar om att ha många olika ben - men där allt hänger ihop. För mig är det hållbart mode och slow fashion. Eller som Agnes som skriver bloggen Cashew Kitchen så fint beskriver det genom att använda en äggkartong som metafor. Äggkartongen är ditt företag och äggen de olika inkomstkällorna. Ju fler ägg desto stabilare inkomst. Och mina ägg är alltså: smycken, föreläsningar, blogg och konsultuppdrag med mera.

Och hur gick det med det där jeansmärket?

I januari berättade jag att jag hade börjat jobba 40 % för ett nystartat jeansmärke: reDEW. Det blev till slut ett två månaders konsultuppdrag: jag upprättade en säljstrategi och började arbetet med att jobba in märket hos butiker. Och att det i slutändan bara blev januari och februari var jag och reDEW helt överens om: förhoppningsvis kommer jag jobba med dem igen när de har behov av det som mer är min bästa kompetens: Hållbarhetskommunikation. (Jag är absolut inte dålig på sälj – men att det blev min enda arbetsuppgift kändes inte helt klockrent)

Och butiken då?

Det här är också något jag får frågor om ibland: har jag en butik eller inte?

Jag ägde och drev Replik – en klädbutik med fokus på hållbart mode och slow fashion under 2,5 år i Vasastan, Stockholm. I juli förra året, 2017, stängde jag den fysiska butiken och sålde varumärket till en ny ägare. Och om allt detta har jag berättat om här:

Försörja sig på att blogga och föreläsa

Mina tankar om framtiden

Just nu trivs jag väldigt bra med alla dessa "ägg" – och för tillfället tycker jag att jag har en bra balans mellan arbetstid och pengar in. Sen går det såklart aldrig att veta hur länge det håller i sig – det är ju osäkerheten i att vara egenföretagare. Det kan gå precis hur som helst. Kanske är allt helt annorlunda om exakt ett år? Kanske kan jag inte klara mig på mitt företag då? Eller så går det ännu bättre. Det kan jag aldrig veta. Det enda jag kan göra är att försöka minimera risken att saker ska skita sig så mycket som bara är möjligt. Och ett sätt är genom att jobba aktivt med mina löften för det här året:

  • Ekonomisk stabilitet. Helst 6 månadslöner i buffert.
  • Endast jobba med bra-i-magen-projekt
  • Fokusera på det som ger pengar!

Och vet ni, fyra månader in i året är alla de tre just nu verklighet! Särskilt att ha en lönebuffert har gett mig ett oerhört lugn! Och jag kan ge mig in i lite mer långsiktiga projekt – där mina värderingar alltid får gå först och där jag vet att det är okej att utväxlingen i formen av intäkter dröjer.

För vissa projekt är ju så (och oftast är det de allra bästa som funkar så!): att det krävs oerhört mycket arbete och tid innan det ger något i form av lön. Att skriva bok var ju verkligen ett sådant projekt. Eller ja, allt jag gör egentligen. Jag kan ju göra betalda reklamsamarbeten nu för att jag konsekvent gett mig fasen på att under flera års tid lägga massor av tid på att skriva långa och matnyttiga inlägg till bloggen, och så vidare.

Jobba med hållbart mode och hållbart entreprenörskap

Tålamod och slit lönar sig

Så det är lite så jag ser på hur allt är just nu: nio års slit börjar äntligen betala sig. D v s jag har äntligen nått mitt långsiktiga mål om att inte behöva slita för exakt varje krona. Utan att möjligheter också kommer till mig: att jag får föreläsningsförfrågningar och att mina smycken säljs "av sig själv".

Ja, att andra tänker på mig - åt mig. För det är ju på något sätt alltid ens målsättning. Jag kan ju exempelvis omöjligt veta när någon planerar en föreläsning eller letar en person för ett konsultuppdrag. Utan jag kan bara hoppas att jag är den som dyker upp i tanken hos den som ska boka!

Slow fashion är alltid min kärna

Det är absolut inte lätt det här med att driva eget – men det känns ändå skönt att tålamod lönar sig. Och att jag på något sätt verkligen känner att jag vet vad jag håller på med: slow fashion.

Att allt jag gör, kommer göra och ska göra alltid handlar om det: slow fashion.

Sen om det blir en bok, ett konsultuppdrag, en blogg, en butik eller ett smyckesmärke det spelar mindre roll. Och vem vet vad som händer i framtiden? Om några år kanske det är en podcast, ett klädmärke, ett nätverk eller något annat som jag inte ens kan räkna ut nu?!

Men oavsett så är tanken om den där äggkartongen med många olika ägg en förutsättning för att överhuvudtaget kunna göra det jag älskar till ett jobb med lön.

Har du någon fråga eller fundering om det jag gör, inte gör eller kanske borde göra? Hojta till! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.