Vad betyder de olika certifieringarna och märkningarna av textil?

Det finns en hel del olika märkningar och certifieringar för textil och det här är minst sagt en djungel! Och jag vet att det är något som många av er funderar på och vill veta mer om. Så just därför tänkte jag att lite då och då gräva ner mig genom olika blogginlägg i just det!

BCI, GOTS och Fairtrade

Och precis som med mina materialguider så vet jag att det här är något som kommer att ta sina timmar av research. Vilket i och för sig säger en hel del om hur himla klurigt det här är. Det är nämligen så här: 

Textila märkningar - en snårig djungel

Trots att jag tycker att jag är hyfsat påläst och också gjort research till en bok (Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode. Johanna Nilsson och Jennie Johansson. Ordfront förlag, 2016) så förstår jag inte helt vad de olika certifieringarna står för. Och det säger ändå något...

När jag och Jennie arbetade med boken och märkningsguiden som finns med, var det flera av certifieringarna som ställde krav på att deras text skulle stå med utan ändringar. Vi fick alltså i samband med deras logotyp och namn inte skriva våra egna reflektioner och analyser om märkningen, utan deras ord var lag.

Ingen märkning berättar vad de inte beaktar

Detta gör det självklart, som konsument, extra svårt att värdera vad de olika certifieringarna verkligen betyder. För det är ju ingen märkning som explicit själva skriver ut eller kommunicerar vad de inte beaktar. Och därmed är deras egna texter rätt fluffiga och överlag väldigt positiva. Så ha gärna det i åtanke när du kanske surfar in på en certifierings egen hemsida!

Och bara det här, vilket kanske låter lite fånigt, gör ju att det är supersvårt som konsument att på allvar bedöma vad märkningen eller certifieringen verkligen står för. Något som jag alltså  hoppas kunna bringa lite klarhet genom att gå på djupet! (jag säger dock inte att jag helt kommer att lyckas, för det är fasen så snårigt!)

Textila märkningar

Oberoende märkningar och klädföretagens egna

Och förutom det här med fina formuleringar och avsaknaden av information om vad som inte räknas in så finns det också väldigt många olika. Några är oberoende och andra är klädföretagens egna hållbarhetsmärkningar. Vilket gör det hela ännu mer rörigt att navigera i!

Jag kan därför redan nu säga att de här inläggen inte kommer att komma superofta, men jag har en tanke om ungefär en certifiering per månad. Precis som att jag också siktar på att kolla närmare på såväl ett material som ett klädföretag per månad (men det kan också innebära varannan månad). Allt det här är verkligen sådant som tar mycket tid, men jag vet också att det är något som ni verkligen efterfrågar! Så därför är jag såklart rejält motiverad!

Och i väntan på att jag på allvar ska gräva ner mig i certifiering för certifiering rekommenderar jag verkligen Sveriges konsumenters superenkla och tydliga guide om textila märkningar.

Så med det sagt: vad vill du att jag ska kika närmare på? Vilken certifiering klurar du på? Och såklart: vilka företag borde jag djupdyka i? (som jag har gjort med både Polarn o Pyret och Gina Tricot) Och vad borde vara nästa material jag skriver om? 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.