Vad är skillnaden på återvinning, återbruk och återanvändning?

Ja, vad är skillnaden på att återvinna, återbruka och återanvända? Det är ju minst sagt förvirrande det här med orden. Ofta används de nämligen som synonymer - vilket såklart gör det ännu svårare att hålla koll.

Och knappast har det heller blivit lättare efter att årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget. För HUI Research räknar nämligen in alla tre begreppen i detta: “Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand”

Låt oss därför reda ut:

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Återvinning (recycle)

Att återvinna textil innebär att plagget bryts ner till fibernivå - för att sedan byggas upp igen till ett nytt tyg.

Detta är dock något som inte förekommer i någon stor skala idag - det sägs exempelvis att mindre än 1 % av alla textil som samlas in i de olika kedjornas återvinningsprogram blir ny textil genom just återvinning. Istället rör det sig om olika former av återanvändning: second hand och återbruk som exempelvis isoleringsmaterial och stoppning till industrin.

Det forskas mycket på textilåtervinning idag - och förhoppningsvis är det här något som blir mer tekniskt möjligt i framtiden. Varför exakt det är svårt och rätt ovanligt idag har jag skrivit om mer här: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

Återanvändning (reuse)

Att återanvända textil är det vi gör genom exempelvis second hand - och vi använder då plagget i befintlig form (Några exempel på återanvändning hittar du i min lista med hållbara shoppingtips samt i mitt inlägg Second hand i första hand).

Återbruk (remake)

Återbruk handlar om att göra nytt av befintligt material - exempelvis att sy om ett gammalt plagg till ett helt nytt. Ja, använda de tyger som redan finns men skapa nya saker utifrån det. (Bra exempel på återbruk hittar du i min lista med hållbara shoppingtips där jag samlar företag och märken som jag tycker gör ett riktigt bra hållbarhetsjobb)

Varför är det problematiskt att blanda ihop orden?

Varför är det så dumt att vi blandar ihop orden? Och spelar det någon roll?

Ja, det tycker jag. Det spelar stor roll. Och det av två anledningar. För det första: rätt ska vara rätt. Det finns ju en anledning att vi har tre olika ord - och då är det väl bra att använda dem alla och inte bara blanda ihop lättvindligt?

Men den största anledningen till varför jag ser rött när det pratas om “återvunna plagg” när det egentligen menas “återbruk“ eller “second hand“ är att det råder en bild av att vi i idag har en fungerande textilåtervinning. Och det leder till att det är väldigt lätt att tänka att det kommer ut en ny tröja på andra sidan, ja, att det finns ett slutet cirkulärt system. Lite som en pantburk.

Avfallstrappan

Och om vi går runt och tror att det finns en fungerande återvinning blir följden lätt att vi slutar tänka hur vi konsumerar i första hand. Att vi tror att vi kan fortsätta köpa samma mängd nya plagg och använda en kort stund - för det är ju bara att lämna in till återvinning sen så blir det nya kläder.

Men så är det ju inte.

Läs gärna mitt inlägg Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder? och lyssna på mitt poddavsnitt Slow fashion: #2 Remake – skapa nytt av gammalt för att djupdyka lite extra i det här! Där berättar jag ännu mer om det här ämnet.

Utan det vi måste göra är alltså att konsumera mindre. Och använda det vi har längre tid. Punkt. Så enkelt är det. Avfallstrappan illustrerar detta (bilden ovan) på ett bra sätt, för om steg tre knappt existerar - ja, då blir det ju rätt uppenbart att vi måste hålla oss på steg ett och två istället. Och då är det “återanvända“ och “återbruk“ vi snackar. Inte återvinning.

Vad är dina tankar om det här med de olika begreppen och skillnaden?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.