Vad är problemen i klädindustrin?

Att modeindustrin inte är hållbar, ja, det är helt sant. Men vad exakt handlar det om och går det att sammanfatta på något enkelt sätt? Ja, så här tänker jag:

Vad är problemen i klädindustrin?.jpg

Överkonsumtion

Vi konsumerar för mycket kläder. Så enkelt är det. Vi i Sverige köper 13 kilo textil per person och år, 8 av dem åker i soporna. Kläder blir billigare och billigare för varje år. Och vi konsumerar mer och mer – idag säljs det dubbelt så mycket kläder i världen än för 15 år sedan. Kläder är världens näst mest förorenande industri, efter olja.

Dåliga material

Plagg i dålig kvalitet och material som producerats på riktigt miljövidrigt sätt. Polyester gjort på olja och som släpper mikroplaster när vi tvättar. Bomull som kräver enorma mängder med vatten och kemikalier.  Och färgerier och garverier som släpper ut orenat vatten rakt ut i floder. Ja, listan kan göras lång på hur materialen vi köper påverkar miljön.

Dålig produktion

Människorna i industrin: som odlar bomullen, garvar lädret, färgar tygerna samt syr våra kläder. Löner som det inte går att leva på. Arbetsmiljö och -villkor som gör dem sjuka, och otrygga anställningar där makten ligger hos arbetsgivaren.

Att alltid beakta alla tre

De här tre sakerna: mängden vi konsumerar samt produkternas påverkan på miljön och människorna i kedjan är det som sammanfattar allt det som varje dag ständigt pågår. Och tro mig, det pågår överallt och alltid då normaltillståndet för modeindustrin är så förbannat smutsigt och dåligt. Själv tror jag exempelvis alla företag och märken om ont tills motsatsen är bevisad...(ja, jag är rätt cynisk, och erfaren..)

Jag säger alltid att det här med hållbart mode är en komplex fråga, och det är det. Men det går faktiskt också att göra den ganska enkel. För genom att alltid tänka på dessa tre saker blir det också tydligare vilka företag som menar allvar med sitt hållbarhetsarbete och inte.

De flesta kedjor och större företag lägger nämligen väldigt mycket av sitt hållbarhetskrut på materialen. Jeans som färgats med snällare färger och mindre vatten. Bomull som odlats lite schysstare. Badkläder gjorda av gamla PET-flaskor och så vidare. Allt det här är fantastiskt såklart, men det som glöms bort är de andra två delarna: människorna och konsumtionen.

Många företag pratar bara material

Det spelar ingen roll om bomullen är ekologisk när företagen ständigt jobbar med att få dig att konsumera mer än vad du någonsin kan behöva. Eller att gamla PET-flaskor använts när de som sytt plagget inte har en lön de kan äta sig mätta på.

Det är så förbaskat lätt att överväldigas av de olika kedjornas och märkenas hållbarhetsarbete. Men glöm inte att de oftast bara prickar in ett rätt av tre.

Så när du står där i butiken och fingrar på den ekologiska t-shirten, skänk då människorna i produktionen en extra tanke.. Samt fundera ett varv till på varför den där tröjan säljs som ”ta 3 och betala för 2”…. 

(Och nej, jag tycker överlag inte att någon av våra vanligaste kedjor är så mycket att hänga i julgranen....Fast fashion är en ohållbar affärsidé. Så är det bara.)

Vad är dina tankar efter det här inlägget? Berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.