Trine - att investera pengar så att det känns bra i magen

I stolt annonssamarbete med Trine
 

I början på det här året gick jag igenom mina mål, och ett av dem var ekonomisk stabilitet och att ha en buffert sparad (mitt långsiktiga mål är sex månadslöner på mitt företagskonto). Och det här är något jag har helt saknat under mina nio (!) år som egenföretagare.

Att ha en buffert sparad

Anledningen är väl en kombination av att jag inte riktigt har känt att jag har behövt ha pengar sparade samt att jag inte har orkat tänka på det. Att jobba med det jag älskar har räckt långt. Och jag har också alltid tänkt, att det där med pengar, det kommer sen. Men när jag i somras insåg att det där sen, det kommer först när jag själv bestämmer att det ska hända.

Plus att kombinationen av att få barn (och ha totalt ansvar för en till människa) och att bli äldre gjorde att ja, pengar på kontot och stabilitet blev plötsligt superviktigt för mig. Och såklart: det är ju ingen motsättning i att ha pengar och att vara passionerad i sitt yrke (även om det finns de som försöker antyda det)

Under de senaste månaderna har jag sakta men säkert börjat nå mitt mål. Och under tiden har jag insett att det är ju faktiskt förbaskat skönt att veta att än vad som händer, om jag så inte lyckas dra in en enda krona närmaste månaden, så behöver jag inte få privat panik. Jag kommer att få lön. Det här ger mig också friheten att kunna tacka nej till allt jobb som inte känns helt rätt i magen eller överensstämmer med mina värderingar.

Trine - hallbar investering i solenergi

Att investera sina pengar…

Med pengar på kontot för första gången någonsin kom också tanken om att jag borde spara dem på något smart sätt. Investera och förhoppningsvis få dem att växa. Ett sparkonto är ju minst sagt lite slöseri med tid. Och med vanlig iver gav jag mig i kast med att kolla upp vad jag borde göra. Jag är inte speciellt intresserad av finansmarknaden (läs: inte alls), så det behövde vara något passivt. D v s att hålla koll på aktier och köpa och sälja hejvilt varje vecka ligger inte för mig.

… och att göra det utifrån sina värderingar

Samtidigt, insåg jag att helt passiv ville jag ju absolut inte vara. För om jag har som mål att i allt rösta med plånboken kan jag ju inte placera mina pengar i fonder som sen supportar saker jag inte gillar. Etiska fonder? Absolut, men jag kände inte att det räcker för mig. Svanenmärkta fonder? Ja, jättebra tills jag såg att en av deras största poster är ett fast fashion-företag. Och min starka övertygelse är ju att mycket av modeindustrins osunda system av (över)konsumtion kommer av krav på utdelning till aktieägarna (eftersom de måste prioritera försäljning i allt de gör, vilket gör att hållbarhetsfrågorna kanske halkar ner då de oftast handlar om kostnader).

Så vad finns kvar? Ja du. Inte lätt det här.

Tills jag dök på ett alternativ som kryssar alla mina boxar:

  • Känns bra i magen värderingsmässigt.
  • Jag kan vara aktiv i valet men sen passiv. Dvs allt löper på utan att jag behöver ta beslut varje vecka eller månad.
  • Pengarna kommer förhoppningsvis att växa på sikt.
  • Mina pengar används till något klokt och bra. 

Vad jag till slut valde

Trine. Ja, så heter de jag stoppat in mina sparpengar till.

Och det Trine gör är att koppla ihop solenergibolag på tillväxtmarknader, ex Kenya och Zambia, med privata finansiärer, som du och jag.

Foto: Trine

Foto: Trine

Hur fungerar Trine?

Pengarna investeras för att ge människor som bor helt off grid (d v s som inte är kopplade till något elnät) tillgång till elektricitet. För att exempelvis kunna ladda mobiltelefonen, ha en radio och några lampor. Att byta till ett solenergisystem på landsbygden är rejält smart, då det är mycket billigare än att använda fossila bränslen. Samt såklart: att miljönyttan är total! Så att det råder efterfrågan på solenergisystem är ingen underdrift, men till det krävs stora och långsiktiga investeringar.

Och det kan upplevas svårt att investera i Afrika, och särskilt i solenergi. Många traditionella banker har inte tillräckligt med kunskap om affärsmodellen och har också svårigheter att göra riskbedömningar på den målgrupp som dessa solenergibolag riktar sig mot. Detta då många lever långt utanför de större städerna och försörjer sig på jordbruk, vilket gör att deras inkomst är långt ifrån förutsägbar. Skulle bankerna låna ut pengar till solenergibolagen pratar vi dessutom om räntor på uppemot 20% eller mer, något som är helt omöjligt för ett litet- eller medelstort företag. 

Och det är här Trine kommer in. De erbjuder helt enkelt lån som överensstämmer med solenergibolagens behov. Fördelaktiga räntor och en avbetalningsplan som matchar projektens längd. 

Foto: Trine

Foto: Trine

Vad blir min avkastning hos Trine?

Det som sedan blir min avkastning är räntorna på energibolagens lån. Nu går det såklart att invända att det schysstaste hade varit att skippa räntan och ge el till alla dessa personer som ett välgörenhetsprojekt. Men i det här fallet är jag övertygad om att en lång livslängd och reell förändring framförallt handlar om ekonomisk bärighet, om det finns ekonomi så kommer det att stanna kvar över tid. Och inte avslutas för att välgörenhetsprojektet tog slut eller dylikt.

För jag tror ju stenhårt att världen på allvar bara kan bli riktigt hållbar om det också är det alternativ som är det mest ekonomiskt smarta. Och det är exakt det Trine bevisar tycker jag: allt från kunden som får el till mig som investerar.

Foto: Trine

Foto: Trine

Det jag gillar lite extra med Trine

Extra plus i kanten, och vad som fick mig att verkligen satsa mina pengar, är hur tydliga och transparenta Trine är. Deras hemsida är fylld med massor av lättillgängliga fakta och så skickar de ut kontinuerliga rapporter om hur projekten går per mail. Exempelvis fick jag ett mail för några veckor sedan om att mitt första projekt nu är fullt finansierat och att pengarna överförs till den kenyanska bolaget! Så spännande! Och om du vill läsa mer om det projektet, då nästa investeringsetapp med dem nu är släppt, så hittar du det här: BBOXX 2 - Kenya

Jag har hittills investerat i tre olika projekt: två i Kenya och ett i Zambia, just för att sprida risk. För det är ju självklart en risk involverad, precis som med alla investeringar. Pengarna kan växa, men också krympa. Och det är inte heller något Trine hymlar med.

Men om risk verkligen är något som du vill undvika så har Trine precis släppt en nyhet i samarbete med SIDA (Styrelsen för internationellt utvecklingsarbete): ett investeringsskydd. Det innebär att minst 60% av den summa som investeras är skyddade, utifall att solenergibolaget inte kan återbetala lånet. Mer om hur det funkar och om den första kampanjen som det här rullas ut på, hittar du här: Emerging Cooking Solutions, Zambia

Foto: Trine

Foto: Trine

Så om du går i samma tankar som mig: om att du borde investera dina surt förvärvade pengar men har lite problem att både förstå hur aktiemarknaden fungerar och dess moral så tycker jag absolut att du ska spana in Trine. Vem vet, du kanske gillar idén lika mycket som jag.

Och självklart, jag lovar att berätta mer under året om hur mina investeringar går.

Har du hört talas om Trine förut? Och vad är dina tankar eller funderingar? Kommentera gärna! 

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Trine men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Och detsamma gäller pengarna jag nämner i inlägget, de har jag investerat helt oberoende av mitt och Trines samarbete. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.