Ta betalt - 3 svar på tal när andra vill att du ska jobba gratis

Okej, en sak som jag tycker är så himla klurigt och något jag tränar ständigt på är att ta betalt. Och det är något, som jag vet, är skitsvårt för väldigt många av oss som driver eget. 

För att en vill vara en bjussig person. Och för att det är så himla jobbigt och lite läskigt att stå på sig när andra tycker att du borde göra grejer gratis eller för väldigt lite pengar. 

Jag övar som sagt ständigt på det här. Att rakryggat förklara och berätta. Och här är tre svar jag brukar alternera när jag får frågan om att göra saker gratis eller för väldigt lite pengar: 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Svar 1: "Jobbar du också utan lön?"

Det här låter så löjligt, men det många inte tänker på är att det jag gör är mitt jobb. Det som ska betala min hyra och mitt liv. Ofta brukar den här enkla frågan räcka. För svaret är ju såklart: Nej, de har ju lön från sitt jobb. Och självklart ska också jag ha det. För ibland är det inte illa menat de här gratis-förfrågningarna. Utan att de kanske bara inte har tänkt på att det är mitt jobb.

Svar 2: "Min dröm är att kunna göra allt det jag gör ideellt. Men tyvärr har jag varken rika föräldrar eller lyckats gifta mig rikt. Så tyvärr måste jag jobba för pengar"

Ja, helt ärligt, jag skulle älska att göra allt det jag gör helt ideellt. Men tyvärr ser inte min värld ut så. Jag måste lönearbeta precis som alla andra. Och därför tar jag betalt. Jag brottas ständigt mellan att vilja vara en så hjälpsam person som bara är möjligt, men utan att trampa på mig själv och min försörjning. Och det är en utmaning vill jag lova. Så tänk vad mycket enklare det hade varit om jag bara haft ett välfyllt bankkonto och sedan inte behövt tänka mer på det.....

Svar 3: "Att göra det här gratis betyder att jag går back, och det var inte det du menade eller hur?"

Om jag gör ett jobb gratis betyder det faktiskt att jag går minus. För att jag kanske tvingas tacka nej till ett jobb där jag hade fått betalt. Eller som det är nu: om jag ska göra något gratis där Ingrid inte kan vara med så måste min sambo ta ut semester för att vara hemma med henne. Vilket betyder att mitt gratisjobb kostar oss tusenlappar. 

Men egentligen vill jag bara säga: 

FAN! Sluta vara så himla fräck. Saker kostar. Du skulle aldrig gå in på Åhléns och plocka väskan full med grejer eller hur!?

Och ja, det är skillnad på hur frågan ställs. Någon som bara förväntar sig att jag ska vara tacksam för att få jobba åt dem (gratis!) är de jag allra helst bara vill skrika åt. Medan de som inte menar något illa och/eller har en väldigt tajt budget och är öppna med det - de pratar jag såklart gärna vidare med och försöker hitta en lösning för. För som sagt, jag vill vara bjussig. Men också mot mig själv - och det är jag ju inte om jag ständigt gör våld på min tid och min plånbok bara för att vara andra till lags...

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Det är, i min vardag (och säkert i din också om du har eget företag, frilansar eller på något annat sätt ofta hamnar i prisdiskussioner) ett ständigt aktuellt ämne. Och något jag också skrivit om förut: 4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar och Om att våga tro på sig själv, eller hur jag började tjäna pengar och Den här jädra gratiskulturen 

Och Elin på Teknifik har skrivit ett rackarns bra inlägg som du också måste spana in: Hur tar man betalt som frilans?

Är det här något du känner igen och har egna erfarenheter av? Och har du tips på något mer svar-på-tal? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.