Sweatshop - ett wake-up call

I norska Aftenpostens reality-webbserie Sweatshop får tre unga modebloggare åka till Kambodja där de får se hur fast fashion kedjornas kläder blir till och själva spendera en dag bakom symaskinen. Det är så klart ett grymt uppvaknande för bloggarna och de frågar sig själva vad det är för liv att jobba över 12h per dag och för att sedan komma hem och knappt ha råd med mat till familjen.

sweatshop aftenposten En av modebloggarna driver en av Norges största bloggar och har en stor chans att påverka sina läsare - hon postar dock fortfarande outfitbilder med nya kläder från fast fashion kedjorna.

Sweatshops är industrier och fabriker där arbetarna sliter för oresonligt låga löner under hemska arbetsförhållanden. För både kvinnor och män är fysiskt och sexuellt våld vanligt från de managers och arbetsledare som styr arbetet. Kvinnor tvingas till att använda preventivmedel för att en graviditet inte ska hålla henne från jobbet. Det som vanligast produceras i sweatshops är kläder, skor, kaffe, choklad, leksaker och bananer - tänk därför på att om möjligt välja produkter som är schysst producerade.

Aftenpostens webbserie är extremt viktigt och förhoppningsvis ett wake-up call för många. Det går att förändra och hjälpa dessa människor men då måste vi hjälpas åt och göra det tillsammans. Genom att ställa krav på de företag som står bakom dessa sweatshops kan vi kanske göra någon skillnad och ge dessa människor en bättre framtid. På Laborrights.org finns nyheter och information om vad som kan göras för att förändra.

Vi som konsumenter har chansen att påverka och rösta med våra plånböcker. Vart vi handlar spelar roll, så fundera gärna på vad du vill stödja med dina pengar nästa gång du ska göra ett köp.