"Svensk hållbarhet håller inte" del 2

Jag skrev häromdagen ett inlägg kring en väldigt bra artikel från Svenska Dagbladet. Artikeln hittar ni här: "Svensk hållbarhet håller inte", och mitt inlägg läser ni här: "JohannaN - Svensk hållbarhet håller inte" Jag har ju självklart en förhoppning om att alla produkter i framtiden ska vara tillverkade på ett så schysst och hållbart sätt som möjligt. Att det ska vara en självklarhet att ingen eller inget har farit illa i processen att producera min mat, mina kläder eller de andra sakerna jag använder. Men för att nå dit måste man först till viss del bli en del av dagens värld. Med exemplet mode: så tror jag helt enkelt att man förstå måste spela efter de regler som idag gäller, samtidigt som man också adderar till det man tror på och vill förändra. Det innebär givetvis dubbelt så mycket jobb, men jag tror faktiskt att det är enda sättet att verkligen förändra.

Att få fler konsumenter att välja ekologiska och schysst tillverkade kläder innebär att ALLT annat måste vara precis så bra som de kommersiella märkena gör. Kvalitet, design, trend (och till viss del också pris) samt hur det marknadsförs och skyltas upp MÅSTE hålla minst lika hög kvalitet som alla de andra plaggen och märkena. Först därefter kan det hållbara lyftas upp, och det är också då de schyssta kläderna kan konkurrera på allvar. De handlar om "den starkes överlevnad" och inte om välgörenhet eller dåligt samvete. Och detta gäller även ex. de små butikerna överlevnad gentemot de större kedjorna och de små märkena mot de större. Vi måste vara bättre på allt. Först då kommer man som butik och/eller modemärke att genuint väljas om och om igen.

Jag som privatperson och konsument skulle, trots att jag brinner för de här frågorna, ALDRIG göra avkall på designen av ett plagg bara för att det skulle vara bättre producerat än ett annat. Och det tror jag gäller de flesta. Det låter otroligt hårt och känslokallt, men om jag skulle säga något annat skulle jag ljuga. Och det är nog därifrån vi måste utgå om vi ska vara ett modeföretag med hållbarhet som affärsidé. Oavsett vad vi vill eller inte.

/Johanna