Stil & Ansvar - den nya tidens veganläder

I stolt annonssamarbete med Stil & Ansvar
 

Förra veckan skrev jag om läder i min materialguide (läs gärna den om du inte har gjort de än) Jag skrev om den skillnaden mellan kromgarvat och vegetabiliskt garvat samt veganläder och vad en ska tänka på där plus mycket annat. Och såklart: etik. För det blir ju självklart en diskussion om det när vi snackar läder.

Foto: Stil & Ansvar

Läder - vad och hur ska du välja?

Men oavsett vad just du landar i tycker jag att det är viktigt att fundera några varv till vilka typer av produkter och varför du köper det du gör när det kommer till just det här materialet.

Om du köper läder (som jag gör, och varför berättar jag om i läder-inlägget) så tycker jag verkligen att vegetabiliskt garvat och schysst producerat är en självklarhet (garvningsindustrin är extremt smutsig!).

Precis som om veganläder är din grej: kolla då ett varv extra hur produkten framställts och under vilka arbetsvillkor. Bara för att något är veganskt betyder det inte per automatik hållbart.

Och mina tankar om just material och hållbarhet när det gäller läder och veganläder är såklart inget jag är helt ensam om. Webbutiken Stil & Ansvar jobbar och tänker på exakt samma sätt (du kanske minns dem från att jag gjorde ett samarbete med dem i höstas: Stil & Ansvar - väskor att älska samt att de också finns på min Hållbara Shoppingtips-lista.)

Veganskt läder - ryggsäck med mockatyg
Anna Fernmo. Foto: Stil & Ansvar

Veganläder - ett material i ständig utveckling

Bara för att du (som jag) kanske bär läder så behöver ju inte det betyda att du aldrig kan välja veganläder. Jag vill snarare slå ett slag för exakt det: att verkligen fundera på när det är nödvändigt att välja djurläder och när det istället funkar minst lika (eller ännu bättre) med ett veganskt alternativ! 

Så med det sagt: är det ju extremt peppigt med veganska märken som inte bara är sjukt innovativa när det gäller material utan också jobbar aktivt för en transparent och hållbar produktion. Och det leder oss till ryggsäcken jag bär på bilderna!

Ryggsäcken kommer från det polska märket Alexandra K och är gjort i ett mockaliknande material. Det finurliga är att det är, förutom helt veganskt, gjort i återvunnen PU och återvunnen polyamid, och kallas för Peace Suede. Stil & Ansvar har skrivit ihop en väldigt matig materialguide här där du kan läsa mer om miljö- och hållbarhetsaspekterna hos märket (älskar't! Så läs!): Peace Leather & Peace Suede

Foto: Stil & Ansvar
Foto: Stil & Ansvar

Stil & Ansvar - oavsett vilken väska du letar

Återigen, oavsett var du landar i tankarna om läder vs. veganläder så vill jag verkligen slå ett slag för Stil & Ansvar. Noga utvalt och alltid med fokus på hållbarhet och transparens (hehe, Anna som driver Stil & Ansvar är sanslöst petig, så tro mig: urvalet i den shopen är djävulskt bra!) De har ett stort utbud av såväl vegetabiliskt garvat läder som olika alternativ av veganläder, men också, såklart, tygväskor med mera.

Ja, om du letar en ryggsäck, handväska, plånbok, laptopfodral eller något helt annat som går under väsk-segmentet: kolla där först!

Och som den info-junkie jag är kan jag inte annat än älska deras ordbok, vem har gjort din väska?-lista och materialguide. Som julafton för såna som mig....

Läder eller veganläder?

Vad är dina tankar om läder vs. icke-läder? Och vad tycker du om ryggsäcken? Eller har du hittat någon helt annan produkt hos Stil & Ansvar som du gillar lite extra? Kommentera gärna!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Stil & Ansvar men alla ord och åsikter i inlägget är mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: PR, press och samarbeten.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.