SR:s Klotet, jag som moderator under Fashion Week och Fair Actions nya kampanj

Igår var jag i Malmö över dagen för att föreläsa på Repameras invigningsfest (något bl a Sydsvenskan uppmärksammar idag) Idag är jag lite mör, tåg fram och tillbaka och nästan 20 h hemifrån med många timmars jobb känns. Men oj vad kul det var: och om du inte redan har koll på Repamera borde du kolla in: skräddare online är så briljant! Annat skoj då, jo:

Jag gästar SR:s Klotet

På måndag kväll är jag med på Sveriges Radios program Klotet i Radiohuset i Stockholm. Kvällen är helt utsåld, men kommer att klippas för att sändas i radio några dagar senare. Mer om eventet hittar du här: En kväll om klimatet med Klotet i P1 och Annika Lantz!

Jag som moderator på Bioeconomy Fashion Talk

På tisdag förmiddag under Fashion Week kommer jag att moderera ett samtal som arrangeras av Swedish Fashion Council och branschorganisationen Skogsindustrierna. 5 februari kl 10-11 på Auktionsverket, Nybrogatan 32 i Stockholm är det som gäller. Det blir min premiär som moderator, och jag är så taggad: dock lite extra nervös pga att allt ska vara på engelska! (Men det löser sig, får träna begrepp och fackuttryck lite extra bara.) Vi ska snacka svensk skog, viskos och hållbarhetsutmaningar. Och paneldeltagarna är idel grymma människor, eller vad sägs om:

Elin Larsson, Elco, tidigare hållbarhetschef på Filippa K
Fredrika Klarén, hållbarhetschef på Kappahl
Johan Graffner, VD och grundare av Dedicated
Pauline Ström Gunnér, Hållbara affärer, Swedish Fashion Council
Ulrika Lilja, kommunikationsdirektör, Stora Enso
Lisa Schwarz Bour, Områdesansvarig textilåtervinning, RISE IVF

Mer info och inbjudan hittar du här: Bioeconomy Fashion Talk

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Fair Action: Bankerna och H&M

Idag släpper Fair Action och Fair Finance Guide följande grymma granskning och kampanj:

H&M har inte nått sitt mål om att arbetarna i klädfabrikerna ska ha löner som går att leva på senast år 2018. Bland klädjättens största delägare finns flera svenska storbanker, med innehav på över 13 miljarder kronor. Men bankerna har inte använt sitt inflytande för att få H&M att hålla sitt löfte om levnadslöner, visar en ny granskning från Fair Action och Fair Finance Guide. Rapporten visar dessutom att ingen av bankerna har ställt tydliga krav på H&M att bidra till kostnaden för högre löner.

Hela granskningen hittar du här: Broke in Bangladesh - Nordic banks and living wages in the garment sector

Och mer om hur din bank agerar, hur du kan ta kontakt med dem och säga att du bryr dig hittar du här: Kontakta din bank om att sätta press på H&M

Observera också följande rader som Fair Finance Guide skriver:

“KappAhl, Lindex och MQ köper också kläder från Bangladesh och är granskade i rapporten. Till skillnad från H&M saknar de mål för att höja sömmerskornas löner”

Om du vill läsa mer om H&M och deras arbete så har jag gjort en djupdykning i dem här: Hur hållbara är H&M?

Nio förbättringar som Fair Action bidrog till 2018

Och ja, det gör skillnad att granska och ifrågasätta! Kolla bara här vad som hände under 2018 tack vare Fair Actions arbete: Nio företag som gjorde framsteg 2018

Så mitt tips är för dig som vill engagera dig mer: bli medlem i Fair Action om du inte är än. Det hjälper dem att bli ännu mer av en maktfaktor. Och dela, sprid och prata om det som deras granskningar kommer fram till. Det är så vi kan förändra och sätta ljuset på det som pågår!

Kommentera gärna med tankar och frågor!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.