Slutspurten på boken och vikten av att göra en sak i taget

På måndag har jag, Emma och Maria inlämning av vår bok till Norstedts. Den är såklart inte helt klar då - texten kommer ju knådas många många varv till med vår förläggare och redaktör. Men råmaterialet - all löptext - är färdig. Och det på rekordsnabba knappa fyra veckor. Jag som normalt sett värker fram text (jag är den som skriver och skriver om tiotals gånger innan jag känner att en text sitter) är isjälv förvånad över hur smidigt allt har gått. Vi har alla tre klämt in bokskrivandet bland vårt vanliga jobb, och med det sagt: jag har suttit nästan varje kväll i tre veckor.

Foto: Caroline Frankesjö

En bok på knappt en månad

Vi har arbetat i Google Docs, ett dokument för varje kapitel. Och så har alla skrivit i alla kapitel. Något som har funkat så förbaskat bra. Jag har skrivit i ett kapitel tills jag inte känt att jag haft mer att ge (ibland jättemycket, ibland bara några rader). När jag sedan har kommit tillbaka till dokumentet någon dag senare så har Emma och Maria varit där och jobbat en timme eller två. Och med ny text får jag åter inspiration och har kunnat köra ett varv till.

Så har vi hållit på: växeldragit och bara kört. Inte tänkt så mycket utan gjort. (Fördelen med att jobba med två journalister antar jag: de har så förbaskat bra och upparbetade skrivprocesser!) Sen har vi tre setts en gång i veckan och gått igenom 3-4 kapitel färdigskrivna varje gång tillsammans och helt spikat den färdiga texten. Och nu är vi här: snart med en hel bok.

Galet.

En sak i taget

Annars då? Ja, det har varit mycket bok senaste veckorna. Såklart. Men också allt annat jobb. Mycket smycken inför avslutet. Men ändå har jag inte känt mig speciellt stressad, hur kommer det sig?

Jo, jag har på allvar praktiserat: en sak i taget. När jag planerade året i början på januari satte jag upp så många saker som jag vill och ska göra: ny säsong av podden, massvis med inlägg till bloggen, ny hemsida för mig och mina föreläsningar, jobba vidare med min lista med Hållbara Shoppingtips, planera och jobba för hur Klimatklubben ska växa ytterligare och så måste jag rensa min dator och dropbox. Plus fixa allt löpande: blogg, sociala medier, mail, gå på intressanta möten och haka på alla roliga möjligheter som dyker upp lite då och då. Ah, du fattar. Rastlös som jag är tänkte jag dra igång allt detta under januari. Sen insåg jag såklart omöjligheten och flyttade fram alla mina deadlines. Och bestämde mig:

Först bok. Och smycken (packa webshopsordrar etc) Och så gör jag sociala medier och sånt när det finns tid. Att det tar en vecka innan jag svarar på mail just nu får vara.

Och det känns bra. En sak i taget. Jag gör allt det andra senare i vår. När andan faller på och jag är klar med de två stora projekt som jag drar i nu (bok + smycken).

Gjort i veckan och vad som händer nästa

I måndags kväll gästade jag ju Vetenskapsradions Klotet på Radiohuset, och nu finns det avsnittet ute: "Ska jag färga mina urtvättade svarta jeans?"

Och i tisdags förmiddags modererade jag Bioeconomy Fashion Talk under Stockholm Fashion Week, tack ni över 120 som kom för att lyssna! Det var min premiär som moderator, och dessutom på engelska, men utifrån vad många sa efteråt gick det fint! Tur var väl det. Jag tyckte i alla fall att det var förbaskat kul, och gör det gärna igen! (Så hej, boka mig gärna som moderator!) Om en vill se panelsamtalet i efterhand så finns hela här: Bioeconomy Fashion Talk 5 februari

Nu sitter jag på tåget till Gamleby, för att föreläsa på folkhögskolan där idag. Kan ni fatta att de använder min och Jennies Slow fashion-bok som kurslitteratur i en textilkurs?! Det var något som vi bara kunde drömde om när vi skrev! Så kul!

Och nästa vecka, vet ni, då äntligen ska den där lunchen med Jonas Sjöstedt bli av. Den blev ju inställd sist, vi hade ju råkat boka in samma dag som det sista skälvande kring regeringsbildningen skedde. Men nu alltså!

Hepp och hej! Har du någon fråga du vill skicka med till Sjöstedt förresten? Lämna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.