Slowfashionutmaningen - hur gick året?

#slowfashionutmaningen, del 12, december
 

December och dags för årets sista i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen.

Så här har det funkat: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

December: Reflektion och utvärdering

Nu har det snart gått ett helt år sedan vi drog igång: 12 månader och 9 utmaningar (juli var en halvtidsreflektion, augusti/september fick dela och nu i december stämmer vi av!). Så inför det nya året 2019 vill jag såklart att vi ska stanna upp, reflektera men också planera framåt! Ja, hur har det gått och hur har det känts?!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Årets alla utmaningar

Men låt oss börja med att friska upp minnet och gå igenom de olika månadsutmaningarna en och en. Lägg gärna någon minut på att reflektera kring de olika delarna, och skriv allra helst ner vad du kommer fram till: att sätta sina tankar på pränt brukar vara en bra grej när det gäller att skapa bestående förändring! Så har jag gjort i slutet på varenda en!

1: Sätta mål

Den allra första utmaningen handlade om att sätta mål och bestämma sig. Utmaningen hittar du här: Hållbar garderob på 12 månader. Ja, vad var det du lovade dig själv? Och hur har det gått? Har det varit lätt eller svårt? Och har dina mål förändrats under tiden?

Min utmaning var: Att slita mer på det jag redan äger och ha bättre överblick på vad som finns i min garderob. Och jag tror att det betyder färre saker i min garderob. Jag känner mig inte motiverad till ett totalt köpstopp, men däremot har jag landat i att köra ”en in – en ut” när det gäller min garderob. Om jag köper något nytt på second hand måste jag också lämna in något och så vidare.

Hur har det gått för mig?

Jag har absolut blivit mer noggrann med vad som får flytta hem till mig - och det är många gånger jag har stått i butiken och hållit i ett schysst plagg men sedan hängt tillbaka det med motiveringen: nej, jag älskar det inte tillräckligt mycket. Däremot har jag inte kört på "en in - en ut", men det gör inget. Huvudsaken är att jag ändå har lyckats rätt bra med att äga färre plagg och slita mer på dem jag har, och de jag inte använder har jag rensat ut. 

2: Garderobsrensning

I februari vände vi ut och in på garderoben genom den stora garderobsrensningen. Utmaningen hittar du här: Garderobsrensning - steg för steg. Hur gick det? Och vad tar du med dig från den? Kanske är det t o m dags att göra en ny garderobsrensning och - städning?

Hur har det gått för mig?

Den här utmaningen var en rejäl ögonöppnare för mig: när jag såg alla plagg jag ägde efter att jag tagit ut allt från garderoben blev jag på riktigt motiverad till att äga mindre och rensa hårt. Så det gjorde jag! Och betydligt färre saker har fått flytta hem till mig senaste månaderna från second hand och klädbyten än vad jag är van vid.

Jag upplever också att jag har blivit väldigt mycket mindre sentimental när det gäller kläder jämfört med i början av året. Ja, helt enkelt mer rationell: “nu har jag inte använt den här på säkert 9 månader, då ska jag nog inte ha kvar den“

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

3: Klädbyte

I mars var det klädbyte som gällde. Utmaningen hittar du här: Klädbyte - varför du ska och hur du gör. Är det något du har provat på sedan dess? Om ja, hur kändes det? Om nej, varför? 

Hur har det gått för mig?

Det har blivit rätt många klädbyten för mig i år (ungefär sex stycken), och anledningen är helt enkelt att jag tycker att det är så vansinnigt roligt. Det är också ett så himla bra sätt att få med sig personer som kanske själva aldrig innan har reflekterat kring det här med hållbarhet och kläder.

Så jag har därför själv börjat koppla ihop mina klädbyten med föreläsningar: ibland en på en hel timme men oftast bara en kortare på 10 min där jag berättar lite om problemen med klädindustrin, vad vi bör göra istället samt exakt hur mycket resurser vi kan spara genom att byta istället för att köpa nyproducerat. På det senaste bytet, som jag arrangerade med Stockholm Stadsmission för några veckor sedan kom det 100 personer (alla fick ta med 10 plagg var) Och om vi snittar på att alla köper fem färre nya plagg per person tack vare bytet så har vi sparat 2 500 000 liter vatten och 3,5 ton koldioxid. Inte illa pinkat va!

Så mycket energi sparar klädbyten

Vattenåtgång för ett kilo bomull är 10 000 liter (en t-shirt 2700 liter vatten = vilket är lika mycket som vi dricker på tre år), så jag snittar på 5000 liter per plagg i min uträkning. 5000 * 5 * 100 = 2,5 miljoner liter vatten. När det gäller koldioxidutsläpp så snittar jag på 7 kg per plagg: 7 * 5 * 100 = 3 500 kg koldioxd. (3,5 ton att jämföra med att enligt FN:s klimatberäkningar så måste vi alla ned till 1-2 ton utsläpp per person och år för att klara klimatmålen, idag snittar vi svenskar på 11 ton!) Mer om kloka beräkningar hittar du här: Naturskyddsföreningen: kläders energiåtgång

4: Laga kläder

Sedan, i april, var det dags för att laga kläder. Utmaningen hittar du här: Laga kläder - och verkligen göra det. Hur har det gått? Har du lagat själv eller lämnat in? Och vad är dina reflektioner här?

Hur har det gått för mig?

Jag har blivit bättre på det här, men absolut inte bra. Men sen så var ju lagning min svåraste också. Men jag tycker överlag att jag har fått en lite ny energi att komma till skott: några saker har jag faktiskt lagat samma dag som de gick sönder! Det kändes himla bra! Så den här utmaningen fortsätter jag med nästa år: det är då ett som är säkert. Och när en kikar på vilka summor ovan en sparar i vatten och utsläpp genom att förlänga livslängden på sina plagg blir i alla fall jag lite ytterligare motiverad!

Jag har också kommit till slutsatsen under året att om jag äger lite färre plagg så blir jag också bättre på att ta hand om dem: för då märker jag mycket tydligare om något inte går att använda och lagar därför snabbare. Så just det här med att minska min garderobs omfång är något jag kommer att återkomma till!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

5: Kontakta företag

Konsumentmakt for the win var majs tema. D v s kontakta företag och märken och fråga om deras hållbarhetsarbete. Utmaningen hittar du här: Så kontaktar du företag om deras hållbarhetsarbete. Hur har det gått? Har du skickat något mail, frågat i butik eller på sociala medier? Och hur blev responsen? Samt såklart: hur kändes det?

Hur har det gått för mig?

Själv mailade jag framförallt ett väldigt hypat klädmärke som syns mycket i sociala medier i början på maj. Svaret jag fick var rätt tillrättalagt och standardiserat, men när jag kontrade med lite "svårare" frågor fick jag inget svar alls. Inte heller efter en påminnelse, så ja, så kan en också sköta det här med hållbarhetskommunikation som företag...

Sen tycker jag överlag att jag har blivit bättre på att reagera och också kontakta företag och andra när jag upplever något som inte känns helt rätt. Ja, jag har nog absolut blivit en ännu bättre konsument det här året. Jag tror att det började med den här månadsutmaningen men sen har jag verkligen steppat upp tack vare Klimatklubben.

Så kan responsen bli när du kontaktar företag

På Black Friday mailade jag ex tre väldigt duktiga hållbara märken/företag och sa att jag tyckte det var jättedåligt att de som var så bra hakade på en så dålig grej - och tillbaka fick jag tre fina och kloka svar. Två sa att de själva tyckte det var sämst men att deras försäljningsavdelningen legat på, men tack vare att jag och flera andra var missnöjda kunde de driva frågan om att skippa Black Friday mycket hårdare nästa gång.

Så med det sagt: det behvöer inte vara så svårt att driva förändring - ibland räcker det med att faktiskt kontakta och berätta vad du tycker! Och detta är något jag behöver påminna mig själv om lite då och då: att helt enkelt göra det till en vana när jag blir nyfiken eller fundersam på ett märke eller företag!

6: Stilanalys

Junis utmaningen handlade om att analysera och inventera sin stil: vilka kläder du trivs som allra bäst i samt vad som faktiskt inte bör finnas i din garderob. Utmaningen hittar du här: Inventera din stil och analysera din garderob. Vad har du tagit med dig från denna månad? Och hur gick det? Har utmaningen fått dig att få känna dig lite mer säker på din stil, eller hade du redan stenkoll? Eller är förvirringen fortsatt total? Ja, reflektera!

Hur har det gått för mig?

Den här utmaningen har jag faktiskt inte gjort by the book, kanske för att jag just nu känner mig väldigt trygg och bekväm i min stil. Eller ja, så har jag gjort utmaningen omedvetet. Jag tror det faktiskt. De där sakerna som hänger oanvända har ju onekligen lärt mig något eftersom jag blivit petigare med vad som får följa med mig hem under året (ex ratar jag allt med polyester eftersom jag inte använder det) och att jag också känner ett behov av en lite mindre garderob nu när 2019 drar igång!

Och förresten, jag tänker att månadsutmaningarna kan få fungera så här också: att de är okej att lämna om en inte har behov just där och då. Och istället tänker jag att jag kommer tillbaka till den här om/när minsta lilla stilförvirring uppstår!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

7: Påverka din omgivning

Höstens första utmaning var Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val. En månad fylld med mina bästa tips till hur du kan prata hållbarhet på smartast sätt med den som inte fattat grejen än. Hur gick det? Och vilka reflektioner har du gjort från denna månad? Personligen tycker jag att denna utmaning är mer aktuell än någonsin i och med allt med klimatförändringarna: så alla knep här går självklart att applicera på valfritt område. Om du så vill lyfta frågor kött, flyg, nykonsumtion eller något annat där vi måste till med en normförskjutning för att klara klimatmålen så funkar allt här.

Hur har det gått för mig?

Jag har använt mig av de här tricksen hur mycket som helst den här hösten, och då som sagt på bredare front än bara kläder. Att jag har slutat flyga av miljöskäl är något jag försöker prata om så ofta jag kan, just för att det är det område där mina klimatglasögon växt fast rejält i år (något jag skrivit om bl a här: Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år) Och då är ex taktiken att prata i jag-form vinnande - annars är det så lätt att den andra parten blir defensiv pga superobekväm diskussion.

8: Förvaring

I oktober hittade du Förvara - så håller du ordning i garderoben som månadens utmaning. Hur ser dina rörelsemönster och behov ut och matchar din klädförvaring det? Kommentarsfältet fylldes också med många kloka tankar och tips. Hur gick denna utmaning för dig?

Hur har det gått för mig?

Jag hade en rätt genomtänkt förvaring innan månadens utmaning, men självklart vrider jag alltid på allt minst ett varv till. Exempelvis har jag steppat upp när det gäller att plocka bort sådant jag faktiskt inte använder för tillfället och lägger det i en låda i klädkammaren. Det är också ur den här månadsutmaningen tanken om att jag kanske ska äga lite mindre totalt sett just överblickens skull har växt sig än starkare!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

9: Second hand i första hand

November bjöd på Second hand i första hand, en utmaning där jag vill uppmuntra till att faktiskt tänka lite annorlunda. Ja, tänk nykonsumtion (men självklart hållbart, rättvist och schysst producerat då!) i andra hand och second hand i första. Ett tankesätt som kanske vrider till det lite extra i mångas huvuden! Hur har detta gått för dig och vad är dina tankar och reflektioner?

Hur har det gått för mig?

Jag har långsamt närmat mig detta under hela hösten tror jag: att få in vanan att köpa nyproducerat först när jag inte har hittat det jag letat efter second hand. När det gäller “vanliga” kläder där jag inte har någon specifik preferens, som ex ett par byxor eller en rolig tröja har mina behov till i princip 100 % fyllts genom klädbyten och second hand. Ex tröjan och byxorna jag har på bilderna i det här inlägget kommer båda från klädbyte! Så det fortsätter jag med under nästa år.

Låt oss sammanfatta året: vad är dina tankar?

När du kikar igenom året: vad kommer du fram till? Är det någon utmaning som har gått lekande lätt? Medan någon annan känts helt omöjlig eller ointressant? Varför?

Är det någon av dessa som du känner inte alls passar dig och vem du är? Precis som: var det någon av utmaningarna som du gillade lite extra? Och varför?

Och om det är någon månad jag verkligen vill att vi pratar vidare i kommentarsfältet som är det nu: jag vill så gärna veta dina tankar och reflektioner så här långt. Vad var lätt? Vad var svårt? Roligt? Tråkigt? Intressant? Ointressant? Har du lärt dig något nytt? Och vad hade du redan bra koll på? 

Samt, vad tar du med dig till nästa år?

2019 - vad gör du?

Om några veckor är det nytt år, så utifrån det här året: hur tänker du dig 2019? Vad är ditt nästa steg och är det något du vill bli än bättre på? Något du känner dig sjukt inspirerad och peppad kring? Berätta!

Mina utmaningar för 2019

Jag ska fortsätta precis som nu men satsa än mer på att bygga en mer utvald garderob. Jag har alltid älskat att ha mycket att välja på och ledsnar rätt snabbt. Men det jag verkligen har lagt märke till det här året är att jag också är en rejäl periodare. Jag har rätt få plagg åt gången, men använder de flitigt i några månader för att sedan vara “klar“ med dem. Så jag tänker så här:

  • Fortsätta uppdatera min garderob så ofta som nu pga älskar det och gör mig glad: men alltid tänka second hand i första hand alternativt klädbyten om det inte gäller plagg jag vet att jag har tills de går sönder. Skor, jeans och underkläder är sådant jag inte ledsnar på. D v s fortsätta precis som nu men göra det än mer medvetet. Och när det gäller märken/butiker jag gillar lite extra så hittar du dem här: Hållbara shoppingtips

  • Rensa oftare och på allvar tänka att min garderob är just en periodare. Kanske kanske kan konceptet “kapselgarderob“ var något som passar in och något jag kan tänka mig att prova?

  • Laga och ta hand om bättre. Och ju med färre saker jag äger desto lättare kommer det här gå känner jag på mig!

  • Prata prata prata: på allvar sätta rutin att försöka påverka andra ännu mer. Ta alla chanser i samtal men också inte vara så rädd för att skicka ett mail eller fråga företag etc när jag funderar över något. Ja, steppa upp aktivismen ännu mer.

Så ja, vad är dina tankar och reflektioner kring årets alla slow fashion-utmaningar? Och hur tänker du dig 2019? Berätta i kommentarsfältet!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.