Slow living - så funkar det

Slow living – att leva lite långsammare. Det är något jag försöker. Och också tycker att jag gör. Trots ett rätt högt tempo i mitt liv. Hur kan det vara möjligt?

Utgå från dig själv

Oftast sätts slow living i relation till ett långsammare livstempo överlag. Generellt brukar det då handla om att välja ett liv som innebär att bo på landet närmare naturen och att jobba mindre. Men om en älskar sitt jobb och tycker att stan är kul, finns det något en kan hämta från slow living-tänket ändå? Svar ja!

För, för mig är slow living just det: ett tankesätt. Där det handlar om att utgå från sig själv och sedan aktivt försöka skapa ett liv utifrån det. Att aktivt stanna upp. Ifrågasätta. Reflektera. Prioritera. Konstant och ofta. Och att vara tydlig mot sig själv. Vad exakt vill jag? Vad får mig att må bra? Och den viktigaste frågan av de alla: vad är syftet med det jag gör? Gör jag det jag gör för min egen skull eller för vad jag tror är omgivningens förväntningar?

Slow living - sa funkar det
Slow living - sa funkar det

Ifrågasätt

Så att leva slow handlar alltså inte om att välja ett diametralt annat liv mot hur du lever idag. Utan snarare om att då och då ta ett steg åt sidan. Betrakta sitt liv och sin omgivning. Och sedan aktivt välja om du vill kliva tillbaka in eller inte.

Jag älskar mitt jobb och jag jobbar mycket. Ungefär 55 timmar i veckan. Ja, mitt liv har faktiskt ett ganska högt tempo, men jag mår bra av det. Jag tycker om att se saker hända. Men i detta är jag också noga att stanna upp, även när det är som mest intensivt (om det har jag skrivit här: Om att undvika att gå in i den där väggen). Mest för att jag vet att jag blir så mycket smartare då.

Och jag får också mycket gjort, just för att jag om och om igen frågar mig själv: jobbar jag för jobbandets egen skull? Eller tar det jag gör mig ett steg närmare mina mål? Jag jobbar aktivt med att plocka bort alla de uppgifter och aktiviteter som inte tar mig framåt. Och det som inte går att plocka bort jobbar jag hårt för att automatisera och effektivisera.

Säg nej

Jag är bra på att tacka nej. Nej till sammanhang, möten och människor som inte fyller mig med bra energi eller tar mig åt rätt håll. Jag kanske kan uppfattas som rak och ibland lite hård. Men jag är inte intresserad av att lägga tid på saker som inte är tydliga eller väldefinierade.

Jag ser på mitt liv som det bästa och största av allt. Och att jag har all möjlighet att göra det så roligt, bra och intressant som bara är möjligt. Därför tänker jag inte spilla tid på skit. Eller på människor som får mig att må dåligt. Eller på saker som jag inte brinner för. Ja, jag tycker faktiskt att jag har en skyldighet att göra allt jag kan för att göra livet långt och kul.

Livet går fasen fort, och jag kan absolut bli stressad över att åren går fortare och fortare ju äldre jag blir. Men att stanna upp, kliva åt sidan och reflektera gör det lättare att hantera. Jag älskar vardagen, kanske för att jag gör mitt yttersta för att göra den så härlig som möjligt.

De senaste åren har jag minst en gång per år suttit mig ned och gjort följande övning:

Drömlivet – steg för steg

  1. Drömlivet. Först skriver jag ner hur jag vill att mitt drömliv ska vara. Högt och lågt, privat och professionellt. (Vet du inte det, så är den här övningen än viktigare!)
  2.  Nuvarande liv. Sedan skriver jag en text om hur mitt liv ser ut idag.
  3. Jämförelsen. Därefter jämför jag dessa två texter och skriver ner vad som skiljer dem två åt.
  4. Mätbara mål. Ur jämförelsen plockar jag sedan ut mål. Som jag tydligt definierar, konkretiserar och gör mätbara. Målen omvandlar jag sedan till steg-för-steg-aktiviteter. Och lyfter in dem i min kalender och vardag. För om det är något jag vet, så kommer inga drömmar gratis. Utan det gäller att jobba för det. Och med sig själv.

Utifrån denna övning har jag både insett att jag i mångt och mycket lever mitt drömliv. Men jag har också genomfört saker de senaste åren som har sin grund i denna övning. För ungefär två år sedan hade jag att ”ge ut en bok” under punkten drömmar. Den drömmen omformulerade jag sedan till ett aktivt handlande – just för att jag kände att den här drömmen verkligen verkligen var något jag ville uppnå. Och över 1,5 år senare och åtskilliga timmar (varje onsdag sedan november 2014 plus massor av mer tid) senare är det verklighet. I september ges min och Jennies bok ut på Ordfront förlag. Något jag är så förbannat stolt över.

Stanna upp

Att leva slow handlar alltså om att stanna upp och känna tacksamhet mot det du har idag. Men också att ta sig tiden att fundera på vad som ytterligare skulle få dig att må bra och vad som är ditt drömliv. Samt att ta reda på vad du kan göra redan idag för att ta dig ett steg närmare drömlivet. Sen hur exakt du formulerar ditt drömliv, ja, det är upp till dig. Ingen annan.

För slow living handlar om att lyssna på sig själv, och att våga vara självisk. Att vara schysst med sig själv är att välja noggrant. Och att ha full koll på syftet med det du väljer att göra. Att inte veta varför du lever som du gör är att om och om vara rejält taskig mot dig själv.

Och allvarligt, du skulle aldrig medvetet såra en kompis, så varför göra så mot dig själv?