Slow Fashion och om att låta plånboken styra

Att alltid kunna välja ekologiskt, Rättvisemärkt, lokalproducerat och småskaligt är självklart ett privilegium. Det är de förunnat som har pengar att kunna välja. Alla har inte råd att välja den dyrare tröjan i schysst bomull i den lilla butiken framför kedjans billiga. Men, många av oss har faktiskt möjlighet att prioritera. Och vi som kan bör också göra det. Dvs möjligheten att välja bort för att kunna välja bättre. Jag är en av dem som har möjlighet att välja - och på så sätt låta min plånbok visa vad jag gillar och inte. Jag försöker köpa färre saker och på så sätt spara pengar för att sedan kunna köpa riktigt bra grejer. Jag har aktivt valt att köpa ett par skor istället för fem - men då ett par av bättre kvalitet som jag sedan försöker ta hand om så gott det går. Allt för att de ska hålla längre. Det är bra för miljön - mindre slit och släng - och bra för de som gör bra saker - om deras saker säljs kan de växa och i det långa loppet blir världen lite bättre och lite schysstare.

Och det är också det som är tanken i det som kallas Slow Fashion och medveten konsumtion:

- att tänka mer på hur och var mina kläder kommer ifrån - ta beslut som baseras på kvalitet snarare än på kvantitet - handla lokalproducerat, hållbart och/eller second hand - ta hand om mina kläder så att de håller längre.

Vi kan och bör inte, av många anledningar, sluta konsumera men jag tror att det är bra att stanna upp emellanåt och låta vår shopping styras av tankarna ovan. Eller vad tänker och tycker ni kring det här?