Slow fashion-frågan: vart hittar jag hållbara skor?

Jag slår alltid knut på mig när det gäller skor, tyvärr passar inte Veja mina breda fötter... Några tips?
— Karin

Hej Karin! Skor ja, ett helt kapitel för sig. Själv har jag smala men långa fötter så har lite motsatt problem mot dig. Så med det sagt har jag inte specifikt superkoll på just hållbara bredare skor - utan där gissar jag att det är bäst att testa sig fram.

Hallbara-skor-Plasticana-tips-bra-skor

Men några bra märken/butiker att kolla upp (förutom Veja då, som du redan testat) är exempelvis:

Butikstips

Ethletic - Den schyssta versionen av den klassiska basketskon (tänk Converse fast utan all skit). Finns i såväl låg som hög modell och i massor av färger. Borde haffa ett par sådana här då All star-skon är min favorit sedan jag var 15 år (men mitt samvete har sagt nej senaste åren...)

Sole Rebels - etiopiskt Fair Trade-certifierat skomärke (utifrån World Fair Trade Organizations principer) Skosulorna är återbrukade av gamla bildäck och social hållbarhet är verkligen deras grej. Personligen inte helt min smak - men finns absolut en hel del guldkorn att spana in!

Indosole - Indonesiskt märke som också de återbrukar bildäck för skosulorna. Även här ligger fokus på social hållbarhet och hantverk. Ett märke jag dök på när jag bodde på Bali tidigare i år - grym flipflops bland annat!

Green Laces - Svensk webshop och butik där allt är veganskt och så schysst producerat som möjligt. Perfa för dig som inte gillar läder. Har massor av olika märken och modeller - vilket är perfekt för dig som vill välja och vraka på ett och samma ställe.

Skråmträskskon - vegetabiliskt garvat läder och hantverksmässigt producerat i Västerbotten. Kostar lite, men åh så fina deras jodphurs är! Vill ha!

Docksta - superfina tofflor gjorda på företagets egen fabrik i Docksta (Västernorrland). Håll speciellt utkik efter de vegetabiliskt garvade modellerna. Fick ett par tofflor i present tidigare i år - och yes, älskar dem!

Kero - härifrån kommer mina absoluta favoritvinterkängor som jag haft i tre år nu. Vegetabiliskt garvat läder och där skorna produceras i Keros eget skomakeri i Sattajärvi utanför Pajala. Deras specialitet är främst näbbstövlar. 

Norrfolks - Svenska märke som gör espadrillos av återbrukade turkiska kilim-mattor med produktion i Istanbul. Varje par är helt unikt - vilket är himlans kul om en inte vill se ut som alla andra.

Plasticana - Vattentäta skor av vinyl och hampa som tillverkas i Frankrike. Återvinningsbara och gjutna i ett stycke. Helt ofärgade och det är sockret i hampan som ger skorna dess härliga karamellfärg. Ett märke jag säljer i min butik Replik - och fler modeller dyker upp i webshopen inom en vecka (bl a ett par gummistövlar). De här skorna har jag personligen bott i så fort det är regn och slaskväder ute senaste året. 

Kvalitet och att ta hand som skorna

Förutom att köpa schysst när en väl köper nytt så är ett hållbart val också att konsumera mindre och bättre. Dvs att bara köpa skor en verkligen gillar och då välja kvalitet som håller länge över tid. Och såklart att försöka vara duktig på att ta hand om pjucksen.

Putsa och lämna in till skomakare för att laga är bra grejer för att leva mer hållbart. Vilket kan vara värt att komma ihåg om en verkligen verkligen inte hittar schysst producerade skor som passar ens fötter och estetiska smak.  

Och såklart: som alltid gäller det att själv bilda sig en uppfattning om vad en gillar och kan stå bakom. Så kika gärna ett varv extra på Om-sidor och läs på varje produkt. Är det social hållbarhet som du brinner för? Eller måste också materialet kännas tipptopp rakt igenom? Och hur ställer du dig till läder? Dött djur visst, men veganläder är i princip alltid plastbaserat och därmed gjort på olja. D v s inte helt lätta frågor att besvara för en själv!

Och du som läser: har jag glömt något märke eller butik som borde stå med här? Berätta!

Har du en slow fashion-fråga som du skulle vilja ha hjälp med? Lämna en kommentar så kanske just din fråga dyker upp i ett inlägg inom en snar framtid.