Slow fashion-frågan: vart hittar jag hållbara skor?

Jag slår alltid knut på mig när det gäller skor, tyvärr passar inte Veja mina breda fötter... Några tips?
— Karin

Hej Karin! Skor ja, ett helt kapitel för sig. Själv har jag smala men långa fötter så har lite motsatt problem mot dig. Så med det sagt har jag inte specifikt superkoll på just hållbara bredare skor - utan där gissar jag att det är bäst att testa sig fram.

Hallbara-skor-Plasticana-tips-bra-skor

Men några bra märken/butiker att kolla upp (förutom Veja då, som du redan testat) är exempelvis:

Butikstips

I min tipslista för hållbara shoppingtips hittar du märken och företag vars arbete jag verkligen tycker är asgrymt. Du hittar hela listan här, och den uppdateras löpande: 

Hållbara shoppingtips


Alla de som syns i min lista är just sådana som är öppna och målinriktade i sitt arbete. De är alla genuint peppade på hållbarhet och brinner verkligen för det. Så om du har några frågor eller funderingar om produktion, kvalitet, material eller något helt annat som är den del av det de gör, är de verkligen rätt personer att fråga! Exempelvis dessa: 

Green Laces - Svensk webshop och butik där allt är veganskt och så schysst producerat som möjligt. Perfa för dig som inte gillar läder. Har massor av olika märken och modeller - vilket är perfekt för dig som vill välja och vraka på ett och samma ställe.

Docksta - superfina tofflor gjorda på företagets egen fabrik i Docksta (Västernorrland). Håll speciellt utkik efter de vegetabiliskt garvade modellerna. Fick ett par tofflor i present tidigare i år - och yes, älskar dem!

Kero - härifrån kommer mina absoluta favoritvinterkängor som jag haft i tre år nu. Vegetabiliskt garvat läder och där skorna produceras i Keros eget skomakeri i Sattajärvi utanför Pajala. Deras specialitet är främst näbbstövlar. 

Men kolla också de butiker på listan som säljer flera olika märken och produkter: det finns helt enkelt en drös olika skor att välja på - gäller dock att klicka sig runt lite!

Kvalitet och att ta hand som skorna

Förutom att köpa schysst när en väl köper nytt så är ett hållbart val också att konsumera mindre och bättre. Dvs att bara köpa skor en verkligen gillar och då välja kvalitet som håller länge över tid. Och såklart att försöka vara duktig på att ta hand om pjucksen.

Putsa och lämna in till skomakare för att laga är bra grejer för att leva mer hållbart. Vilket kan vara värt att komma ihåg om en verkligen verkligen inte hittar schysst producerade skor som passar ens fötter och estetiska smak.  

Och såklart: som alltid gäller det att själv bilda sig en uppfattning om vad en gillar och kan stå bakom. Så kika gärna ett varv extra på Om-sidor och läs på varje produkt. Är det social hållbarhet som du brinner för? Eller måste också materialet kännas tipptopp rakt igenom? Och hur ställer du dig till läder? Dött djur visst, men veganläder är i princip alltid plastbaserat och därmed gjort på olja. D v s inte helt lätta frågor att besvara för en själv!

Vad är dina tankar om det här? Och har du tips på något mer skomärke som inte finns med på min lista? Kommentera!

Har du en slow fashion-fråga som du skulle vilja ha hjälp med? Lämna en kommentar så kanske just din fråga dyker upp i ett inlägg inom en snar framtid.