Slow fashion: #7 Män – varför saknas de i hållbart mode?

Nu äntligen är podden tillbaka! När jag gjorde sista avsnittet på säsong ett i höstas sa jag ju att jag skulle vara tillbaka under våren 2019. Och ja, det är jag ju. Visserligen var min första tanke januari eller februari (varför det inte blev så har jag skrivit om här Slutspurten på boken och vikten av att göra en sak i taget) Men slutet på april funkar ju det med tänker jag.

Och så himla roligt det känns! Hoppas ni ska tycka det också!

Var är männen när vi snackar hållbart mode?!

I det här första avsnittet har jag bjudit in Rasmus Almerud, till vardags programledare på Sveriges radio men på fritiden passionerad second hand-shoppare och remake-nörd under namnet Vvlpes Post Avrem. Vi djupdyker i hans hobby och inser att vi har partytricket som ingen bryr sig om som gemensam nämnare: att kunna känna på ett tyg och ange rätt material.

Och vi generaliserar hej vilt, snackar strukturer och vad som är kvinnligt respektive manligt kodat. Ondgör oss över att det är klurigare att vara hållbart mode-peppad kille då utbudet är mindre och förebilderna färre (hur tusan syr en om en herrbralla om ingen på internet kan visa hur det går till?)

Män - varför saknas de i hållbart mode?

Dessutom bjuder vi in producent-Mats som berättar om att han är bättre på att äta mindre kött och skippa bilen än att fundera på vem som gjort hans t-shirt. Mats efterlyser också tre butiker där han kan handla schysst och hållbart som ett sätt att ändra sina vanor (och jag glömmer ju självklart berätta i sändning att jag tror att Adisgladis och de andra på min lista med Hållbara Shoppingtips kan vara det han letar efter!)

Rasmus ger också sina absolut bästa Så-börjar-du-handla-på-second-hand-tips och efterlyser mindre stilfeghet från alla grabbar.

Och för dig som vill ha hans lista nedskriven (samt få med allt det som också glömdes att säga i podden) så kommer listan här:

Rasmus secondhand-tips (till killar och alla andra)

1. Gör en lista i mobilen med plagg du söker.

Tex ”mörkblå stickad tröja”, ”vit button down-skjorta” och ”ljusa raka jeans”. Gå in i secondhandbutiker när du passerar. Låt det ta tid. Ibland kan det ta månader. Men ofta dyker nåt på listan upp.

2. Försök inte hitta dina favoritmärken

Dåliga odds. Sök istället efter kvalitetsmaterial. Ren ull, bomull och viskos istället för syntet som polyester och akryl. Googla märket om du inte känner till det, kan ge en uppfattning om kvalitetsnivån.

3. Är trender viktigt för dig?

Ett knep är att köpa till nästa säsong. Redan på våren kolla efter höstkläder, det finns gott om artiklar på nätet om nästa säsongs trender. Du kanske inte hittar ”rätt” skomodell eller ett visst hajpat plagg, däremot finns bra möjligheter att köpa kläder med ”rätt” färg och form som känns ”nu”.

4. Lär dig tvätta

Allt du köper ska direkt ur påsen i tvätten. Använd fin/ulltvättmedel för känsliga material, följ tvättråd och om det behövs lämna till kemtvätt.

5. (Överkurs) Sy om

Lär dig sy enklare ändringar (internetvideos!) ELLER hitta en skräddare du kan lita på. Lämna in plagg och visa en bild hur du vill ha det. Det kan göra enorm skillnad att plagget passar på just dig.

Ja, det här är helt enkelt ett avsnitt som det känns grymt skoj att kicka igång nya säsongen med! Och podden finns precis som tidigare i din poddapp.

Så lyssnar du på podden

Podden finns att lyssna på via

eller direkt här:

Precis som förra säsongen är denna också producerad av Beppo Ljudstudio, utan dem ingen podd!

Vad är dina tankar om första avsnittets tema? Kommentera och berätta gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.