Siri von Bothmer: Hållbart mode är för mig kombinationer

Hej!Jag har fått äran att vara gästbloggare hos JohannaN och tänkte skriva några rader om mina tankar kring hållbart mode. Hur kan man gå till väga? Vad handlar det om? Inspiration till att hitta sin stil på ett hållbarare sätt.

SiriJag heter Siri von Bothmer och har ett stort intresse för mode, stil och design och inte minst om hur vi på jorden kan utveckla denna vackra konst till något som kan hålla.

I dagsläget far både människor och djur illa på grund av konsumtionen. Den är så otroligt hög och kläder produceras under dåliga förhållanden och med matierial som gör skada för naturen. Det är bra att ekologi och hållbarhet har blivit en trend. Det är viktigt att det uppmärksammas och tas till vara på. Men det är inte bara producenterna och modeskaparna som kan göra skillnad. Det är framförallt vi konsumenter. Vad vi väljer att handla. Hur vi väljer att handla.

Olika stilar och trender är för mig och många andra en konst. Ett sätt att uttrycka sig och sin personlighet. Trender växlar, och ju oftare ju mer vill vi konsumera. Det är här vi måste börja agera annorlunda. Det finns många fördomar när orden ekologiska kläder och hållbart mode kommer upp. Men det behöver inte betyda jordnära nyanser av endast linnetyg. Att vara modemedveten på ett hållbart sätt kan innebära många saker. Ett starkt ledord för mig som ger inspiration är kombinationer. Att kunna kombinera kläder är ett fanstasiskt sätt att sätta uttrycket slowfashion i praktiken. Kombinera vintage och second hand med nytt. Kombinera dina olika kläder i olika outfits. Kombinera dina mormors gamla mockaskor med ett par nya kostymbyxor.

Jag vet att det är svårt att hålla sig. Jag har kommit och blivit någon typ av shoppaholic och det är inte lätt att slita sig från dom där supersnygga byxorna eller den där perfekta kavajen. Men jag menar inte heller att det är det man måste. Men det jag försöker med är att handla med eftertanke. Finns plagget i ekologiska material? Kan jag kombinera det med många olika plagg? Ibland kan det vara värt att lägga den där extra kronan för ett plagg som faktikt håller. Det är något som jag måste säga åt mig själv hela tiden. Just nu sitter jag och skriver i en skjorta från min farmors garderob, ett par svarta jeans och ett par sprillans nya loafers. En kombination som jag trivs i. Skorna är ett bra köp, som passar till mycket och att ta tillvara på farmors skjorta är ju hur värdefullt som helst! Vintage är också ett superbra sätt att gå till väga. Mode och trender är återkommande och plötsligt blir kombinationerna oändliga.

Jag är uppvuxen i en turistverksamhet. En trädgård med restaurang belägen på en liten skärgårdsö där norrmän med mycket pengar gillar att spendera just dessa. Mina föräldrar valde denna plats för att inspirera. För att konsumtionen som då är hög på just ett sånt här ställe, ska ske på rätt saker. En trädgård där maten odlas till restaurangen och kretsloppen är tydliga. Inget går till spillo. Precis så kan man arbeta med mode och stil. Nära och användbart under flera områden. Verksamhetens slogan lyder Inspiration till ett hållbart gott liv och precis den meningen har jag valt att ta in i mina egna intressen. Vi måste ta vara på det fantastiska liv vi fått. Det går att jobba in i alla branscher och inte minst i modebranschen. Hösten är här och med det kommer en underbar ny modesäsong, bli inspirerade och komihåg – kombinationer!

Vill ni ha mer inspiration så får ni gärna besöka min wordpressida, http://sirivonbothmer.wordpress.com/.

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan