Siden - allt du vill veta och lite till

Nu är turen kommen till nästa material i min materialguide: Siden! Och du, om du vill spana in alla andra material jag djupdykt i så hittar du de här: Material

Så följ med när jag svarar på allt det här i den här guiden: 

  • Vad är siden?
  • Vad är skillnaden på siden och silke?
  • Vad är fördelarna med siden?
  • Och vad är nackdelarna med siden?
  • Vad betyder Peace Silk och Ahimsa Silk?
  • Vad är skötselråden för siden?
  • Och vad ska du tänka på när du köper siden?

Här har jag samlat allt det jag vet, tagit reda på och fått veta om siden genom åren. Om det är något du funderar på, tycker verkar förvirrande eller inte får svar på här, lämna en kommentar! 

Foto: Damon Hatefi

Så, här kommer guiden till allt du vill och behöver veta om siden:

Vad är siden?

Siden görs av de trådar som silkesmasken spinner till sin kokong. Silkestrådarna löses sedan upp och spinns till en sammanhängande tråd för att därefter vävas till siden. Siden är ett material som du hittar i lite finare och lyxigare plagg, som exempelvis blusar, klänningar och scarfar.

Världens största silkesproducent är Kina som har en lång sidentradition, redan 4 000 år f kr användes siden! Silkesfjärilens kokong består av en enda lång fibertråd, och för att spinna en tråd som går att väva av behövs 24 kokonger. För att sen få ihop ett kilo silke sägs det att det behövs över 3000 kokonger.

Vad är skillnaden på silke och siden?

Silke är själva fibern och siden är tyget. D v s din sidenskjorta är gjord av silke.

Varför välja siden?

Siden är skönt att bära och ger en lyxig känsla, ja, helt enkelt ett material som känns exklusivt. Tyget andas och du undviker att bli svettig, perfekt i varmt väder och klimat!

Siden i sig är lite skört och ställer rätt höga krav på dig när det gäller att följa skötselråden. Men om du är noga med det får du i gengäld ett material i en fantastisk kvalitet som håller otroligt länge!

Foto: Damon Hatefi

Vad är problemen med siden?

Är det etiskt försvarbart med siden?

För att utvinna silkesfibern kokas silkeskokongerna, och larven dör. Och med tanke på att det behövs tusentals kokonger till 1 kilo silke pratar vi också ett rätt stort manfall.... Så om du funderar på det här med djurrätt kanske inte siden är grejen för dig!?

Det finns också tillverkning där larven inte dör, utan att larven naturligt får lämna kokongen själv. Det kallas PeaceSilk, och jag berättar mer om det lite längre ner i det här inlägget.

Siden är inget för dig som hatar klädvård

Siden är som sagt ett material som kräver en del handpåläggning, och om du är en person som allra helst bara vill slänga in alla dina kläder på 40 grader i maskinen utan att behöva bry dig så nämnvärt, ja, då är siden verkligen inget för dig! 

Så var ärlig med dig själv: hur mycket energi orkar du lägga på att ta hand om sidenplaggen? Om svaret är noll bör du alltså kika på andra material. 

Vad är PeaceSilk eller Ahimsa Silk?

PeaceSilk är "fredligare" sorts siden. Det kan också kallas Ahimsa Silk (Ahimsa är sanskrit och betyder "skada inte") eller Non-Violent Silk. Normalt sett dör silkeslarverna eftersom kokongerna kokas för att lösa upp silkeståden. Men i framställningen av PeaceSilk överlever larven, eftersom den lämnar kokongen själv, alternativt att kokongen klipps upp.

Det som är värt att nämna här är att vi snackar en varelse som lägger hundratals med ägg, så bara för att larven överlevde från kokongen betyder det inte att alla dess avkommor kommer att leva vidare. Snarare är det så att de kommer dö av svält (eller på annat sätt tas av daga), för en silkesfarm har knappast behov eller möjlighet att ta hand om en så enorm utväxling som det här faktiskt betyder.

Foto: Damon Hatefi

Bästa skötselråden för siden?

Siden är som sagt ett litet skört material, så det gäller att ta hand om det försiktigt. Mitt bästa tips är därför att tänka lite over-size. Sidenplagg ska inte vara tajta, utan tänk att exempelvis en en skjorta bör sitta löst över skuldrorna. För då undviker du att slita tyget över ryggen så fort du bara rör armarna.

Men tar du bara hand om det så snackar vi alltså en kvalitet som gjord för att hålla i decennier!

Tvätta siden så sällan du kan, och då gör du så här: 

Handtvätt

Att tvätta siden för hand är det allra bästa - det är skonsamt och går ändå rätt snabbt. Skölj upp i lite ljummet vatten och häng eller lägg för att torka. Och om du frågar mig om vad som är bland det bästa med siden så säger jag utan att tveka att det är så snabbtorkat! Jag brukar rulla mitt nytvättade sidenplagg i en torr frottéhandduk för att trycka ut det sista vattnet, och efter det är det helt torrt på två timmar!

Tvätta i enzymfritt tvättmedel

Viktigt är också att välja enzymfritt tvättmedel. Och här gäller samma som när du tvättar ull! Anledningen är att vanliga tvättmedel är gjorda för att käka upp proteiner, d v s det våra vanligaste fläckar består av (ägg, mjölk, blod etcetera).

Och då djurfibrer, som siden och ylle, är just proteiner kommer det vanliga tvättmedlet sakta men säkert äta upp plagget.

Går det att tvätta siden i maskin?

Allra bäst är att tvätta siden för hand, men om det känns som en oöverstiglig tröskel (som jag gör!) så funkar också maskin. Kör då på handtvättsprogrammet och enzymfritt tvättmedel och var medveten om följande: när du tvättar siden i maskin kommer det efter ett tag se ut som att plagget tappat färg. Det som egentligen har hänt är att fibrerna har rest sig. D v s maskintvätt sliter mer på plagget än vad handtvätt gör - men om det känns helt omöjligt att orka med att tappa upp i handfatet är det här ändå det minst dåliga.

Det du aldrig ska göra i varje fall är att tvätta varmt och med hård centrifugering, då har du snart inget plagg kvar....

Hur tvättar jag siden?

Mina bästa köptips när du ska handla siden!

Siden är ett material som jag tänker att du ska välja utifrån två frågor: hur ställer du dig rent etiskt till materialet? Och ambitionsmässigt, är det ett material du orkar ta hand om?

Personligen gillar jag känslan av siden: det är bekvämt och snyggt, och ger verkligen en känsla av flärd även en grå vardag. Och ju mer siden jag äger desto lättare är det att ta hand om eftersom fler plagg i samma material enkelt går att tvätta tillsammans.

Plagg i siden är för mig noga utvalda favoriter att bära länge. Jag tänker nämligen att siden är alldeles för speciellt för att slitas och slängas - och särskilt också när en vet hur hundratals många silkeslarver som fått sätta livet till.

Så oavsett var du rent djuretiskt hamnar i frågan om siden: ha gärna second hand och PeaceSilk lite extra i åtanke. Samt att aldrig någonsin tänka att det är plagg du kan behandla lite hur som helst - de är helt enkelt alldeles för värdefulla för det! 

Därför gäller som alltid: köp bara sådant du älskar och verkligen vill använda!

Mer om siden

Om du vill läsa mer om det här så hittar du mina källor (delar av det här blogginlägget kommer från min och Jennies bok) samt mer info här:

Böcker

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode. Johanna Nilsson och Jennie Johansson (Ordfront förlag, 2016)

Hemsidor

Greenopedia har en intressant artikel om PeaceSilk och de etiska aspekterna av siden: How is Silk made and is it Humane?

Tyckte du om det här inlägget?

Mina andra materialguider hittar du här: Material

Om du gillar det du läser och vill supporta, får du mer än gärna ge en engångssumma via Swish: 123 199 72 04.  Alla bidrag möjliggör nämligen för mig att lägga ännu mer tid på att kunna skapa material - som alltid kommer att vara gratis för dig som läser!

Du får också väldigt gärna dela och tipsa om det här inlägget till andra - det skulle göra mig väldigt glad!

Har du några frågor eller funderingar om det här med siden eller andra material? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.