Second hand i första hand

#slowfashionutmaningen, del 11, november
 

Ny månad och dags för nästa del i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen.

Så här funkar det: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

November: Välj second hand som första alternativ

Månadens utmaning handlar om second hand - och att välja det som det första alternativet. Ja, helt enkelt: när du behöver eller vill ha något nytt: leta då second hand! För att förlänga livslängden på det som redan är producerat är, och det har jag skrivit om förut, det lättaste och smartaste vi kan göra för mer hållbarhet.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Second i första hand

De flesta av oss tänker ofta på second hand som ett roligt komplement, men att vi instinktivt ändå alltid letar nyproducerat när vi behöver något.

Den här månadens utmaningen handlar därför om att möblera om lite i hjärnan och göra precis tvärtom: Leta second hand först, och om du inte hittar det du behöver/vill ha där, ja, då först får du reka hos dem som säljer nytt (och då ska du självklart sträva efter att handla hos de varumärken och butiker som är rejält bra på hållbarhet, spana gärna in min lista med hållbara shoppingtips för det.

Att ändra om sitt tankesätt

Jag har själv börjat tänka exakt så här när det gäller det mesta. Exempelvis när det gäller barnkläder och Ingrid behöver något nytt rekar vi järnet på flera olika second hand-butiker, och det är först när vi har uttömt alla andrahandsmöjligheter som vi köper nytt (i höst har det betytt några par vantar, annars är allt ärvt, lånat eller second hand!)

Ja, jag har ju varit en hängiven second hand-shoppare länge, min blus på bilderna kommer exempelvis från Myrorna i Sundbyberg. Ett fint höstplagg. Och jag har alltid tänkt på second hand som det ultimata sättet att utmana sin stil och våga nytt: zebrarandigt är en sån grej!

Men att börja se det som den naturliga go-to-platsen när jag vill ha/behöver något specifikt, ja, det är något jag har bestämt mig för nu under hösten. Och helt ärligt, jag har blivit förvånad över hur otroligt lätt det är!

Så därför vill jag gärna uppmana fler till det här: second hand i första hand. Just för att det är så mycket lättare än vad en kan tro!

Det finns en second hand för alla behov

Det är lätt att tänka att det ska vara svårt att hitta det en letar second hand - men då vill jag bara säga: du har antagligen inte letat på rätt ställen. För det finns nämligen så många olika möjligheter av second hand. Allt i från vilken typ av pryl eller plagg du behöver till vem du är när du handlar.

Är du den som älskar gräva i högar? Eller blir du snarare stressad av det och istället föredrar välsorterat och noga utvalt? Är ett härligt fynd till bra pris det som gör dig glad? Eller är du mer den som hellre betalar ett högre pris men vet vad du får? Ja, oavsett vem du är, så finns det en second hand som passar just dina behov.

Det gäller bara att veta vem just du är, och sedan, som alltid utgå från det. Jag tänker helt enkelt att mina tankar om konsumtionsstil går att applicera även i second hand-jakten, du hittar allt om det här: Hållbar garderob – hitta din stil

Och du, testa second hand i julklapp

Ja, nu snackar vi specifikt kläder. Men jag vill också slå ett slag för att leta allt second hand. Teknikprylar, presenter, heminredning, verktyg. Ja, typ allt. Du kommer bli förvånad över hur extremt mycket det finns. Och för alla oss som vill handla så klokt och hållbart som möjligt så är ju second hand lite av en genväg också. Perfekt för den som inte orkar, har kunskap eller vill djupdyka i vilka varumärken och företag som är schyssta nog och så vidare.

Nu när julen står för dörren också: önska dig själv second hand i julklapp! Det kommer göra att andra vågar köpa det. Självklart ger du bort second hand också (och ja, det kan en göra. För det är tanken som räknas: en genomtänkt present i fin inslagning är det som spelar roll, inte prislappen eller hur?!)

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Välj ditt favoritsätt för second hand

Så vem är du i second hand-jakten? Här kommer några tips på butiker som är värda att kolla upp när du letar. Observera att listan varken är i någon speciell rangordning, heltäckande eller typ “kvalitetssäkrad” från mitt håll. Utan se den mer som inspiration, jag vill helt enkelt bara visa hur otroligt många alternativ det finns. Och då har jag ändå glömt massvis (så fyll gärna på bland kommentarerna!)

För dig som gillar att gräva och göra fynd

 • Myrorna

 • Stockholm Stadsmission

 • Röda Korset Kupan

 • Emmaus

 • Erikshjälpen

 • Beyond Retro

 • Tradera

 • Sellpy

 • Blocket

  m.m

För dig som gillar utvalt och att veta vad du får

 • Varié

 • ByeBuy

 • Siv & Åke

 • Secondhand.se (Erikshjälpen)

 • Till viss del: Tradera, Sellpy och Blocket: om du vet vad du letar efter kan du filtrera och söka på varumärken, plaggtyp och så vidare.

  m.m

Alejandra som skriver bloggen Jandi Heart Eco har för övrigt en superbra second hand-guide till Stockholm, spana in! Och Sophia på Recovering Shopaholics har också hon sammanställt en bra lista på sina favoriter för begagnat. Heja all grym inspo!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Second hand betyder också att:

 • Ärva

  Att ta över plagg från en kompis, kollega eller släkting är ju också det en form av second hand. Så missa inte chansen att gräva i någon annans garderob för att hitta det du söker. Och våga fråga! Många har saker i förråden som en inte orkar göra sig av med - men att ge vidare eller låna ut om någon frågar vill de flesta!

 • Byta

  Ordna klädbyten. Tänk också att endast fantasin sätter gränser: byt vuxenkläder, barnkläder och -prylar. Böcker, prylar, sportutrustning, ja, you name it. Mer om hur du gör för att ordna ett byte har jag skrivit om här: Klädbyte - varför du ska och hur du gör

Hur går dina tankar om second hand? Berätta och dela gärna dina tankar! Och fyll gärna på med dina bästa second hand-butiker!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.