Sara Görefält: Jag detoxade min garderob

Jag älskar mode, men hatar det samtidigt. För mig är det idealen som är värst tror jag. Alla svinsmala modeller som är raka motsatsen till min "normala" kropp och alla kläder jag ser i magasin och reklam sitter helt annorlunda på mig. Det blir en stress att hela tiden se bra ut och jag bär dessutom med mig sedan barndomen en oerhörd längtan efter bekräftelse och beundran. Mycket jobbigt. DSC_0224 - version 2

Därför bestämde jag mig för att detoxa min garderob och faktiskt hela min livsstil. Livet har för mig gått ut på att skaffa rätt attribut (såväl kläder som prylar som heminredning) för att visa att jag ”är” någon och har en stil liksom. Samtidigt är jag oerhört idérik och kreativ och har tusen grejer på G som jag aldrig avslutar (syprojekt, scrapbooking, smycketillverkning, roman i byrålådan- you name it!). Många kläder jag köpt har suttit bra på andra men inte på mig och jag har förpassat dem till längst in i garderoben. Så har jag tröstshoppat igen och igen och igen.

Nu när jag insåg att jag sysslat med terapishopping och försöker bli kvitt "missbruket" som det ju faktiskt är, har jag också blivit mer medveten om miljön, min livsstil och om begreppet slow living i stort, inte bara slow fashion. Det är en oerhörd resa och den kommer ta mycket tid och energi till en början, men i slutändan kommer den ge mer energi tror jag, när jag får tid över till annat än att hitta rätt livsstil genom yttre attribut.

DSC_0235Jag rensar en gång för alla i mitt liv och det finns ju en del prylar och kläder här som kommer gå till loppisar, välgörenhet, tradera osv. MEN- jag kommer inte köpa nya prylar för pengarna, utan de ska istället gå till upplevelser eller kurser som jag vill gå, tex om trädgård och inredning. Jag är säker på att jag kommer få bakslag på detta och råka tröstshoppa igen, men nu är jag medveten om mitt beteende och kan stoppa i tid lite oftare.

Som t.ex. när jag provade en kofta på ett svenskt mellanstort designmärke och såg att det var merinoull. Ville så gärna ha den men frågade om den var mulesingfri. Tyvärr kunde de inte garantera det så- ingen kofta. Jag mådde så bra efter det och det är så här jag vill leva. Men inte för att få beröm eller bekräftelse, utan för att jag mår bra av det. Wow, vilken resa när jag tänker efter...

Att ha blivit så medveten.

Då jag hinner skriver jag om mina vardagsdilemman och olika val jag gör på bloggen saragorefalt.blogspot.com, välkommen att läsa den om du är intresserad. Är du inte det tycker jag att du ska välja andra sysselsättningar som du mår bra av, och leva lagom slow, i din egen takt!

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan