Saker du inte vill veta om att driva butik

Att prata lika öppet om såväl framgånger som motgångar när det gäller att driva företag tycker jag är superviktigt. Vilket jag bl a skrivit om här: Att dela det lätta och det svåra. Men att prata om de jobbiga sakerna tänker jag alltid kräver lite distans. Både för att själv fullt ut kunna reflektera men också för att det lätt blir lite för obekvämt som läsare att bli indragen i något som pågår (du kanske inte alls håller med om det här, men det är så jag känner i alla fall)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och just därför är dagens inlägg en text jag faktiskt skrev för flera månader sedan. Ja, i början på mars det här året. Jag har läst igenom den lite då och då men inte känt, förrän nu, att det känts rätt att publicera den. Så här kommer den, exakt så som jag skrev den:

7 mars 2017: Om att ta risk

Förra veckan skrev jag ett peppigt inlägg: Mina 15 bästa tips för att driva företag. Några dagar senare fick jag veta att en av mina stora förebilder när det gäller att driva butik, Kii i Umeå, har gått i konkurs.

Så från att ha känt eufori i det här med att driva eget plockades jag rätt raskt ner på jorden igen. Jag har inte all bakgrundsfakta till varför Kii har tvingats stänga, men känslan av ”att om inte de fixar det så hur ska jag göra det?” kom direkt.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Det här inlägget kommer därför kanske vara ett av mina mest blottande och sårbara – för helt ärligt, det är så sjukt läskigt emellanåt att driva företag. Jag älskar att kasta mig ut och testa nya saker. För jag är helt övertygad om att jag tänker och satsar rätt. Men trots det kommer tvivlet. Tvivlet på om jag överhuvudtaget ska få detta att hålla ihop.

För om nu de, jag i alla år har sett upp till, inte fixar det. Hur ska då jag?!

Om att satsa allt en har, kan och orkar

Jag har de senaste tre månaderna satsat otroligt mycket i min butik Replik. Tagit in flera nya grymma märken (Nudie Jeans, People Tree, Sandqvist och mer är på väg) och därmed tar jag också extremt mycket risk. För jag vet ju inte om det här är något som kommer att lyckas. Min målsättning är att bygga en ännu bättre och mer fantastisk butik där hållbart mode och Slow fashion alltid står i fokus. D v s en butik som jag tror att många med mig har saknat och letar efter.

Men jag vet inte.

Jag vet inte om ni vill handla där.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

För det handlar om att kunna lyckas med det måste det finnas uppbackning från er kunder. Och jag har i alla år alltid tänkt att om det är någon butik som har lyckats med just det så är det Kii. I min värld så är det butiken där alla i Umeå handlar. Men att då få höra att en av anledningerna till att Kii nu gått i konkurs är att färre personer handlat där det senaste året.

Vilka butiker och vilken stad vill vi ha?

Istället har många butiker i Umeå centrum, en stad jag bott totalt 6 år i, upplevt att de tappat kunder till internet samt de stora köpcentrum som nu ligger utanför stan. Så från att ha supportat lokala initiativ och företag så har många övergått till att handla på de stora kedjorna. Det kan absolut vara lite dyrare att handla i de fysiska butikerna i centrum, men återigen handlar det här om vilken typ av stadskärna vi vill ha.

Och det gör mig stressad. Jag är oerhört tacksam att fler och fler hittar till det jag gör – och jag vet att ni är många som tycker att det är här är ett självklart tänk. Men det finns också många som kanske inte tänker på relationen mellan den egna plånboken och existensen av just dessa mindre och självständiga butiker.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Money talks - tyvärr

För att driva eget handlar om att ta risk. Alla som driver mindre butiker, restauranger och andra småföretag har valt att ta en enorm risk. Och då måste vi andra på alla möjliga sätt stötta detta. Om det nu är så att vi uppskattar deras initiativ och affärsidéer. Det räcker inte med att gilla idén och stötta genom att ge komplimanger (även om det såklart också är superviktigt). Utan i slutändan, än hur trist det låter, handlar det om pengar.

Att kunna ta in nya märken i min butik handlar om att ta in mer lager, vilket är att ta risk med mycket pengar. Det är en chansning, som jag visserligen är förvissad om är helt rätt väg att gå. Men lik förbannat kan jag inte låt bli att stressa upp mig nu i och med Kii:s konkurs. De hade under 17 års tid byggt, i mina ögon, en oerhört stabil grund. Och så gick det ändå inte. Hur ska då jag, som är en baby i jämförelse, fixa det hela?

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

30 okt 2017: Nu när allt förändrats

Nu, med några månaders distans till det jag skrev då, och också ytterligare några månader till att jag stängde och sålde Replik, så har jag kanske svaret. Fler och fler hittade till Replik. Men inte alls så snabbt eller i den utsträckning som hade behövts för att rättfärdiga den satsning jag gjorde.

Jag var mer ekonomiskt stressad än jag ville erkänna den sista månaden som gravid och första månaden med Ingrid. Och det tillsammans med att jag verkligen så genuint kände att jag inte skulle orka eller vilja driva och jobba i butik 6 dagar i veckan, gjorde att jag tog det som jag fortfarande känner är mitt livs modigaste beslut: att plocka bort Replik ur mitt liv.

Jag är så oerhört stolt över det jag gjorde med Replik. Och jag är så glad att jag inte tänkte så mycket utan bara körde. Att jag satsade järnet och gav mitt allt. Idag är det en värdefull erfarenhet, något som jag bara kan känna just för att jag börjar ha distans till allt.

Replik, veckan innan stängning. Foto: Damon Hatefi

Replik, veckan innan stängning. Foto: Damon Hatefi

Betala de som vågar så att du slipper!

Och nu när jag inte har en butik är det också så mycket lättare att säga: Lägg alltid dina pengar hos de företag du vill ska vara kvar. Jag kände aldrig att jag riktigt vågade basunera ut det när jag själv hade butik. För att det kändes som att tigga och i värsta fall ge dig som läser dåligt samvete. Min butik skulle ju vara en inspirerande och härlig plats, och då är det så svårt att också ge plats för det jobbiga. Hur en kämpar och hur intensivt en behöver få in pengar.

Men nu kan jag säga det jag alltid tänkt: Betala gärna de som vågar och tar risker, och handla gärna lite extra som tack för att du slipper vara den som ligger sömnlös över själva risktagandet.

Och med det sagt: supporta de som gör riktigt jäkla bra grejer (exempelvis alla som du hittar här: Hållbara shoppingtips)

Vad är dina tankar om det här? Lämna en kommentar så pratar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.