Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val

#slowfashionutmaningen, del 8-9, augusti-september
 

Ny månad och dags för nästa del i Slowfashionutmaningen! Alla de tidigare månadsutmaningarna hittar du här: #slowfashionutmaningen. (och eftersom jag hade semester i augusti blir det här helt enkelt en dubbelutmaning)

Så här funkar det: du lägger din egen ribba för utmaningen och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra: genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

September: Påverka någon annan

Den här månadens utmaning handlar om något som jag i alla fall tycker är lika delar skojigt som klurigt: hur en påverkar andra! Jag gissar nämligen att du som läser det här är intresserad av hållbart mode och att göra mer hållbara val överlag. Och när en själv tagit på sig de där glasögonen, ja, då är det svårt att inte direkt vilja omvända alla andra. Men hur gör du det? Utan att det blir oskön stämning, försvarsställning eller till och med bråk?!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

För helt ärligt, de flesta av oss gillar inte att bli tillsagda eller mästrade (vår inneboende trotsiga treåring säger helt enkelt stopp!). Och inte heller är det speciellt härligt att vara den där jobbiga personen som ska påpeka deppiga grejer när alla andra bara vill ha kul (hållbarhetsfrågor brukar ju inte vara något partytrick direkt…)

Ja, hur tusan gör en? För självklart ska vi påverka och ta alla chanser som finns till att prata om det vi själva brinner för. Och än viktigare tycker jag att det blir för varje år som går (om inte annat var det kontentan av er superfina diskussion i samband med mitt inlägg: Till dig som också har klimatångest)

Skuldbelägga skapar ingen förändring

Jag har ju, yep!, testat alla möjliga varianter när det gäller att försöka påverka andra genom åren (Jag har kampanjat på musikfestivaler för Röda Korsets ungdomsförbund, föreläst med nätverket Rena Kläder, promotat Rättvisemärkta bananer i mataffärer, you name it. Ideella organisationer är en bra skola helt enkelt!)

Så några saker har jag lärt mig, och det är att skuldbelägga och/eller dumförklara aldrig är framgångsrikt. Inte heller att mata på med så mycket fakta att ingen orkar ta till sig.

Nej, istället tror jag på en helt annan metod: och det är att trycka upp det jag vill prata om i ansiktet på ett så inspirerande och peppigt sätt som bara är möjligt (för den uppmärksamma: ja, det är alltså så jag jobbar rent generellt…) Och verkligen ge sig den på att vända och vrida på de egna argumenten och sättet det framförs på så att det både blir intressant och härligt för mottagaren.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Mina två bästa tips till hur du kan påverka

Så här kommer mina bästa två tips, och som jag alltså noggrant har provat ut genom åren:

Gör en hållbar aktivitet utan att prata om det

Planera något inspirerande och roligt, bjud in andra och kör. Men prata inte klimat, miljö eller hållbarhet. Utan fokusera på ”what’s in it” för den som du bjuder med. Du vet att personerna har gjort en hållbar gärning, men det är ju inte jätteviktigt att de behöver veta om det själva just där och då. Istället är ju ditt syfte att väcka lust!

Exempel:

  • Styr upp ett klädbyte med kompisarna eller på jobbet. Fokusera på det otroligt härliga i att träffas, fika och uppdatera sin garderob enkelt och gratis.

  • Ta med dem på en sväng till din favorit second hand-butik när ni går på stan. Prata högt och brett om hur gött det är att hitta unika grejer!

Prata om hållbarhet i jag-form

Kommentera aldrig det någon annan gör, utan prata bara om dig själv. Personligen tycker jag att den här metoden fungerar galet bra! Det blir nämligen aldrig skuldbeläggande, utan väcker oftast istället nyfikenhet.

Exempel:

  • Jag tycker att det är så kul att köpa second hand”

  • ”Åh så roligt att du gillar min tröja, den har jag haffat på ett klädbyte. Är för övrigt världens bästa grej tycker jag!"

  • ”Idag kände jag mig så grym, svängde förbi skomakaren och lämnade in mina dojor.”’

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Inspirera alltid!

Jag tänker nämligen så här: kommentera inte något den andra gör (vilket är lättare sagt än gjort. Men bit dig i tungan när du kanske egentligen vill utropa: "vet du hur sjukt lite den som sytt den där tröjan fått? Och hur bomullen odlats ska inte prata om. Helt bisarrt att du överhuvudtaget kan vara glad över ett sådant köp!")

Utan kör istället bara: "Fin tröja! Jag hittade en liknande förra gången jag var på klädbyte, bästa grejen. Helt gratis - och så tycker jag att det känns lite extra gött i och med lätt miljöinsats. Brukar du köra klädbyten?".

Ja, visa på allt det fina och roliga med hållbart mode, och peppa och fokusera på det positiva! Var det goda exemplet. För vem vill inte vara så nöjd, glad och lycklig som du är? =)

Respektera att allt är en process

Tänk också att allt är en process, och personen måste få göra det i sin egen takt. Och hitta sin egen motivation.

Det du gör kanske sår ett frö, som sedan behöver ett år eller så på sig att gro. Och det är ju fantastiskt. För helt ärligt, inte ändrade du ditt beteende från en dag till en annan? Det låg där i bakhuvudet och grodde rätt länge, eller hur?

Så var och är det för mig. Och så tänker jag att det är för oss alla.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Utgå från dig själv

Så oavsett vad du ska göra: utgå från dig själv. Analysera och reflektera: vad får dig att göra förändringar? För så som du fungerar, så fungerar nog de flesta. Och helt ärligt, det är extremt ohärligt när andra försöka pådyvla sina åsikter på en. Att bli inspirerad till att eventuellt bestämma lite annorlunda själv nästa gång – det är något helt annat!

Månadens utmaning är alltså att inspirera och påverka andra till mer hållbart mode. Hur och vad gör du? Och har du något bra exempel på när något du sagt eller gjort grott det där fröet hos någon annan?

Berätta och dela gärna med dig av dina bästa tips och exempel - tillsammans inspirerar vi varandra och andra tänker jag!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.