Så minskade jag mina koldioxidutsläpp med 2700 kg på bara ett år

Jag har tidigare skrivit om hur jag totalt ändrade synsätt till det här med att flyga i början på det här året (Klimatångest och att flyga). Från att ha förnekat, försvarat och bortförklarat flygets rejält pissiga påverkan på miljön - och mitt eget ansvar i detta - så hände något med mig. Jag fick på mig ett par nya glasögon.

2018 - året när jag fick på mig ett par nya glasögon

Det är genom de glasögonen jag har sett världen det här året. Det som förra året kändes helt rimligt (flyga när jag behövde) känns idag helt orimligt. Och det som är så förbaskat häftigt är att jag inte är ensam om att ha fått de här glasögonen det här året.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Jag har börjat prata om det här med kompisar och andra i min närhet. Personer som jag aldrig trodde skulle tänka de här tankarna - men så visar det sig att de har funderat och funderar på precis samma sätt som jag. Tänk att vi just nu är många som går igenom samma process!

Nästan hälften av mina utsläpp var flygrelaterade 2017

För det är så jag ser på det här: en process. Från att aldrig reflekterat (samt trängt undan) till att nu verkligen fundera på om flyg någonsin är nödvändigt. Det som gjorde att polletten trillade ner hos mig var att jag gjorde ett test på Klimatkontot.se - och där insåg att nästan hälften av alla mina utsläpp var flygrelaterade.

Jag har alltid tänkt “jag lever så bra i övrigt att flyg är okej“. Men testet visade svart på vitt: det spelar ingen roll om jag källsorterar, inte äter kött eller gör något annat bra för miljön. Det står inte i paritet till flygets utsläpp ändå. Ja, helt krasst så insåg jag att om jag så är vegetarian i resten av mitt liv så är det helt i onödan om jag sedan flyger så fort jag ska någonstans.

I början på det här året bestämde jag mig därför för att minska mitt flygande (jag är ju ingen person som triggas av förbud, så att minska kändes härligast) och så här ser det ut hittills:

Mina flygresor 2017

  • Gran Canaria, Kanarieöarna (semester)

  • Åre (jobb)

  • Vilhelmina (jobb)

  • Chisinau, Moldavien (jobb)

  • Berlin, Tyskland (semester)

  • Gällivare (jobb)

Alla resor från Stockholm. Observera också att jag var gravid samt hade nyfödd bebis nästan halva förra året också, annars hade jag eventuellt flugit ännu mer….

Mina flygresor 2018 - hittills

  • Torshavn, Färöarna (semester)

Som det ser ut nu kommer Färöarna att bli min enda flygresa det här året. Resan bestämdes redan förra året (det var en släktresa), och hade vi planerat i år hade det kanske blivit något annat. Däremot har jag slagit i taket med mitt SJ Prio-kort. Har på allvar aldrig åkt så mycket tåg som i år!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Min utsläppsminskning - 2700 kilo koldioxid!

När jag sedan räknar ut via Klimatsmartsemester.se vad alla dessa resor släpper ut via flyget så har jag bara under det här året minskat mina utsläpp med 2700 kilo koldioxid!

Och det var egentligen inte ens speciellt svårt.

Det ska också sägas att jag då inte ens åkte till Bangkok (vilket jag nästan har gjort varje år de senaste 9 åren för produktionsbesök, en resa dit är nämligen bara det 2700 kilo koldioxid…) Och resan jag gjorde till Färöarna släppte ut över 500 kilo….

Nästa år: Flygfritt2019

Nästa år tänker jag därför kliva på ytterligare en utmaning: jag ska inte flyga alls. Ja, jag känner mig redo att ta det här ett steg längre. 2018:s mål var att minska mina flygresor, och det som i början kändes lite som en uppoffring känns nu som det enda rätta. Jag tror att den processen har skett i takt med att de där nya glasögonen har växt fast mer och mer på min näsa. Och som det ser ut nu kommer de alltid att vara kvar där.

Privat kommer det bli lätt, svårigheten ligger i eventuella jobbresor. Men å andra sidan har det gått jättebra att åka tåg överallt i år. Det är om jag skulle få en fråga om att göra något utomlands som det eventuellt skulle bli klurigt. Men där jag är nu i huvudet så känns det som att jag antingen kommer att tacka nej eller hitta en tåglösning (och att det i så fall är värt typ 40 timmar med tåg!)

Allt är en process - viktigt att vara ödmjuk inför det

Jag är i varje fall taggad på allt det här nya, och ytterligare en spännande upplevelse av det här året och mitt eget flyguppvaknande är att jag har blivit påmind om hur alla sådana här processer ser och måste se ut. Något jag skrivit om här: Så påverkar du din omgivning till mer hållbara val.

Det som jag har gjort det här året när det gäller resor har definitivt varit självklart för många länge (och som säkert tittat lite snett på mig när jag pratat hållbarhet och sedan flugit utomlands gång på gång), men för att det ska skapas verklig förändring måste en göra hela processen själv. Ingen annan kan sätta de där glasögonen på en och det är en helt personlig resa. Och det är viktigt att komma ihåg.

Foto

Tillsammans inspirerar vi varandra och andra

Jag försöker minnas det när jag pratar, skriver och föreläser om det som är så självklart för mig: hållbart mode. Vi är alla olika och vi är mottagliga för olika saker på olika sätt och vid olika tillfällen. Det är därför viktigt att vara både ödmjuk och respektfull inför det. Och inför andra.

Det finns massvis med områden där min hållbarhetspollett inte trillat ner. Men kanske nästa år. Eller om 5 år. Och det är okej.

Det gäller oss alla. Så därför kan och ska vi som har de där härliga glasögonen aldrig göra annat än att bjuda in och vara så inspirerande och peppiga som det bara går. För att fler ska vilja haka på.

Och vi ska aldrig döma eller fördöma. Än hur mycket en kanske vill det. Istället ska vi alltid bara visa på det goda exemplet.

Haka på #flygfritt 2019 du också!

Så med det sagt: vilka vill haka på mig i Vi håller oss på jorden? Det kommer bli kul!

Gå gärna in här och läs mer: www.vihallerosspajorden.se (Du hittar en intervju med mig där också: En av 100 000: Johanna Nilsson) samt anmäl dig till Facebook-eventet här: Flygfritt 2019. Sprid också gärna vidare. Målet är 100 000 svenskar som avstår flyget 2019!

Flyget är min senast “se världen genom ett par nya glasögon“ - vad är din? Berätta! Det behöver inte vara så stort, det kan också vara mindre i stil med min senaste aha-upplevelse “Oj vad mycket plastfolie jag använder, kanske jag borde sluta med pga svårt att återvinna“.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.