Så blir du en helt igenom hållbar klädkonsument

Yes, 10 000 kronors-frågan: hur blir du en helt igenom hållbar klädkonsument?! Och tänka sig, här kommer svaret (läs gärna in min något skämtsamma och raljanta ton i detta): 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Så gör du för att bli en hållbar klädkonsument:

  1. Gå naken
  2. Eller allra helst: lägg dig ner och dö.

Eller förresten, det sistnämnda ska tydligen vara dåligt för miljön det också. Såväl kremering som vanlig begravning släpper visst ut massor av tungmetaller som du har i kroppen.

Så det bästa är kanske att aldrig ha blivit född.

Det är ju å andra sidan så vansinnigt tråkigt.

Så vad ska en göra då?

Ja, varför inte börja med att konstatera att det ovan är rätt fånigt. Och att det därmed helt uppenbart är omöjligt att bli rakt igenom hållbar.

Så glöm det. 

Vi kommer ju alla fortsätta leva våra liv. Och konsumera det vi måste.

Så allt handlar istället alltså om att göra det så bra vi kan. Välja det bättre alternativet framför det sämre. Men att inget någonsin helt igenom kommer att vara glasklart eller lätt.

Hållbarhet handlar om avvägningar och val (Läs gärna mitt inlägg om det här: Hållbarhet är att välja - hur väljer du?). Och med kunskap och vilja kan vi göra sådana. Så ofta och så mycket som är möjligt för oss själva. Men det handlar också om förmågan att förstå, och också vila i, att ibland går det kanske inte att leva så bra som vi själva skulle vilja.

Men att det måste få vara okej. För att det enda riktigt hållbara alternativet, att aldrig ha blivit född (eller själv aldrig skaffa barn), verkligen inte heller gör världen speciellt roligare eller bättre. 

Ja, usch vad trist allt skulle vara utan oss alla fantastiska människor.

Vad är dina tankar och åsikter efter att ha läst det här inlägget? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.