Rösta med plånboken

Först och främst: tack för att ni hittills är så många som har skrivit på Slow Fashion-uppropet. Och ett extra tack till alla er som har spridit det vidare genom att dela i sociala medier, bloggat och snackat om det <3

Slow Fashion handlar om att stanna upp och reflektera - och om att låta sina val och beslut bli mer genomtänkta. Det i sin tur betyder att varje köpbeslut jag tar sätter avtryck - varje sak som jag väljer att lägga mina pengar på stödjer jag.

För med mina pengar röstar jag: det jag handlar växer och det jag inte handlar krymper. Och utifrån det tar jag också aktiva beslut när det gäller vilka typer av produkter, märken, butiker och sätt att handla på som jag vill ska finnas. Det är det som kallas för konsumentmakt. Jag kallar det för att rösta med plånboken.

Varje sak du betalar för lägger du en röst på. Det finns många som invänder här att en persons kanske inte alltför digra plånbok knappast påverkar i det långa loppet.

Om alla gjorde som du?

Men tänk då såhär istället: om alla gjorde som du, hur skulle världen se ut då? Skulle den vara bättre eller sämre? Och vad av det vill du bidra till? För mig handlar det också om något så egoistiskt som att ha ryggen fri. Jag har gjort vad jag har kunnat - och jag kan därmed släppa en del av ansvaret för samhället som vi alla faktiskt har.

Det går kanske inte att rösta med plånboken i exakt alla lägen - ibland måste en välja det absolut billigaste alternativet trots att det kanske går emot ens värderingar. Och då får det vara så. Huvudsaken är att en försöker tillämpa det när möjlighet finns samt att det finns där i tanken så ofta det är möjligt.

Stötta det du vill ska finnas

Alla har vi olika saker som vi vill stödja. Jag personligen tycker exempelvis att det är roligt med unika butiker som en motvikt till alla butikskedjor och shoppinggallerior. Butiker och företag som drivs av en eller några personer.

På min gata finns det exempelvis en skomakare - och då jag tycker att det är både viktigt och bekvämt att det finns så nära får jag helt enkelt se till att lämna in mina skor där. Det kanske inte är det billigaste stället - men det får jag ta med i beräkningen. För själva faktumet att skomakaren finns där är för mig viktigare än att spara några kronor.

Dessutom handlar det såklart om något så enkelt som: det jag vill ska finnas kvar måste jag ge mina pengar till. Ingen som driver ett företag eller butik gör det bara för att det är kul - det är också ett jobb. Ett jobb som ska betala hyra och mat.

Betala med dina pengar

Och då finns det inget utrymme för att du och jag bara ska gå dit och låta oss inspireras för att sedan klicka hem samma produkt billigare på nätet eller gå till närmaste galleria. Om det känns viktigt med dessa personliga butiker, ja då måste jag också handla där. Ibland finns samma produkt billigare någon annanstans. Men det spelar ingen roll - vill jag att butiken ska finnas, ja då får det kosta vad det kosta vill.

Och med det sagt: stötta bara de saker du verkligen vill ska finnas. Det finns så oerhört många som skapar fantastiska platser och produkter och de förtjänar all cred de bara kan få. De som är otrevliga, dryga eller har dålig service de förtjänar motsatsen. Handla inte där. Stötta någon som är schysst och snäll istället. De förtjänar dig.

Hur röstar du med plånboken? Och vad gjorde du senast för att stötta något du gillar alternativt absolut inte vill stödja?