Q & A: Frågor och svar

Dags för svaren till alla era fina, roliga och utmanande frågor från förra veckans frågestund! Vissa frågor är ju sjukt svåra och skulle kräva en hel roman - så inte helt omöjligt att det dyker upp ett helt blogginlägg på något av dessa teman inom en snar framtid! <3 Så här kommer allt ni ville veta om mig:

Johanna Nilsson - Slow Fashion by JohannaN

Personligt

Namn: Johanna Kristina Nilsson Ålder: 29 år (fyller svindlande 30 i oktober) Kommer från: Hölje, en liten by utanför Östersund. Bor: Solna, Stockholm sedan drygt två år. Innan dess Umeå i drygt 6 år.

Vad hette den där katten du hade som liten?

Katten som vi hade när jag föddes hette Oskar och var lite galen. Tuggade sönder allt som var stickat - så att ha hål på vantar och tröjor var standard hemma hos oss om en glömde det framme. När han blev för gammal och dog ersattes han med en ny Oskar. Därefter flyttade vår grannes katt in hos oss, och därmed bröt vi namnsviten Oskar. Mirran bodde hos oss i många år innan hon olyckligt blev uppäten av en räv.... Därefter flyttade Sigge in. Sigge levde alltför kort stund och försvann spårlöst en dag. Och nu bor Sigge 2 hos mina föräldrar sedan rätt många år tillbaka. Så ja, det var en drös katter det!

Vill du skaffa katt igen?

Jag gillar faktiskt inte djur speciellt mycket (det är därför jag inte äter dem), så svaret är nog ett definitivt nej. (En bidragande orsak är också att min andra hälft är vansinnigt allergisk. Hans absolut sämsta egenskap)

Vad får bara inte ta slut i skafferiet/kylskåpet?

Kung Markattas gröna te. Utan det till frukost och kvällsfikat blir allt fel.

Vad hittar en i ditt badrumsskåp?

Mestadels ekologiska produkter - oljor från Organic Makers och hårvård och smink köpt hos Swedish Beauty Factory. Försöker leva om jag lär helt enkelt...

Vilken slags inredning har lyan?

Inredning: en mix av IKEA och second hand. Fyllda bokhyllor och mycket textil men ändå rätt avskalat. Kaosigt i veckorna och nystädat på söndagen. Ungefär.

Någon särskild personlig ägodel som betyder extra mycket?

Några speciella plagg i min garderob. Framförallt de saker som min momma har stickat - de påminner mig om henne och det känns ju alltid fint. (Och ja, jag har en kofta med ett stort hål i ärmen. Boven i dramat är den tidigare nämnda katten....)

Påtal om underkläder; mjuk, bygelfri bh i eko-bomull?

Yes! Danska Under Protection använder jag själv. Gillar deras bygelfria och mjuka behåar - trosorna kan du dock hoppa (tycker inte de jag har provat har haft en acceptabel kvalitet, tyvärr.... vill så gärna att de ska vara fantastiska...)

Vad är de för linne/blus du har på bilden?

Linnet kommer från Garments by Bei och är sytt av resttyger. I tencel/bomull och ja, halva in garderob består av Bei-plagg. Bor i dem. Välklätt som finkläder men bekvämt som mjukiskläder är världens bästa kombo.

7038-Lady-sleeveless-top-sand-lyocell

Hur tänker du med miljömärkning eller ”eget tänkande”? Ekobomull från andra sidan världen i förhållande till svenskt närproducerat lin tex?

Jag tänker att en måste titta på helheten. Miljömärkning är ett lätt sätt att få snabb info. Men hållbart mode är komplext och det är så mycket som ska vägas in. Så eget tänkande alltid! Men när en inte orkar eller inte har kunskap är ju en märkning fint att luta sig mot.

Angående bomull vs lin. LIN! Lin behöver inte konstbevattnas, kan odlas i vårt klimat och på jord som inte duger till så mycket annat (om jag inte minns fel) Hur bra grej som helst. Ekobomull är såklart bättre än konventionell bomull, men kräver extrema mängder vatten och påverkar miljön på ett allt annat än härligt sätt. Så tyvärr är inte heller ekobomull någon perfekt lösning! (men låt er inte nedslås, att välja något istället för inget alls är alltid bättre. Och ekobomull bättre än skitbomull. Att göra det bästa en kan i just den situationen en står mitt i är alltid att föredra! <3)

Hur ser en typiskt vanlig dag ser ut för dig (eller det kanske inte finns så många vanliga dagar hos dig?!)

Jag jobbar på Replik måndag-lördag, men innan öppning jobbar jag hemma eller bokar in möten etc. Jag har ganska mycket rutiner, kliver upp 7-8 varje morgon, frukost osv. Men ändå är ingen dag helt lik den andra. Och det är nog det jag gillar mest med det jag gör! Att alla arbetsuppgifter är så varierande och att det ALDRIG blir tråkigt!

Inspiration

Vad är ditt bästa tips för att hitta inspiration?

Rutin! Sjukt tråkigt, men ju mer rutiner jag har desto mer kan jag köra på autopilot och göra saker utan att behöva ha inspiration. Jan Guillou har ju tydligen sagt att inspiration är för amatörer. Jag tänker att jag vill vara ett proffs i allt jag gör så ja... =)

Vem/vilka är din inspiration? Kan vara stilmässigt/person/business..??

Åh, jag har många men ingen specifik. Olika personer inspirerar mig inom olika områden i livet. Men kontentan är att alla på olika sätt sporrar och inspirerar mig till att bli än mer den jag vill vara. Har dock inga namn utan tänker mer att jag hittar inspiration för olika delar i livet från olika personer. Hur tänker ni andra om det här? Har ni specifika personer?

Vilken är din största drivkraft?

Ilska. Jag är personen som blir konstruktiv när jag blir arg. Ilska gör att jag vill förändra och göra saker bättre. Ledsen blir jag däremot när jag blir uppgiven och tappar hoppet, och det är det värsta jag vet (som i höstas, vilket jag skrev om här: Från depp till pepp - och vad jag och du kan göra)

Världen är inte rättvis. Men jag är fortfarande den där ungen som blir arg på dem (återigen: ilska!) som säger att en bara ska acceptera det. Fan heller, då har vi ju alla en skyldighet att göra den lite mer rättvis. Punkt.

Företagande

Vad önskar du att någon hade sagt till dig för fem år sedan och som du fick komma fram till den hårda vägen?

Att allt kräver tålamod. Att det bara är att bita i och harva. Det finns inga genvägar. Men att den som har mest tålamod är den som når längst. Det vet jag idag - och det är fint att veta. Men tänk om någon hade sagt åt mig att det var lugnt, och bra,  att JohannaN växte långsamt? Vad skönt det hade varit!

Vad skulle du säga är din största fel- respektive rätt-satsning hittills i ditt företag?

Butiken! Min butik på Frejgatan 47 var på pappret det mest idiotiska jag kunde göra - men jag sket i det och körde. Det var det bästa jag någonsin gjort. Typ.

Sen skulle jag säga att alla de gånger jag har litat för mycket på andra och inte haft/skitit i min magkänsla har det gått skit. Mycket pengar en kunde ha sparat. Eller å andra sidan, utan misstag så vet en inte vad som är rätt. Så kontentan är nog att utan felsatsningar hade jag inte veta det jag vet idag. Och det är jag ju tacksam för ändå. Allt blir därmed rätt till slut oavsett!

Hur resonerar du kring valet mellan mässing och guld? Ur olika hållbarhetsaspekter förstås.

Åh det här skulle kräva en hel roman. Anledningen till att jag har valt att arbeta med mässing är att det är ett material som de flesta har råd med. Och det går att göra stora smycken (som jag gillar! =)) utan att det kostar en förmögenhet. Och det är också anledningen till att hittills har valt bort guld.

Jag gillar mässing för att vi kan använda samma material rakt igenom smyckena, dvs ingen färg som flagnar av eller försvinner. Utan bara att putsa upp smycket om och om igen. Bra kvalitet och att det håller länge över tid känns såklart självklart.

Sen lite mer om hur jag tänker om materialet och att jag inte alls har nått så långt hållbarhetsmässigt kan en läsa lite mer om här: Hållbarhetsarbete är att göra avvägningar

Vad gör du i en situation av mansplaining (man + explaining = när män förklarar saker för en på ett sätt som är förminskande)? På ett jobbmöte ex. Säger du till eller låter du det vara/ignorerar du det?

Jag har klurat en del på hur det kommer sig att jag nästan aldrig numera hamnar i de situationer jag har berättat om i de här inläggen: Det här med att vara tjej... och Det här med att vara tjej...del 2. Märker jag det inte? Njae, tycker jag blir mer och mer intolerant för ojämställdhet och medveten om när det sker. Jag tror att svaret är att jag helt enkelt inte rör mig i de kretsar där jag tidigare har upplevt just de här sakerna. Jag har aktivt valt bort vissa sammanhang som jag inte känner ger mig något. Och det råkar vara samma. Och det är rätt gött. Bygg din egen bubbla av härligt folk och saker blir roligare!

Sen är jag väldigt konflikträdd när det gäller jobbet - så antagligen hade jag inte sagt något. Och med det sagt, jag vill dock vara personen som säger ifrån (nu när jag tänker efter har jag åtminstone 1 eller 2 situationer för något år sedan där jag gav svar på tal. Och det kändes så himla skönt!)

Vad har du för yrkesmässiga mål – både på längre och lite kortare sikt – just nu? Till exempel någon idé eller verksamhet som du vill vidareutveckla, starta upp, eller kanske bromsa? Så spännande att veta vilka planer som det skissas på i en så driven, cool och inspirerande person.

Boken! Att få butiken att växa. Att få föreläsa mer. Och att få coacha mer. Dvs att göra allt det jag gör nu men ännu mer (och inte behöva slita exakt lika mycket för mina pengar som jag gör idag) <3