Prislapp säger inget om kvalitet

I den av bästa av världar skulle det vara så enkelt som att ju högre pris något har desto bättre kvalitet och desto bättre hållbarhetsarbete. Men så är det ju inte.

Det finns verkligen ingen relation mellan prislapp eller kvalitet. Eller mellan pris och hållbarhet.

Sen kan en såklart säga att om något är väldigt väldigt billigt så har det med rätt stor sannolikhet gjorts avkall på något av ovan. Men en hög prislapp betyder alltså inte motsatsen.

Tyvärr.

För tänk vad lätt det hade varit.

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Vi vill allra helst ha enkla svar

Men det är alltså inte så det funkar. Istället måste en som konsument djupdyka så mycket mer. Fråga, läsa på och dra egna slutsatser.

Och det är ju verkligen sämst på ett sätt. För först och främst: är det okej att kräva så mycket av oss konsumenter? Hur många av oss orkar, vill och kan lära oss så pass mycket att vi kan se förbi det där?

Ja, de vanligaste frågorna jag brukar få (när jag föreläser, via mail eller som kommentarer här på bloggen eller i sociala medier) är i stil med detta:

  • Om jag inte handlar på H&M är det lugnt då?

  • Om jag inte handlar kläder som är gjorda i Asien är det lugnt då?

  • Om jag köper dyrare grejer, är det lugnt då?

D v s vi är peppade på enkla och tydliga svar. Vi vill veta vilket material som är bäst respektive sämst. Och vi vill veta vilken butik eller märke som är bäst eller sämst.

Tyvärr är allt väldigt komplext

Och så kommer jag dragandes med “det är komplext“. Det är ju inte det ni vill höra. Det fattar ju jag.

Precis som att nog ingen vill höra att den tröja i min garderob som har hållit allra bäst är en t-shirt från H&M. Köpt för över sex år sedan, 2 för 98 kr. Det är den tröja som tveklöst har hållit färgen och passformen bäst av allt det jag äger (t-shirten på bilden!)

Jag säger inte att H&M är bra (exakt vad jag tycker om dem har jag skrivit om här: Hur hållbara är H&M?). Men jag säger inte heller att deras kvalitet alltid är skit.

För det finns inga likhetstecken mellan pris och kvalitet. Jag vet grejer som har kostat vansinnigt mycket pengar men som sedan inte hållit måttet alls. Bara som en jämförelse.

Det finns ingen relation mellan pris och kvalitet

Vad det handlar om är alltså att lära sig själv, och också förstå att det är just komplext. Känns så trist att säga: men det finns verkligen inga enkla svar. Utan, och det oavsett vad en tycker om det, så handlar det om att ta tillbaka makten till sig själv som konsument.

Lära sig material. Och kvalitet. Känna med handen och bilda sin egen uppfattning. Dyka in i garderoben hemma och analysera: vad har hållit över tid och vad har gått sönder? Vad kan jag lära mig av det och vilka slutsatser kan jag dra?

För det är nämligen så här: det finns grejer från ett och samma märke/butik i skitdålig kvalitet men också jättebra. Det går därför inte att dra någon generell slutsats om vad som är bra eller inte. Utan du måste alltså lära dig det själv. Det finns jättekassa grejer på H&M, och bra (som min t-shirt). Och det finns jättebra men också superdåliga saker hos dyrare märken.

Precis som att produktionsland aldrig säger något om arbetsvillkoren. Eller att prislapp berättar något om vilka löner de som producerat har fått.

Det kan göra det. Men det är inte säkert.

Så du som kanske tänkt att så länge du låter bli H&M-grejer gjorda i Bangladesh så är du säker - tänk om! För det finns garanterat lyxmärken gjorda i Europa som är tillverkade under rejält pissiga villkor också.

Så ja, det är komplext. Det är det korta och enkla svaret.

Vad är dina tankar om det här? Diskutera och kommentera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.