Polyester - allt du vill veta och lite till

Det snackas mycket om att välja kläder av bra kvalitet och i bra material, men vad betyder det egentligen? Det är helt enkelt lite av en djungel. Exempelvis något så vanligt som polyester, vad är det? Hur funkar det och är det något att satsa på?

Exakt allt det här svarar jag på i den här guiden: 

  • Vad är polyester?

  • Vad är fördelarna med polyester?

  • Och vad är nackdelarna med polyester?

  • Vad är skötselråden för polyester?

  • Vad betyder återvunnen polyester?

  • Och vad ska du tänka på när du köper polyesterkläder?

Jag har nämligen samlat allt det jag vet, tagit reda på och fått veta om polyester genom åren - och du, om det är något du funderar på och inte får svar på här, lämna en kommentar!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Så, här kommer guiden till allt du vill och behöver veta om polyester:

Vad är polyester?

Polyester är, näst efter bomull, vårt vanligaste material i kläder. Så om du inte redan brukar gör det: titta på tvättlapparna i klädbutikerna nästa gång. Och jag lovar att du kommer bli förvånad över hur otroligt vanligt det är med polyester.

Polyester är ett syntetmaterial och är gjort av olja. D v s en icke förnyelsebar råvara, och därmed allt annat än en miljövänlig textil.

Andra material som också hör till gruppen syntetmaterial och har olja som bas är: fleece*, nylon/polyamid, akryl och elastan/spandex/lycra.

(* Fleece är egentligen en typ av tyg: det är den ruggade lite ulliga ytan som ger namnet. Så den fleece som jag kommer prata om här är alltså fleece gjord av polyester. Och det är oftast den som vi avser när vi lite slarvigt säger “fleece“ och pratar om exempelvis mikroplaster, se mer nedan om det. Så om du dyker på fleece gjorde av bomull eller ylle så är det alltså en helt annan femma!)

Varför välja polyester?

Polyester är billigt att framställa – mycket p g a det rådande oljepriset. Vilket är rätt demokratiskt i bemärkelsen att polyesterplagg är något som de allra flesta av oss har råd med.

Polyester är väldigt slitstarkt och tåligt, och dessutom det fort och du behöver inte stryka det. Perfekt för dig som tycker att det här med tvätt och klädvård ska vara enkelt och smidigt.

Många gånger är materialen i våra kläder uppblandade med några procent syntetmaterial, och när det gäller plagg som slits mycket kan det ur ett hållbarhetsperspektiv faktiskt vara bra. D v s ett par strumpor i 100 % bomull kommer att slitas och gå sönder fort. Men består de av några procent exempelvis polyamid så blir livslängden väsentligt mycket längre. Och saker vi kan ha länge är såklart alltid en vinst för miljön!

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vad är problemen med polyester?

Obekvämt och svettigt

Nog för att polyester är ett himla praktiskt material, men så värst vidare skönt är det faktiskt inte. Materialet gör dig nämligen både svettig och frusen (d v s den exakta motsatsen till ull, som jag har skrivit om här: Ull – allt du vill veta och lite till), och ja, att bära polyester är ungefär exakt som att klä sig i en plastpåse. De är ju nämligen båda gjorda av olja!

Men, och det ska ärligt sägas, om du allt som oftast har polyester på kroppen har du antagligen aldrig tänkt på att det är speciellt obekvämt? Så var det nämligen för mig för cirka 5 år sedan då det mesta i min garderob var gjort av syntetmaterial. Nu däremot när jag har upplevt hur härligt naturmaterial faktiskt är (bomull, ylle och linne m fl), ja, då är det en enorm skillnad. Är en van vid tyg som andas då är det faktiskt helt galet hemskt att bära polyester!

Polyester = mikroplaster i världshaven

Dessutom, om du är en miljövurmare så är det inte bara oljan som råvara som är problemet. Polyester (och alla de andra oljebaserade materialen) släpper nämligen små plastpartiklar varje gång du tvättar det. Och dessa partiklar är så små att det inte fångas upp i reningsverken. Istället fortsätter de ut i våra hav där djurplankton äter upp dem. Vilket på sikt riskerar att försämra livskraft och fortplantningsförmåga hela vägen till toppen av näringskedjan där vi människor finns.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Bästa skötselråden för polyester?

Polyester är som sagt ett slitstarkt och tåligt material, och att behandla det fel går i princip inte. D v s du kan tvätta i hög temperatur och det kommer att hålla. Du behöver inte stryka och det kommer att vara slätt ändå och så vidare.

Däremot är det ett material som du kommer behöva tvätta varje gång du har använt det. Just för att det blir så lätt svettigt då det inte andas och släpper in eller ut luft. Så att vädra ett polyesterplagg är tyvärr dömt att misslyckas. Så om du vill slippa tvätta så förbaskat ofta så är polyester inget för dig.

Vad menas med återvunnen polyester?

Lite då och då dyker en på kläder gjorda av återvunnen polyester (recycled polyester), och ofta är de då gjorda på PET-flaskor eller av gamla polyesterkläder.

Det låter ju förstås himla smart, men det finns några bra saker att veta här:

  • Det råder delade meningar om det verkligen är en miljövinst eller inte att återvinna istället för att använda ny olja till polyester. Det finns nämligen forskning som visar på att det tyvärr går åt mer energi vid återvinning än vid nyproduktion, och det är ju såklart lite skevt.

  • Mikroplaster släpper även från återvunnen polyester när du tvättar. Vilket följer med ut i världshaven där det slutligen blir till fiskmat.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mina bästa köptips när du ska köpa polyester

Fundera några extra varv på om du verkligen måste köpa polyester (eller (polyester)fleece, nylon/polyamid, akryl och elastan/spandex/lycra). Vissa gånger är det ju nödvändigt: för att öka livslängden i exempelvis strumpor. Men oftast är det faktiskt värt att välja något annat material.

Och det säger jag av såväl miljömässiga skäl som rent egoistiska. Att gå runt klädd i något som faktiskt kan liknas vid att bära en stor plastsäck på kroppen är faktiskt inte speciellt skönt eller bekvämt.

Men om det är så att du trots allt ändå vill bära polyester: välj då en återvunnen variant. Eller ännu hellre: köp second hand (second hand släpper inte heller lika mycket mikroplaster eftersom det är värst första gångerna plagget tvättas.)

Eller skippa helt, om du frågar mig! Det finns så många andra mycket härligare material där ute!(förutom de gånger då polyesterfibern bidrar till ökad kvalitet och livslängd, som i exempelvis strumpor. För ju längre du kan bära och verkligen bär ett plagg - desto bättre för miljön. Glöm inte det!)

Tyckte du om det här inlägget?

Mina andra materialguider hittar du här: Material

Om du gillar det du läser och vill supporta, får du mer än gärna ge en engångssumma via Swish: 123 199 72 04.  Alla bidrag möjliggör nämligen för mig att lägga ännu mer tid på att kunna skapa material - som alltid kommer att vara gratis för dig som läser!

Du får också väldigt gärna dela och tipsa om det här inlägget till andra - det skulle göra mig väldigt glad!

Har du några frågor eller funderingar om det här med polyester eller andra material? Lämna en kommentar så snackar vi vidare!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.