Piñatex - konstskinn gjort av ananasblad

Skinn är något som kan väcka olika känslor inom en. Ett par fina, välgjorda skinnskor i god kvalitet är svåra att slå och dessutom går att bära länge om en tar hand om dem. Dock ur ett djurvänligt perspektiv så kanske det inte är aktuellt att använda just skinnprodukter. Därför blev vi glada när vi ramlade över den senaste trenden inom textilier - Piñatex! Goods made from leather-alternative Pinatex, designed by Carmen Hijosa Produkter gjorda av konstskinnet.

Piñatex är alltså konstskinn tillverkat av bladen från ananasfrukter, dessa blad som vanligtvis när ananas skördas lämnas på marken för att ruttna. Textilen uppfanns av Carmen Hijosa som spenderat många år inom läderindustrin på Filippinerna och sedan på London Royal College of Art där hon forskade och doktorerade på ämnet om textilfiber, konstskinn och Piñatex.

Piñatex intended-life-cycle Piñatex produktions- och livscykel.

Eftersom att bladen är en biprodukt av de redan planterade ananasfrukterna behövs inget extra vatten eller kemikalier (dock odlas mycket ananas med starka bekämpningsmedel och kemikalier - därför kan Piñatex från ekologiska odlingar vara ett bra alternativ). Konstskinnet är mjukt, färgbart, lätt att hantera och har redan testats av företag såsom Puma. Vi hoppas att den är textilen snart når den breda marknaden och att Piñatex kan komma att revolutionera den hållbara textilindustrin!