Personlig stil är också en konsumtionsstil

Nu ska jag erkänna en grej: jag har ett fast fashion-konsumtionsbeteende. Låter kanske helt galet eftersom jag alltid strävar efter att leva slow fashion. Och också tycker att jag verkligen gör det. 

Men om en menar att ett fast fashion-beteende betyder att det känns viktigt att uppdatera garderoben ofta och med mycket, ja då är det vad jag har.

Jag älskar kläder. Och jag älskar mode. Jag jobbar ju för tusan med det. Och om det är något som är roligt så är det att ha mycket att välja på och att komma hem med nya roliga grejer lite då och då. 

Och jag tänker att det är helt i sin ordning. Att bara för att en vill leva hållbart så behöver en inte ändra vem en är som person. Utan att det istället gäller att hitta den hållbara varianten på det beteende som känns naturligast för just dig.

Personlig-stil-konsumtionsstil-beteende-slow-fashion

Att stöpa om mig till en person som från och med nu bara ska äga ett par byxor och två tröjor funkar inte. Jag är inte sån. Och det är absolut inte roligt. Om det skulle vara det enda sätt jag skulle kunna leva slow fashion så skulle jag mest troligt ge upp.

Kläder och mode är för mig så himla viktigt. Och att dyka på fina saker och låta dem flytta in i min garderob gör mig på allvar glad. Att matcha ihop och skapa outfits som jag trivs och mår bra i. Och som berättar vem jag är. Eller kanske allra mest vem jag vill att andra ska se och tro att jag är. Det är ju vad som är kul och inspirerande. Och att ha mycket att välja på och möjligheten att byta ut saker hyfsat ofta ingår i det för mig. 

Så med det sagt: att vilja konsumera på bästa fast fashion-manér när det gäller kvantitet och fart och samtidigt leva hållbart behöver inte vara en motsättning. Utan istället går det alldeles utmärkt att kombinera. Det gäller bara att hitta rätt sätt. 

Och att börja se sin garderob som ett kort och tillfälligt stopp under plaggets långa liv. Min garderob är inte en slutstation. Utan bara en hållplats på vägen.

Så här gör jag:

Second hand

Jag kan handla mycket och ofta utan att bidra till överkonsumtion eller överproduktion. Och det jag inte har använt ungefär en månad senare ger jag helt enkelt tillbaka så att det kan säljas igen. Och det jag har trivts i får bo kvar. Perfekt för de lite galnare grejerna jag är lite osäker på om jag verkligen ska våga mig på.

Klädbyten

Älskar detta! Att styra upp klädbyten med vänner och bekanta lite då och då är en sann fröjd. Det är roligt att hänga med kompisar men dessutom är det bästa sättet att rotera garderoben. Vissa grejer i min garderob har en kedja av fem-sex ägare innan de hamnade hos mig. Och det här är också, tänker jag, det ultimata sättet att se till att plagg slutligen också hamnar helt rätt.

För ibland har en ju faktiskt prylar i sin garderob som inte känns helt rätt. Men om de får flytta runt till olika kompisar kommer de till slut hitta en ägare som kommer att älska dem mer än någon har lyckats göra innan. Och det är en mäktig känsla. Samt också vad alla kläder faktiskt förtjänar.

Klädbibliotek/uthyrning

Den absolut bästa grejen om en redan från början vet att en kommer att ledsna snabbt på ett plagg. Då är det smart att hyra. Lånegarderoben finns ex i Stockholm. Och i Göteborg finns Klädoteket. Dessutom börjar fler och fler märken med egen uthyrning, som Filippa K och Houdini (samt också mitt JohannaN).

Perfekt om en ex ska bära frack en gång i livet (sjukt onödigt att köpa) eller om har spanat in det grymmaste men galnaste tröjan ever men vet att mönstret nog gjort sitt om en månad eller så! 

Så yes, jag kör på i hög fart. Känner härlig inspiration och lust samtidigt som jag faktiskt alltid också kan vara hållbar. Bästa kombon om du frågar mig. 

Personlig stil är inte bara exakt vilka plagg du bär utan också hur du konsumerar. Och din konsumtionsstil måste såklart, precis som vilka plagg du väljer, alltid utgå ifrån vad som får dig att känna dig inspirerad, bekväm och glad. 

Och dessutom tänker jag att hittar en ett sätt som får en att leva hållbart samtidigt som en känner all den här lyckan (och aldrig någonsin känslan av uppoffring eller försakelse), ja då är det också ett bestående beteende. Vilket jag tänker är det enda sättet att fortsätta leva på ett visst sätt. 

Vad är din personliga konsumtionsstil? Berätta! Jag tycker att det är så himla intressant att höra hur ni tänker och gör!