Pengar, ständigt dessa pengar - och mina jobbtankar om det

De senaste dagarna har jag funderat rätt mycket på en grej. Jag har ännu inte riktigt stakat ut någon riktning eller lösning. Men vill ändå prata om det med er.

Just nu känner jag mig lite förvirrad, men jag vet också att det är en del av processen. Att stanna upp och börja ifrågasätta är det som, i alla fall hos mig, leder till bästa sortens förändring. När jag på allvar känner: “Vad fan håller jag på med?” och “Finns det något annat sätt?“, ja, då är bollen i rull. Eller snarare kanske: mitt huvud är i snurr.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Hur ska jag finansiera det jag vill göra?

I torsdags förra veckan släppte jag min podcast och spelade samma dag också in det tredje avsnitt. Och jag älskar det! Jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett medium för mig. Men oj så himla roligt jag tycker att det är. Och jag tror att jag är rätt bra på det också. Jag känner nämligen att det är ett så grymt sätt att kunna fördjupa ämnet hållbart mode och visa på olika vinklar. Samt att på allvar inspirera och förhoppningsvis kunna påverka.

Jag och Beppo Ljudstudio, som producerar och klipper, har skrivit kontrakt på fem avsnitt, men jag känner redan nu att jag vill fortsätta. För att den feedback jag hittills fått från er som lyssnat och min egen magkänsla säger att podden behövs. Problemet är finansiering. Någon måste betala för podden för att det ska vara möjligt. Och det är här mitt huvud snurrar.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Finns det något annat sätt än reklamsamarbeten?

Jag har tidigare skrivit om mina tankar om reklamsamarbeten och varför jag har valt att ha det som en integrerad del i det jag gör (Reklamsamarbeten på bloggen? Hur och varför jag gör det) Och jag står fast vid allt det jag skrev där. Det är ett bra sätt att fortsätta kunna lägga all tid jag gör på det jag älskar - för jag behöver lön för att kunna överleva.

Ändå har jag, i samband podden, börjat känna en begränsning i det sättet att få betalt. För visserligen finansierar det min tid. Men det äter också min tid.

Jag tycker verkligen att det är jätteroligt att arbeta med alla de företag jag jobbar med. Att se dem växa och att fler, tack vare mig, får upp ögonen för hur grymma de är. Men det jag inte gillar är hur mycket tid jag måste lägga på att få till stånd dessa samarbeten.

Jag älskar att göra podden, och jag vill fortsätta. Ändå känner jag att det som begränsar mig just nu är ekonomi. Det är inte bristen på idéer, vinklar och intressanta gäster som är problemet. Det kluriga är att hitta företag som jag vill jobba med och som har budget.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Att förlita sig på andra budgetmöjligheter

Det är så många företag som jag unnar allt gott i världen - och vi gillar varandra skarpt och ömsesidigt. Men de kämpar som alla andra med ja, just det: ekonomi. Och att då, än hur gärna de vill supporta podden, begära att de ska gå in som sponsorer. Ja, det är lite övermäktigt. (Därför vill jag verkligen säga: de som har gjort och gör samarbeten med mig är jag evigt tacksam för. För jag vet också vilken uppoffring många har gjort!)

Så med det sagt: jag är övertygad om att podden är så mycket starkare än dess svagaste länk: införsäljning av reklamsamarbeten. Det är det som tar tre gånger så mycket tid och energi som själva jobbet med podden. Och vad är det då värt?

Och det är utifrån de här tankegångarna den här frågan väcktes i mitt huvud:

Om jag var helt ekonomiskt oberoende, vad skulle jag göra då?

I torsdags kväll satte jag mig ned med den frågan. Ja, i den bästa av världar skulle jag vara rik och kunde göra precis vad jag ville. Då skulle alla tankar om hur jag ska finansiera vara ett icke-problem. Så om jag var helt ekonomiskt oberoende, vad skulle jag göra då?

Och då blev allt så klart. Jag skrev så här:  

Jag vill:

Opinionsbilda för en hållbar modeindustri.

Skriva, prata och nätverka för att påverka och inspirera.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Genom att: 

Skriva

Blogg och sociala medier 

Prata

Föreläsa, podd, intervjuer etc.

Nätverka

Just den här punkten är något jag känt så starkt inför de senaste veckorna. Efter mitt blogginlägg Hur hållbara är H&M? blev jag inbjuden av H&M Sverige:s hållbarhetschef för ett möte på hennes kontor med orden “Tack för ett sakligt och nyanserat inlägg, och för dina tankar om transparens och kommunikation“. Exakt samma ord bemöttes jag med från en organisation som kritiskt granskar fast fashion-företag.

Vilket för mig är ett så vansinnigt fint bevis för att jag måste göra något rätt: att få samma typ av feedback från två diametralt olika håll gör mig så otroligt glad.

Alla olika aktörer har kanske inte samma syn på hur problemen ska lösas, men att stå och skrika på varandra skapar inte förändring. I stället är det att påverka, pusha och inspirera som gäller - och att skapa de bästa förutsättningarna för det. Och det oavsett om vi snackar politiker, företag eller konsumenter. Vilket vi bara kan göra om vi är just sakliga och nyanserade.

Mitt mål är därför att omge mig med så många som bara är möjligt – för tillsammans skapar vi förändring. Jag vill kunna röra mig mellan stora och små företag, privatpersoner, organisationer etc obehindrat. Men att det alltid ska vara tydligt vad jag står för och vill göra. För jag vet att jag är bra på att koppla ihop olika människor för att skapa nya sammanhang och möjligheter.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Vad är viktigast för mig?

Det är utifrån de tankarna som det här ordet dök upp:

Oberoende

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag hur mycket det betyder för mig. Jag vill göra allt det jag gör med tyngd, integritet och respekt. Jag vill vara saklig, nyanserad, inspirerande och alltid med fokus på att sprida kunskap. Och alltid genom att problematisera och ifrågasätta samtidigt som jag vill göra det lättillgängligt och enkelt att skrida till handling.

Engagemang

Jag är en engagerad person. Och ju mindre jag behöver tänka på pengar och ekonomi desto mer tid och energi har jag till mitt engagemang. Vilket är rätt logiskt.

Så ja, i den bästa av världar skulle jag alltså vara ekonomiskt oberoende.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Hur går jag vidare? 

Jag skulle kunna stanna här och bara tänka: trist, jag är ju inte rik. Men jag tänker så här istället: övningen med att bara utgå från vad jag vill göra - helt oberoende av pengar säger så mycket. Uppenbart skulle jag välja exakt samma liv som nu. Men jag skulle slippa alla tankar och diskussioner på det här med att ta betalt, tänka ut smarta sätt att finansiera min vardag samt lägga väldigt mycket tid på att förklara vikten av det för andra (de som jag vill ska betala mig, något jag skrivit om bl a här: Gratis är lika med mer passionerad?!).

Förstå vad skönt det skulle vara?! Så hur når jag dit?! Ja, det är där jag är nu. Finns det andra sätt att hitta finansiering som jag inte tänkt på? Där en mer långsiktig lösning är möjlig? Finns det något ben av allt jag gör (och som jag skrivit om förut här: Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig?) som jag kan växla upp och ta ännu bättre betalt för? Och att det kan möjliggöra exempelvis podden, så att den inte behöver bära sig själv exakt hela tiden?

Eller finns det något som är välbetalt och som jag kan göra med min kompetens och erfarenhet men som jag inte har tänkt på? Finns det någon bransch eller nisch där pengar inte är ett problem, och genom att ta betalt därifrån kan jag sedan flytta de pengarna till andra delar av det jag gör?

Jag vet inte. Jag har som sagt inga färdiga svar just nu. Men jag klurar. För jag vet vad jag vill och vart jag ska:

Opinionsbilda för en hållbar modeindustri

Det är vad jag ska göra. Sen exakt hur det ska möjliggöras för att göra mig helt oberoende från tid och pengar - det är alltså vad jag klurar på just nu!

Vad är dina tankar efter det här inlägget? Är det något du känner igen dig i? Och vad skulle du göra om du var helt ekonomiskt oberoende? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.