Pengar och hållbarhet - klimatsmarta investeringar, hur funkar det?

I stolt reklamsamarbete med Trine
 

För ungefär en månad sedan skrev jag om fyra steg för att lära sig mer om pengar och investeringar utifrån ett hållbarhetsperspektiv - ett ämne som många av oss tycker är klurigt. Var ska en börja, och hur?

Och det är exakt det jag har försökt dyka in i genom min pengaskola de senaste månaderna tillsammans med Trine. Pengaskolan har du som har Instagram antagligen redan sett, men självklart ska du som föredrar att läsa allt i ett blogginlägg istället också kunna följa med! (plus att det är lättare att dela vidare till den du vet funderar på exakt de här sakerna!)

De första fyra delarna av pengaskolan hittar du här: #InvestForFuture - att steg för steg lära sig pengar och då gick jag igenom:

 • 1. Att läsa på och lära sig mer om hållbar cash

 • 2. Vad är dina värderingar?

 • 3. Förstå att du kan mer än du tror

 • 4. Fixa premiepensionen

Och nu kommer här alla de resterande delarna: 5-11. Hoppas du ska gilla detta mastodontinlägg med följande innehåll:

Foto: Caroline Frankesjö

5. Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag, d v s när du köper aktier i ett företag blir du en (liten) delägare.

Varför finns det aktier?

Företag väljer att ge ut aktier för att finansiera bolaget. Antingen när det bildas eller när de anser att de behöver få in nytt kapital till företaget.

Varför vill du äga aktier?

Det enkla svaret: för att du kan tjäna pengar på det. Och det kan du göra på två sätt:

 1. Värdet på aktien stiger (kortfattat: det går bra för företaget) och du säljer aktien för mer än vad du köpte den för.

 2. Du får så kallad aktieutdelning (kortfattat: om företaget gjort vinst delar de ut delar av vinsten till företagets alla ägare vid årets slut)

Men som med allt där möjligheten finns att tjäna pengar så finns också risken att förlora dem. D v s du kan ju aldrig veta hur det ska gå för företaget du köper aktier (en pytte ägarandel) i. Att köpa aktier är lite som att säga “jag tror på er och vill hänga med er“ och du vill ju bara associeras med de allra schysstaste eller hur?!

Var köper du aktier?

Du kan göra det på exemplvis Avanza.se och Nordnet.se - de är så kallade nätmäklare. Tips! Regga ett konto där eller hos någon annan som erbjuder liknande tjänster och klicka dig runt för att få en bild av hur det fungerar. Avanza har också många bra guider för dig som vill lära dig ännu mer om det här (det är också där jag hämtat mycket av faktan till det här inlägget).

6. Vad är en fond?

En fond består av flera underliggande värdepapper, tänk som en fruktkorg:

Vad är en fond

En fond är som en fruktkorg

Aktierna (eller andra värdepapper) är frukten och fonden själva korgen. När du äger en fond så äger du själva fruktkorgen, men du får inte bestämma vilken frukt som ska finna i - det gör en så kallad fondförvaltare.

Det finns olika typer av fonder som består av olika underliggande värdepapper, där ex en aktiefond består av aktier och en räntefond av räntebärande tillgångar. När du köper fonder så får du en liten del av alla värdepapper (ex aktier) i den fond du har valt. D v s du blir, tillsammans med alla andra som köpt samma fond, delägare.

För att sprida risk väljer ofta fondförvaltaren många olika aktier (frukter till fruktkorgen!) Vilket betyder mindre risk för dig jämfört med om du ex köper aktier själv. Annan bra grej är att fondförvaltaren gör jobbet åt dig (mot en avgift såklart, hehe!), så du behöver inte vara superinsatt i enskilda företag, olika marknader etc. Men…

… om det finns frukter du absolut inte vill ha i din korg då? Ex taskigt producerad och allmänt oschysst? Hur gör du då?

Hållbara fonder.jpg

Jo, det är här hållbara fonder kommer in! Men! Det kluriga är ju att veta om fondförvaltaren har samma kriterier som du när det gäller vilken frukt som är schysst respektive rejält ohärlig. Och det kan du ta reda på så här:

7. Så hittar du hållbara fonder

Först och främst, en bra grej att veta: många pratar om att konsumentens pepp på riktigt hållbara fonder är större än utbudet av dem just nu. D v s fondförvaltare vill ju bygga ihop en fond med så många olika aktier och värdepapper som möjligt, allt för att minska risk. Och självklart är det lättare om en får välja hejvilt. Att ha hårda hållbarhetskrav gör ju utbudet mycket mindre, d v s klurigare.

Så utifrån det: det här är nog en bransch som är i sin linda och ju mer vi efterfrågar desto fler företag ställer om och desto fler hållbara aktier kommer det finnas tillgång till. Och med det sagt:

Nej, det finns inte supermånga alternativ för den som har hårda krav på hållbarhet, etik och klimat. Men här kommer lite tips utifrån det som finns:

Tre ställen du kan kolla upp olika fonder på

All info kommer från fenomenala Fair Finance Guide, så läs gärna en mer detaljerad text om detta hos dem.

 1. Hållbarhetsprofilen.se

  En sajt där fonderna själva beskriver vilken hänsyn de tar till hållbarhetsfrågor. Ingen utomstående har dock kontrollerat om fonderna lever upp till sina löften. En tumregel är att en fond som redovisar många krav och mer detaljerad information ofta är mer seriös än andra. På sajten kan du söka upp (läs Fair Finance Guides steg-för-steg hur du gör) och läsa om din fond: Hållbarhetsprofilen.se

 2. Morningstar.se

  Ett företag som betygsätter fonder utifrån hur hållbara företagen i fonden är. Fem jordglober är bäst och innebär att fonden ligger i topp i sin fondkategori.

  Men betyder det att fonder med fem jordglober är supergröna? Nej, tyvärr inte. För att få fem jordglober behöver fonden bara vara bättre än andra fonder i sin kategori (och den kan ju hållbarhetsmässigt överlag vara rejält kass!) Morningstar.se

 3. Climetrics-rating.org

  En sajt som visar fonders klimatbetyg och sätts utifrån hur klimatsmarta företagen är som fonder investerar i. En topprankad fond ska inte ses som supergrön men den är mer klimatvänlig än lägre rankade fonder. Climetrics-rating.org

Var hittar jag hållbara fonder?

Sen finns det också:

Svanen-märkta fonder

Fonder som är märkta med Svanen nobbar olja, kol, vapen, länder som inte skrivit under Paris-avtalet och företag som är inblandade i grov korruption.

Det innebär dock inte att fonderna är helt gröna, men de har rensat ut många värstingar och fokuserar mer på hållbarhet än vanliga fonder. Svanen gör också uppföljning för att se till att fonderna lever upp till kraven, det finns idag 16 Svanen-märkta fonder i Sverige.

Svanen-märkta fonder har dock fått kritik för att ha höga avgifter.

Och för dig som vill läsa mer om allt detta så hittar du det hos Fair Finance Guide: Tre sätt att spara schysstare

Okej, men finns det verkligen inget mer? Njae, eller jo, alltså det kommer nog komma p g a finns ju efterfrågan. Men än så länge har jag inte dykt på mer än:

Proethos

Proethos fond är en, tycker jag, spännande uppstickare.

Hårda hållbarhetskriterier och låg avgift är deras idé, och du hittar den ex på både Avanza och Nordnet. Mer info och exakt hur den fungerar hittar du här: Proethos.se

(Och tips! Fondförvaltaren Magnus Alfredsson upplever jag är supersnabb på att svara på frågor, aktiv i FB-gruppen Klimatsmarta investeringar (som jag skrev om i det här inlägget som bra forum att lära sig mer på) - så bara fråga vid funderingar tänker jag!)

Om du har koll på någon fler intressant och mer hardcore-hållbarhetsfond, i stil med Proethos, hojta! Alla tips mottages tacksamt!

Svanen-märkta fonder

8. Så gör du en sparstrategi

Har du hört begreppet “portföljstrategi“ någon gång?

 • Portfölj - den “väska“ där du samlar alla de olika saker du sparar/investerar i.

 • Strategi - det tänk du kör på för att göra det så klokt som bara är möjligt.

Tydlig strategi är bra för att både orka hålla ut men också för att påminna dig själva om hur och varför. Ex om du köper en aktie eller fond och inte har en tydlig strategi kan det vara lätt att börja tvivla på sitt val och sälja vid fel tillfälle - och därmed förlora mer pengar än om du hållit dig till din plan.

Vilken strategi ska du ha?

Du bestämmer själv strategi, men utgå gärna från dessa och forma din egen:

 • Offensiv - du tar högre risk för att förhoppningsvis nå högre avkastning. Detta är vanligare om du sparar/investerar över längre tid.

 • Defensiv - du tar lägre risk eftersom du mest vill skydda dina pengar mot inflation och nedgång. Passar bra om du sparar/investerar kortare tid.

Du kan blanda dessa två: d v s pengar du kan avvara över längre tid vill du kanske vara mer offensiv med och de du tror du behöver använda snart mer defensiv.

Så gör du en hållbar sparstrategi

Så skriver du ihop din egen strategi

 1. Vad är målet?

  Ex “jag vill spara ihop 100 000 till en kontantinsats för en lägenhet“ eller “jag vill investera totalt fyra månadslöner i hållbara projekt - pengarna behöver jag först om fem år.“

 2. Hur mycket ska du spara?

  Sätt en rimlig nivå och som du fixar! Ex 200 kr i månaden eller 5 % av din lön efter skatt?

  (Om du har ett slutmål om X antal kronor om X år är det lätt att räkna baklänges för att få fram sparsumma per månad)

 3. Vad ska jag spara i?

  Aktier, fonder och/eller något helt annat? Om du är intressera av att hålla koll så är aktier kan något för dig? Om du vill göra det enkelt för dig kanske fonder är bättre? Eller så tänker du båda plus andra alternativa sparformer, exempelvis Trine?

 4. Hur mycket olika ska jag spara/investera i?

  Tänk mellan 8-12 olika fonder/aktier/sparsätt för att sprida risk. Mer om det lite längre ner i inlägget.

 5. När ska du köpa och sälja?

  Det är det här som är själva grejen och det svåra! Och det finns inget enkelt eller rätt svar. Men om du har en tydlig plan är det lättare att undvika att agera för mycket utifrån känsla.

  Ex din plan är att köpa aktier varje månad, då får du ett mer jämnt snittpris över tid - oavsett hur börsen går, vilket kan vara smart!

 6. Sista och viktigaste:

  Viktigast är att du har en strategi som passar dig - det blir alltid bäst så! D v s vad tycker du är kul? (hålla koll ofta eller så sällan som möjligt? Hur länge ska du spara och till vad? Skriv ned och utgå ifrån!

(Källa: Avanza - där du också kan fördjupa dig ytterligare i detta med sparstrategi)

Så sprider du risk vid aktiehandel

9. Så sprider du risk på bästa sätt

Ett bra ord att med sig i detta med att bygga en klok sparportfölj är:

Diversifiering - att sprida och minimera risken. Och det kan du göra på tre sätt:

 1. Sprid risken med flera värdepapper

  Tänk:

  • flera aktier

  • flera fonder

  • flera andra värdepapper

  • alternativa investeringar (exempelvis Trine)

 2. Sprid risken över flera marknader

  Tänk:

  • olika länder (marknader)

  • olika branscher

 3. Diversifiera över tid

  Tänk:

  • köp regelbundet. Ex varje månad betyder att du köper både i uppgång och nedgång.

Snabb checklista

 • Har du fler än 8-12 olika aktier/fonder/alternativa sparsätt?

 • Är de på flera olika marknader?

 • I olika branscher?

 • Sparar du regelbundet?

Svarar du ja på alla? Då har du tänkt till angående risk!

Diversifiera - spara och investera hållbart samt minimera risk

10. Trine som ett exempel på att diversifiera

Ett sätt för att diversifiera sitt sparande (d v s att bredda och skapa variation) kan vara att komplettera upp aktier, fonder etc med så kallade alternativa investeringar. Och Trine är en sådan, det de gör är att koppla ihop solenergibolag på tillväxtmarknader, ex Kenya och Zambia, med privata investerare, som dig och mig.

Hur fungerar Trine?

Pengarna investeras för att ge människor som bor helt off grid (d v s som inte är kopplade till något elnät) tillgång till elektricitet. För att exempelvis kunna ladda mobiltelefonen, ha en radio och några lampor.

Att byta till ett solenergisystem på landsbygden är rejält smart, då det är mycket billigare än att använda fossila bränslen. Samt såklart: att miljönyttan är total!

Så att det råder efterfrågan på solenergisystem är ingen underdrift, men till det krävs stora och långsiktiga investeringar.

Och det kan upplevas svårt att investera i exempelvis Afrika, och särskilt i solenergi. Många traditionella banker har inte tillräckligt med kunskap om affärsmodellen och har också svårigheter att göra riskbedömningar på den målgrupp som dessa solenergibolag riktar sig mot. Detta då många lever långt utanför de större städerna och försörjer sig på jordbruk, vilket gör att deras inkomst är långt ifrån förutsägbar.

Skulle bankerna låna ut pengar till solenergibolagen pratar vi i många fall om räntor på uppemot 20 % eller mer, något som är omöjligt för ett litet eller medelstort företag.

Och det är här Trine kommer in. De erbjuder helt enkelt lån som överensstämmer med solenergibolagens behov. Fördelaktiga räntor och en avbetalningsplan som matchar projektens längd.

Så fungerar Trine

Vad blir avkastningen hos Trine?

Avkastningen är räntorna på energibolagens lån. Nu går det såklart att invända mot att det schysstaste hade varit att skippa räntan och ge el till alla dessa personer som ett välgörenhetsprojekt. Men i det här fallet är jag övertygad om att en lång livslängd och reell förändring framförallt handlar om ekonomisk bärighet, om det finns ekonomi så kommer det stanna kvar över tid. Och inte avslutas för att välgörenhetsprojektet tog slut eller dylikt.

För jag tror ju stenhårt att världen på allvar bara kan bli riktigt hållbar om det också är det alternativ som är det mest ekonomiskt smarta. Och det är exakt Trine bevisar tycker jag: allt från kunden som får el till mig som investerar.

Varför är Trine ett bra komplement till dina övriga investeringar?

Att inte lägga alla ägg i samma korg är ett bra tips när vi snackar investeringar, och det som gör Trine lite extra finurligt bra är det här:

 • Med stor sannolikhet finns inte det som Trine investerar i med i de fonder eller börser som du vanligtvis kommer i kontakt med. Vilket gör att du, genom att investera i Trine, når något helt nytt, och det på tre sätt:

  1. Bransch: off-grid solenergi är en ovanlig (än så länge?!) sektor.

  2. Länder: Trine investerar i bolag som verkar i exempelvis Pakistan, Kenya och Colombia. Och det är länder som sällan förekommer i svenska fonder och aktier.

  3. Människor: Solenergi-bolagens kunder är människor som bor långt ut på landsbygden (i länderna ovan m fl) och det är personer som inte finns med i andra företags målgrupper och därmed prognoser.

  Och finessen med att nå något nytt är just att faktorerna som påverkar hur dina investeringar hos Trine ska gå är helt andra än det som påverkar exempelvis aktierna eller fonderna du har köpt via en svensk nätmäklare. Så genom att komplettera upp med Trine har du spridit risk och breddat din portfölj ytterligare.

Var läser jag mer om Trine?

Här har jag skrivit mer utförligt om: Så fungerar Trine. Och på deras hemsida och på deras blogg kan du läsa mer om vad de gör och hur det fungerar. Det är också där du kontinuerligt hittar nya projekt att läsa mer om och investera i.

Själv har jag under drygt ett års tid investerat i totalt 5 olika lån, och har börjat få återbetalningar helt enligt plan. Och jag är väldigt nöjd över framförallt Trines transparens, tydliga rapporter och bra info.

Tycker helt enkelt att de gör ett så förbaskat bra jobb på så många olika sätt (och OBS! Jag hade ju aldrig någonsin gjort det här längre samarbetet med dem om jag inte gillade dem skarpt och tror på det de gör!)

Men som alltid: bilda dig din egen uppfattning, läs på, googla och fråga andra. Och lägg aldrig in alla dina pengar på ett och samma ställe.

Steg för steg guide till att spara hållbart och investera klimatsmart

11. Stötta organisationer och bra initiativ

Investeringar och sparande i all ära. Men jag vill också slå ett slag för att bränna pengar - helt utan tanke på avkastning! Eller ja, avkastning till plånboken vill säga. Karma-kontot däremot…

Jag tänker nämligen så här:

Med större koll på cashen plus att ett mer hållbart liv oftast innebär mindre konsumtion så bör en spara in en del varje månad. Så varför inte låta de summorna stötta andra som gör rejält bra grejer? (förutsatt att du får ett litet överskott när du sparar)

Genom att byta ut en grej i min vardag som jag egentligen kan klara mig utan (typ en utelunch, en fika, en tidning o s v) kan jag låta de pengarna gå via autogiro till någon eller några bra organisationer.

Exempelvis:

Samt, varför inte täcka upp för de utsläpp du inte kan komma ifrån genom att klimatkompensera? Jag hatar egentligen ordet klimatkompensation p g a att det ofta används för att rättfärdiga en ohållbar livsstil. Men om en först jobbar med att minska sina utsläpp så mycket det bara går och därefter kompenserar resten så känns det mer rimligt. Och då kan exempelvis Go Climate Neutral vara värda att spana in och läsa mer om.

Bonus: Klimatbytet - byt premiepensionsfonder

Och som en sista grej: spana in initiativet Klimatbytet som vill sätta fokus på de 1300 miljarder kronor som finns i vårt premiepensionssystem (ppm-fonder)! Med syftet att se till att de pengarna används på ett så klimatsmart sätt som möjligt. Följ deras guide till hur du byter premiepensionsfonder (eller följ guiden jag har skrivit tidigare här: #InvestForFuture, scrolla ner i inlägget till 4. Fixa premiepensionen för snabb steg-för-steg samt enkel förklaring till hur pensionssystemet funkar)

3 av 4 svenskar har i snitt 175 000 kr var i premiepensionssystemet - pengar som många av oss inte ens tänker på. Men som självklart kan göra stor skillnad om de investeras smart. Att byta premiepension är plättlätt och tar ca 10 minuter. Hittills ( skrivande stund!) har drygt 720 personer bytt fonder via Klimatbytet.se - vilket innebär över 127 miljoner kronor som placerats smartare. Svindlande tycker jag!

Så med det sagt: byt om du inte gjort. Och skriv under Klimatbytet.se för att visa att du tagit aktiv ställning i detta - ett bra sätt att sätta fokus på frågan och därmed också på sikt förändra såväl banker som Pensionsmyndigheten!

Läs mer om allt på: Klimatbytet.se och signa upp dig samt sprid ordet!

Klimatbytet - så gör du

Tack för de här veckorna!

Ja, att tänka på sin plånbok på ett annat sätt - och på allvar börja tycka att det här med sparande, aktier och fonder är okej och t o m rätt roligt att lägga tid på - är något som jag har fått med mig från de här veckorna tillsammans med Trine. Jag har lärt mig mycket - och hoppas att du känner detsamma! Och det jag tänkte i början stämmer verkligen tycker jag: det är okunskapen som gör att det känns läskigt, svårt och jobbigt. Jag visste typ inte ens vad en fond var för 3 månader sen - nu vet jag det plus mycket mer. Och det är ju en bra grund om något för att våga dyka djupare och djupare in i ämnet.

Eller hur känner du? Berätta!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Trine men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Och detsamma gäller pengarna jag nämner i inlägget, de har jag investerat helt oberoende av mitt och Trines samarbete. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.