Om mode, konsumtion och personlig stil

För mig är mode ett uttryckssätt. En konstform, precis som musik, litteratur eller teater. Mode är ett sätt att tolka världen och att uttrycka den egna kreativiteten. Och just därför är mode något jag är övertygad om att vi behöver.  I mode får jag utlopp för det kreativa inom mig. Jag är inte intresserad av att sjunga, spela instrument eller dansa. Istället är det att läsa böcker och hitta spännande klädesplagg och accessoarer som är min grej. Men alltför ofta antyds det att mitt intresse (och arbete för den delen) är alltför ytligt: att det bara handlar om shopping och konsumtion. Att det skulle vara mindre värt jämfört med om jag exempelvis hade målat i akvarell.

Och det är det här som jag ställer mig så kritisk emot. Att mode i sig skulle innebära snabb konsumtion och osunda villkor. Mycket av industrin är tyvärr där idag, men kärnan (och det är jag övertygad om!) i det som är mode som konstform är något helt annat. Det handlar istället om hur vi genom årtionden har tolkat vår omgivning, våra ideal och vad vi vill säga om oss själva. Den personliga stilen är det första andra ser av dig. Det är genom den du har möjlighet att berätta vem du är (eller vill vara). Och det, om något, ska vi inte titta snett på!

Stil handlar inte om tillfälliga trender. Stil handlar istället om vad du känner dig bekväm och snygg i. Vilka plagg du är du i, vilka accessoarer som gör dig glad och vilka skor som får dig att känna dig självsäker och rakryggad. De kläderna, som får dig att känna stolthet, är inte exceptionellt snygga eller dyra. Utan det är plaggen du känner dig bekväm i, såväl mentalt som fysiskt. Plagg som du har glada minnen med, en egen blandning av kläder från olika tidpunkter och platser. En exakt mix som du är helt unik med. Det är vad stil är. Personlig stil.

Och förutom att trygga plagg ger dig en vacker utstrålning så är det också hållbart mode. Hur bra som helst! För genom att inte alltid följa de senaste trenderna så slår du ett slag för Slow Fashion. Att vara medveten om sin egen stil gör också att det är lättare att undvika att köpa plagg du sedan inte kommer att använda. Du vet, de där plaggen du inte riktigt vet hur du ska matcha, eller som alltid känns lite fel när du tar dem på dig.. De sakerna är lättare att inte köpa med den personliga stilen framför ögonen och Slow Fashions eftertanke i bakhuvudet.

Och glöm inte att världen blir en mycket roligare plats om alla inte ser likadana ut. När vi alla har skapat vår egen blandning av gammalt, nytt, lånat och bytt. Eller vad tänker och tycker du?